ΜΑΝΗ. Αλγεινή εντύπωση και τεράστια ερωτηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις προκαλεί η ένδεια ιπτάμενων μέσων, καθώς 1 μοναδικό πυροσβεστικό ελικόπτερο δεν επαρκεί για την ανάσχεση της πύρινης λαίλαπας στη θρυλική Μάνη!

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 3/8 στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, σε δασική έκταση ανάμεσα στο χωριό Καστάνια και την Ιερά Μονή της Παναγίας Γιάτρισσας.

Η πυρκαγιά πέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή του Σιδηρόκαστρου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και στη συνέχεια κατέβηκε προς την περιοχή της Μυρσίνης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Καρέα, κοντά στη Γέρμα.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς η έκταση του μετώπου είναι μεγάλη.

Εκκενώσεις οικισμών

Τη νύχτα η Πυροσβεστική Υπηρεσία εισηγήθηκε την εκκένωση των κοινοτήτων Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.

Ενωρίτερα υπήρξε εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Καστανιά, Σελεγούδι, Άγιος Νικόλαος και Κόκκινα Λουριά.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, «…εκκενώνεται 1 κάμπινγκ στο Μαυροβούνι όπου διαμένουν τουλάχιστον 500 άτομα κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά. Επίσης, εκκενώθηκαν προληπτικά τα ξενοδοχεία της παραλίας του Μαυροβουνίου».

Στην πραγματικότητα εκκενώθηκαν 6 κάμπινγκ, 3 στο Μαυροβούνι και 3 στο Βαθύ, ίσως χωρίς δικαιολογημένη αιτία.

Συνδράμει και το Λιμενικό

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θοδωρής Βερούτης, «εκτός από τους κατοίκους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και επισκέπτες που φιλοξενούνταν σε καταλύματα και μάλιστα στην επιχείρηση αυτή συνέδραμαν και στελέχη του Λιμενικού, ενημερώνοντας τους πολίτες.

Ως περιφέρεια, συνδράμουμε το έργο της Πυροσβεστικής με τη διάθεση μηχανημάτων έργου και υδροφόρων».

Δυνάμεις του «καλού»!

Το πύρινο μέτωπο αντιμετωπίζουν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού 1 ελικόπτερο.

Παράλληλα, συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται πως επί τόπου βρίσκεται και ο περιφερειακός Διοικητής πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας.

Επίσης, επιτόπου βρίσκεται κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λακωνίας, που πριν από 30 λεπτά σημείωνε: «Δουλεύουμε έξω από τα Κονάκια. Δύσκολα πολύ. Πέρασε η φωτιά στο σημείο μας. Δεν έκαψε τα σπίτια που φύλαγαμε. Συνεχίζουμε μετακινούμενοι όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα»

Δ.Π.

Φωτογραφίες: (πριν 30 λεπτά) Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις