ΛΑΚΩΝΙΑ. Ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας Νεοκλή Κρητικού, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε την Τρίτη 20/10, με τους εκπροσώπους από τη Διεθνή Οργάνωση των Παιδικών Αγώνων (International Children’s Games), τον Αντιπρόεδρο Igor Topole από τη Σλοβενία, τον Hugh Waters από τη Σκωτία και το Νίκο Τζανάκο, από την Ελλάδα.

Ο κ. Κρητικός, έχοντας συμμετάσχει εδώ και πολλά χρόνια, ως μέλος του ΟΝΑ αλλά και γιατρός, σε αποστολές του Δήμου της Σπάρτης και γνωρίζοντας την αξία της συγκεκριμένης οργάνωσης, ενημέρωσε σχετικά τον αρμόδιο υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ συγχρόνως του ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα, οι αγώνες να διεξαχθούν και πάλι στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός το είδε θετικά και θα προχωρήσει σε διερεύνηση του θέματος, μετά και από συνεννόηση με την ΚΕΔΕ.

Τέλος μετέφερε στον κ. Αυγενάκη, τη θέληση του Δημάρχου της Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα, ο Δήμος της Σπάρτης να είναι ένας από τους Δήμους που θα αιτηθεί να αναλάβει και πάλι τη διοργάνωση των αγώνων τα επόμενα χρόνια, με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναφέρει ο Νεοκλής Κρητικός:

«Η Διεθνή Οργάνωση των Παιδικών Αγώνων είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως Αθλητική Οργάνωση (Δίκτυο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) η οποία δραστηριοποιείται στον παιδικό Αθλητισμό και αφορά παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Στόχος όχι τα ρεκόρ, αλλά η φιλία, η συναδέλφωση, η κατανόηση της διαφορετικότητας των πολιτισμών, της θρησκείας, του χρώματος, η αλληλεγγύη, η ευγενής άμιλλα, η ειρήνη μεταξύ των λαών.

Τα πρότυπα δηλαδή, σε αγνή μορφή, του Ολυμπιακού Πνεύματος, τα Ολυμπιακά Ιδεώδη τα οποίο ξεκίνησαν από την Αρχαία Ελλάδα. Τα αθλήματα που επιλέγονται είναι τα Ολυμπιακά Αθλήματα. Πρόκειται στην ουσία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των παιδιών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο αείμνηστος πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τους έθεσε υπό την Αιγίδα της ΔΟΕ.

Από το 1968 που ξεκίνησαν οι αγώνες, έχουν πραγματοποιηθεί 53 διοργανώσεις, σε 47 διαφορετικές πόλεις του κόσμου.

Περισσότερα από 50.000 παιδιά, από 114 χώρες, έχουν αγωνιστεί σε 37 διαφορετικά Ολυμπιακά Αθλήματα.

Η Λακωνία βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτού του παγκόσμιου αθλητικού καλέσματος, αφού πρώτη η Σπάρτη από όλη την Ελλάδα επί Δημαρχίας Δημοσθένη Ματάλα, έλαβε μέρος στους αγώνες, το 1994 στο Χάμιλτον του Καναδά και είναι η πρώτη που διοργάνωσε τους αγώνες το 1997 ενώ συμμετέχει στους αγώνες κάθε χρόνο. Ακολούθησαν με αρκετές συμμετοχές, οι Δήμοι Ανατολικής Μάνης και Ευρώτα, ενώ αίτηση συμμετοχής έχει υποβάλλει και ο Δήμος Μονεμβασίας.

Οφείλουμε να εξάρουμε, να αναγνωρίσουμε και τιμήσουμε τον Λάκωνα συμπατριώτη μας, Ελληνοκαναδό κ. Γιάννη Κυριακόπουλο, τον άνθρωπο στον οποίο οφείλει όχι μόνο η Λακωνία αλλά όλη η Ελλάδα τη συμμετοχή μας σε αυτούς τους αγώνες.

Συνολικά, περίπου 450 παιδιά από τη Λακωνία, έχουν συμμετάσχει και αγωνιστεί σε 22 διαφορετικές πόλεις του κόσμου και στις 5 ηπείρους, αποκομίζοντας ωφέλιμες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις, ενώ συγχρόνως έχουν λειτουργήσει και ως πρεσβευτές του δικού μας πολιτισμού.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις