Καταλογίζονται πειθαρχικές, διερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες Αστυνομικών στην υπόθεση Βάρλα

ΣΠΑΡΤΗ. Mε τον πιο θρασύ και συνάμα δειλό τρόπο αντέδρασαν οι εναπομείναντες στο σκοτάδι που τύλιξε πριν από 5 χρόνια το φόνο του Γιάννη Βάρλα. Λίγες ημέρες μετά το 5ετές μνημόσυνο όπου συμμετείχε πλήθος πολιτών, κάποιος ή κάποιοι έσπασαν το προσκυνητάρι και «μόλυναν» με τον πιο ζωώδη τρόπο το σημείο όπου έπεσε βάναυσα και θανάσιμα κτυπημένος ο συμπολίτης μας Γιάννης Βάρλας, στη Μαγούλα.

Η υπόθεση αυτή έχει πλέον πάρει τον δρόμο της αποκάλυψης χάρη στην πίστη και επιμονή της μητέρας του και της οικογένειάς του. Αυτή τη στιγμή η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Σπάρτης, Ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα δικηγορικό γραφείο και δύο κεντρικά δημοσιογραφικά επιτελεία «ξεσκονίζουν» την υπόθεση.

Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα έρθει στο φώς η πολύκροτη αυτή υπόθεση που αν και αρχικά σκίασε, φόβισε και εξέθεσε τόσο την κοινωνία όσο και τις αρχές, σήμερα φαίνεται να προκύπτουν απαντήσεις στα ερωτήματα της χαροκαμένης μάνας: «Γιατί και ποιός σκότωσε το παιδί μου…»

Η Εισαγγελική Διάταξη
Με εμφανή την κατάρτιση και την απόφαση να φωτιστεί κάθε πτυχή η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Σπάρτης καταλογίζει υπηρεσιακή πλημμέλεια σε Αξιωματικούς της ΕΛΑΣ στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση. Μάλιστα φαίνεται ότι προκύπτουν ευθύνες των ανακριτικών υπαλλήλων της ΕΛΑΣ που μπορεί μεν να μην αξιολογούνται ποινικά ωστόσο φανερώνουν ελλιπή συντονισμό, ανεπάρκεια και τελικά ευθύνες υποκείμενες σε πειθαρχικό έλεγχο. Σύμφωνα με τη διάταξη της κ. Εισαγγελέως οι παραλείψεις των Αστυνομικών που χειρίστηκαν ανακριτικά την υπόθεση, εξαιτίας των οποίων δεν έχει αποκρυσταλλωθεί εικόνα στη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του Γιάννη Βάρλα, συνιστούν παραβάσεις συγκεκριμένων υπηρεσιακών ανακριτικών καθηκόντων. Σύμφωνα δε με τους ισχυρισμούς της οικογένειας, οι παραλείψεις αυτές είναι η αιτία που διαφεύγουν σήμερα οι δράστες του φόνου.

Στο Γραφείο του Πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr για το θέμα έχουν ενημερωθεί Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αλλά και το Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ενώ μια ογκώδης αλληλογραφία καθιστά σαφή τα στοιχεία που συνδέονται με τον φόνο αλλά και την αμετάκλητη απόφαση της οικογένειας του Γιάννη Βάρλα να φθάσει μέχρι το τέλος. Απόφαση καταλύτης.

Στο Υπόμνημα που έχει συντάξει η οικογένεια αλλά και στις τακτικές ενημερώσεις προς κάθε Φορέα και Αρχή γίνεται αναφορά σε κρίσιμα σημεία και στοιχεία όπως:
« Παρωδία προανάκριση που διενεργήθηκε από το Τ.Α. Σπάρτης με αμέτρητα λάθη, υπηρεσιακές παραλήψεις και άστοχες ενέργειες αστυνομικών…»
« Όλα τα Υπηρεσιακά έγγραφα που συντάχθηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας μιλούσαν για ανθρωποκτονία…»
«Δεν εφαρμόστηκε το μνημόνιο ενεργειών που προβλέπεται σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών…»
« Η αδελφή του θύματος Αγγελική Βάρλα ζητά να καταθέσει τρανταχτά στοιχεία για την υπόθεση, προτείνει ουσιώδεις μάρτυρες και δεν κλήθηκε ποτέ…»
« Ποτέ δεν αξιολογήθηκαν στοιχεία που αφορούν το ανακριτικό έργο και τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δράστες…»
« Οι Ανακριτικοί Υπάλληλοι (Αστυνομικοί) δεν έδιναν στην οικογένεια έγγραφο της Σημαντικής Αναφοράς εκτελώντας πλημμελώς τα καθήκοντά τους και στερώντας την δυνατότητα ουσιαστικής ενημέρωσης των συγγενών…»
, κ.α.

Οι ποινικές ευθύνες
Αξίζει να σημειωθεί ότι αφού η υπόθεση μπήκε και βγήκε στο Αρχείο και ενώ μετά από πολύ αγώνα προέκυψαν τελικά πειθαρχικές ευθύνες Αστυνομικών, σήμερα Ταξίαρχος της ΕΛΑΣ και Αστυνομικός Διευθυντής Αρκαδίας, διερευνά την υπόθεση για την τυχόν ποινικές ευθύνες των Αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση. Μια υπόθεση που λόγω σφαλμάτων και παραλείψεων μένει σε εκκρεμότητα, με έναν νεκρό προσβεβλημένο και εκατοντάδες πολίτες να περιμένουν απαντήσεις από τους ανθρώπους που τάχθηκαν να υπηρετούν και να διασφαλίζουν την ειρήνη, την ασφάλεια και την νομιμότητα.
Παράλληλα δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η μητέρα του Γιάννη Βάρλα έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά τριών Αξιωματικών της ΕΛΑΣ διότι μέσα από δημόσια έγγραφα απαξιώνουν και προσβάλουν την προσωπικότητα και τις προθέσεις της !

Η βάναυση πρόκληση - απειλή
Ενώ λοιπόν η υπόθεση, φαίνεται καθαρά ότι, βγαίνει από το σκοτεινό τούνελ της σιωπής και της συγκάλυψης, συμβάντα όπως η βεβήλωση στο εικονοστάσι, που με την άδεια της Εκκλησίας υπάρχει στο σημείο του φόνου, προκαλούν με τον χειρότερο τρόπο και απειλούν θρασύδειλα τόσο την οικογένεια του Γιάννη Βάρλα όσο και την κοινωνία που σύμπασα έδωσε την δική της απάντηση με την καθολική παρουσία της στο 5ετές μνημόσυνο πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο δεν είναι ικανά, καθ΄ότι ποταπά, να αποπροσανατολίσουν από τον στόχο που είναι ένας και ορατός. Να αποκαλυφθούν οι δράστες το φόνου.

Η κοινωνία ξέρει αλλά περιμένει…
Η κοινωνία της Σπάρτης γνωρίζει πλέον! Περιμένει από τους Εισαγγελικούς και Ανακριτικούς λειτουργούς να σταθούν στο ύψος του καθήκοντος και με την επιστημονική, υπηρεσιακή και ηθική επάρκεια να οδηγήσουν πλέον στη λύση της υπόθεσης, πριν από τους δημοσιογράφους. Οι πολίτες επιθυμούν και αγωνιούν η υπόθεση να λυθεί από την Ελληνική Πολιτεία. Δεν θέλουν να ξεφύγει από τη σημερινή διάσταση της και να μετατραπεί σε μία ακόμα παραδειγματική και καταλυτική απόδειξη μιας αδύναμης και ανεπαρκούς Πολιτείας Δικαίου και Νόμου που στο κέντρο της Ηθικής και της Επιστημοσύνης της δεν έχει τον Άνθρωπο.

Δείτε εδώ το συγκλονιστικό video από το μνημόσυνο του Γιάννη Βάρλα