Τούρκοι οι δουλέμποροι, προσπάθησαν να συνεννοηθούν για να ξεφύγουν αλλά δεν γνώριζαν ότι ο Λιμενάρχης ήξερε τουρκικά…

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή σαν τη μύγα μέσα στο γάλα και τελικά το προσωπικό του Λιμεναρχείου Κατακόλου, μέσα από την προανάκριση κατέληξε πως οι δύο Τούρκοι ανάμεσα στους παράτυπους μετανάστες, είναι οι φερόμενοι διακινητές των 76 ατόμων, που εντοπίστηκαν στα ανοιχτά του Ιονίου το Σάββατο.
Πρόκειται για άτομα από το Αφγανιστάν, το Κουρδιστάν και κάποιους Σύριους. Μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στην Πελοπόννησο πιθανόν στη Λακωνία ή τη Μεσσηνία και από εκεί επιβιβάστηκαν στο σκάφος.
Μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται οι Λιμενικοί διαπίστωσαν πως στην πλειοψηφία τους οι παράτυποι μετανάστες διαθέτουν τα ανάλογα έγγραφα και σήμερα αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι.
Μόνο πέντε δεν φέρουν έγγραφα και θα κρατηθούν προκειμένου να διαταχθεί σε βάρος τους το μέτρο της διοικητικής απέλασης.
Οι Τούρκοι από την πρώτη στιγμή μίλησαν με τους Λιμενικούς και τους Αστυνομικούς και κάποιος από αυτούς φάνηκε να είναι παλιός γνώριμος.
Στην προανάκριση φαίνεται πως ξεκαθάρισαν τα πράγματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως προκάλεσε θετική εντύπωση η γνώση της τούρκικης γλώσσας από το Λιμενάρχη Κατακόλου Δημήτρη Παπαηλίου, που δεν άφησε πολλά περιθώρια στους Τούρκους - έστω να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους χωρίς να τους καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι.

Λιμενικοί και αστυνομικοί συνεργάστηκαν στην υπόθεση καθώς πλέον κάθε τέτοιο φορτίο περνά από κόσκινο για πολλούς λόγους αυτή την περίοδο, μιας και πολλές τέτοιες προσπάθειες έχουν την οργάνωσή τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Κατάκολο το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκαν και στελέχη της ΕΥΠ για να συμμετάσχουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι παράτυποι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο από περιοχές της Αττικής και μεταφέρθηκαν σε παραλία της Μεσσηνίας όπου επιβιβάστηκαν στο ιστιοπλοϊό.

Μόλις αυτό βγήκε στα ανοιχτά δεν άργησε να γίνει αντιληπτό και να εντοπιστεί κοντά στα Στροφάδια.

Αν και ήταν πιο κοντά στη Ζάκυνθο αποφασίστηκε για λόγους που έχουν να κάνουν με τα μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας του κορωνοϊού, να μεταφερθούν στο Κατάκολο.

Εκεί το προσωπικό του Λιμεναρχείου, της ΕΛ.ΑΣ. της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, με χρήση στολών και μασκών για την προστασία από τον κορωνοϊό, τους αποβίβασαν τους καταμέτρησαν και προσωρινά τους μετέφεραν σε χώρο του λιμένα για την διαμονή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΟΔΥ δεν εμφανίστηκε στο Κατάκολο για να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση του περιστατικού, αλλά δεν απάντησε και στις αρμόδιες υπηρεσίες στο αίτημα συνδρομής, μιας και υπήρχε ο κίνδυνος κρούσματος κορωνοϊού.