Το νέο ντοκιμαντέρ για το Γιάννη Αντετοκούμπο, που έκανε πρεμιέρα πριν λίγες εβδομάδες στο Prime, ήταν στο «ραντάρ» μας για αρκετές ημέρες. Στο διάλειμμα από τη δράση των πρωταθλημάτων και το στοίχημα, κλέψαμε λίγο χρόνο για να το παρακολουθήσουμε στην πλατφόρμα που το προσφέρει. Και δεν το μετανιώσαμε.

Δομή και περιεχόμενο

Τα πρώτα πλάνα, από ένα δείπνο της οικογένειας στην Αθήνα, είναι όντως λίγο παραπλανητικά. Καθώς προς στιγμήν φοβηθήκαμε πως η εκπομπή θα αναλωθεί σε μαρτυρίες για τα βάσανα της οικογένειας τα πρώτα χρόνια. Και σε μια εξωραϊσμένη αφήγηση για το πως τα μέλη της καταφέρουν να κατακτήσουν τον κόσμο του μπάσκετ. Στα πρότυπα της περσινής ταινίας της Disney. Που ενώ βλέπεται ευχάριστα, δε ρίχνει αρκετό φως στην πραγματική ιστορία.

Όμως, Το Giannis: The Marvelous Journey είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι χωρισμένο σε τρία μέρη (Acts όπως τα ονόμασε η παραγωγή) και μοιράζει σχεδόν ισόποσα το χρόνο μεταξύ της οικογενειακής ιστορίας των Αντετοκούμπο (Νιγηρία-Ελλάδα-Αμερική), την άνοδο του Γιάννη και των αδερφών του στον μπασκετικό κόσμο και φυσικά την καταξίωση τους. Που κορυφώθηκε το 2021 με την κατάκτηση του τίτλου στο NBA.

Χωρίς να μας κουράσει, καταπιάνεται όσο χρειάζεται με τις δυσκολίες της οικογένειας στη Νιγηρία και στην Ελλάδα πριν ασχοληθεί αρκετά με την ανακάλυψη του από τους scouters του NBΑ. Δίνει περισσό βάρος στην περίοδο εκείνη, που είναι ίσως και η πιο ενδιαφέρουσα. Αφού πολλοί από εμάς δε θυμούνται καλά τα γεγονότα από την περίοδο που αυτά συνέβαιναν. Και είναι αρκετά έξυπνο από μεριάς της παραγωγής το πως αντιπαραβάλλουν τις μαρτυρίες των scouters και των μελών της οικογένειας όταν άρχισαν να αντιλαμβάνονται το «χρυσάφι» που ανακάλυψαν στα γήπεδα της Α2 μπάσκετ.

Οι guest stars

Όπως περιμέναμε, αρκετοί γνωστοί μπασκετάνθρωποι παρελαύνουν στην εκπομπή για τον δύο φορές MVP του NBA. Από τους δικούς μας, η παραγωγή επέλεξε δύο δημοσιογράφους και τους ατζέντηδες. Οι οποίοι προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες και απόψεις για την ιστορία, ειδικά στα πρώτα χρόνια της.

Επίσης, αρκετή ώρα εμφανίζεται και η σύζυγος του Γιάννη, η Mariah Riddlesprigger. Που δεν την έχουμε ξαναδεί τόση ώρα σε κάποια από τις εκπομπές που ασχολούνται με το φαινόμενο του Greek Freak. Αναλύει ως επί το πλείστον την ψυχολογία γύρω από τη σχέση του με την οικογένεια και φυσικά εξιστορεί την ιστορία με το θάνατο του πατέρα του. Που είναι, από τα πιο κομβικά σημεία στις ζωές των μελών της οικογένειας Antetokounmpo.

Τέλος, ξεχωρίσαμε επίσης τις εμφανίσεις των Jason Kidd, Kenny Smith, Khris Middleton, Jrue Holiday, Vin Baker και Ernie Johnson. Ενώ μιλούν για πολλή ώρα η μητέρα και τα αδέρφια του Γιάννη, εκτός όμως από τον Francis.

Να το δείτε ή να μην το δείτε;

Εξαρτάται, από τις απαιτήσεις που έχετε. Αν περιμένετε να δείτε μια εξωραϊσμένη ιστορία όπως αυτή στην ταινία της Disney πέρσι, το ντοκιμαντέρ του Prime μάλλον δεν είναι για εσάς. Μπορεί να έχει αρκετές ωραίες εικόνες της οικογένειας και χαμογελαστά πρόσωπα, όμως αυτά που περιγράφονται στη διάρκεια της εκπομπής δεν είναι πάντα ρόδινα.

Καθώς περιέχει σκληρές αλήθειες για τη ζωή της οικογένειας στην Ελλάδα, τις δυσκολίες στο ταξίδι προς την καταξίωση και την αντιμετώπιση της από το Ελληνικό κράτος. Στο μυαλό μας έχουν χαραχθεί τα λόγια της Βερόνικα Αντετοκούμπο, που διηγείται πως, όταν κλήθηκε να συναντήσει τον πρωθυπουργό της χώρας σε μια τιμητική βραδιά για το Γιάννη, δεν είχε καν άδεια παραμονής στη χώρα. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γιάννης μιλώντας για τον πατέρα του, ο οποίος είχε επίσης το ίδιο πρόβλημα, αρκετά χρόνια μετά την άφιξή του στη χώρα. Προς το τέλος μάλιστα, ένας Έλληνας δημοσιογράφος θέτει το θέμα στη σωστή του βάση λέγοντας πως «ο Γιάννης δε μας αξίζει». Μια ατάκα που όσο και αν πονάει, έχει περάσει από το μυαλό αρκετών από εμάς.

Έχει όμως αρκετό μπάσκετ, πλάνα που δεν έχουμε ξαναδεί από τις πρώτες του μέρες στην Αμερική, ιστορίες που ο ίδιος δεν είχε ξαναπεί για τη περίοδο της προσαρμογής και μαρτυρίες από παίκτες, παράγοντες, προπονητές και δημοσιογράφους.

Αν αγαπάτε το μπάσκετ και σας γοητεύουν ιστορίες όπως αυτές της οικογένειας Αντετοκούμπο, τότε πρέπει να το δείτε οπωσδήποτε. Πρόκειται για 100 λεπτά που έχουν δομηθεί σωστά, η δημοσιογραφική έρευνα είναι επαρκής, τα ανέκδοτα βίντεο πολύ ενδιαφέροντα και έχει αρκετό μπάσκετ ώστε να μείνουν ευχαριστημένοι και όσοι θέλουν να το δουν απλά από αθλητική άποψη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις