ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Σάββατο 4/9/2021 θα πραγματοποιηθεί ο Αγώνας Δρόμου με την επωνυμία «Ωραία Ελένη», μια διαδρομή 59χλμ, από το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη έως το νησάκι της Κρανάης, στο Γύθειο.

Λίγα λόγια για τον Αγώνα

Ημερομηνία Αγώνα: 4 Σεπτεμβρίου 2021, Σάββατο

Τόπος διεξαγωγής: Σπάρτη – Νήσος Κρανάη Γυθείου

Απόσταση: 59 χλμ.(ακριβής μέτρηση 58,7χλμ.)

Ώρα εκκίνησης από Σπάρτη: 08.30 πρωινή

Εκκίνηση Αγώνα: Σπάρτη – Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης, μπροστά από το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα.

Τερματισμός αγώνα: Νησάκι Κρανάη, Γυθείου. Η Κρανάη, είναι προς το τέρμα του Γυθείου, και ενώνεται με στενή γέφυρα, με το κυρίως μέρος του Γυθείου.

Στη Νήσο Κρανάη βρίσκεται και ο Φάρος του Γυθείου καθώς και ο Πύργος Τζανετάκη που φιλοξενεί το λαογραφικό Μουσείο της Μάνης.

Όριο Αγώνα: 9 ½ ώρες – Ο τερματισμός είναι στις 18.00 πάνω στην Νήσο Κρανάη

Διοργανωτές: Aθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Ευρώτα, Δήμος Ανατολικής Μάνης)

Τεχνική υποστήριξη αγώνα: Σπαρτιάτες Δρομείς

Υψομετρικά: 500 μέτρα θετική περίπου

Έμπνευση για τη διοργάνωση του Αγώνα

Η ιδέα του αγώνα, είναι εμπνευσμένη, από την αρπαγή της Ωραίας Ελένης, από τον Πρίγκηπα της Τροίας, Πάρη! Ο Πάρης, όταν έκλεψε την Ωραία Ελένη, από τον Βασιλιά Μενέλαο της Σπάρτης, κατευθύνθηκε με άρμα, προς το Γύθειο – το αρχαίο επίνειο της Σπάρτης – προκειμένου να επιβιβαστεί στο καράβι του για την Τροία!

Εκεί πάνω στην Νήσο Κρανάη σύμφωνα με την Μυθολογία, συνευρέθη ερωτικά με την Ωραία Ελένη, και μετά προκειμένου να μην τους πιάσουν οι άντρες του Μενελάου , επιβιβάστηκαν στο καράβι, για την Τροία! Πάνω στην βιασύνη τους, για να φύγουν, λέγεται ότι έπεσε το κράνος του Πάρη – και εξού το νησάκι, ονομάστηκε «Κρανάη», από ένα αρχαίο κράνος που βρέθηκε σε ανασκαφή, και σημειολογικά το απέδωσαν ότι ήταν του Πάρη, που του έπεσε πάνω στην βιασύνη του! Εν κατακλείδι λοιπόν, η διαδρομή καθώς και η ονομασία του αγώνα, έχει να κάνει με την αρπαγή και τη φυγή της Ωραίας Ελένης!

Πού αφιερώνεται ο Αγώνας;

Πράσινη Ανάπτυξη Μάνης

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Μάνης, όπου κάηκαν πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα Μανιάτικης γης, ο αγώνας, αφιερώνεται στην πράσινη αναγέννηση της πολύπαθης από τις φωτιές Μάνης!

Έτσι αρκετά πράγματα που σχετίζονται με τους χρωματισμούς (διαγράμμιση δρόμων, μπλουζάκια αθλητών, ενδύματα , αναμνηστικά, αριθμοί συμμετοχής κλπ), θα είναι συμβολικά με πράσινο χρώμα που θα παραπέμπουν στην πράσινη αναγέννηση της Μάνης μας!

Πληροφορίες διαδρομής

Ο αγώνας είναι 59χλμ (58,7 ακριβής μέτρηση) και κινείται ολόκληρος επάνω σε ασφαλτο!

 • Ξεκινάμε ακριβώς μπροστά από το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη, στο Δημοτικό Στάδιο της πολης! Διασχίζουμε ολόκληρη την Παλαιολόγου – τον κεντρικό δρόμο της Σπάρτης, και στρίβουμε επανω δεξιά μετά τα Γυμνάσια, κατευθυνόμενοι προς Άη Γιάννη!
 • Μετά από 4,6 περίπου χιλιόμετρα από την εκκίνηση, στρίβουμε αριστερά προς Τσερεμιό, και αρχίζουμε να τρέχουμε παράλληλα με τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου – στην ουσία βρισκόμαστε στους πρόποδες του μεγάλου αυτού βουνού!
 • Διασχίζουμε διαδοχικά τα χωριά Καλύβια Σοχάς, Ανώγεια, Παλαιοπαναγιά, Ξηροκάμπι, Ποταμιά και στο 26ο περίπου χιλιόμετρο της διαδρομής, έχουμε εξέλθει στην Επαρχιακή Οδό Σπάρτης – Γυθείου! Πλέον αρχίζουμε να εξερχόμαστε του Δήμου Σπάρτης, και εισερχόμαστε στον Δήμο Ευρώτα!
 • Το κομμάτι αυτό είναι το πιο δύσκολο του αγώνα, λόγω των αρκετών οχημάτων, και καλείστε να τρέχετε αριστερά του δρόμου, ώστε να βλέπετε τα οχήματα! Πάνω στην εν λόγω επαρχιακή οδό, θα τρέξετε για 4,7 χλμ.!
 • Όταν εισέλθετε στα Χάνια Βασιλακίου, και αφού περάσετε την ταμπέλα της εν λόγω κοινότητας, μετά από λίγα μέτρα, στρίβετε αριστερά με κατεύθυνση τις Κροκεές! Προσοχή! Από αυτό το σημείο και για 2 περίπου χιλιόμετρα, θα βρείτε το πιο δύσκολο και ανηφορικό κομμάτι του αγώνα, με κάποια σημεία να έχουν κόντρα ανηφόρες μεγάλης κλίσης – οπότε φυλάξτε τις δυνάμεις σας για το εν λόγω σημείο!
 • Φτάνουμε στην Ιστορική Κοινότητα των Κροκεών – την πατρίδα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, και αφού διασχίσουμε την πλατεία των Κροκεών δεξιά όπως την βλέπουμε, κατευθυνόμαστε έξω από τις Κροκεές, για τα χωριά Φάρος, και Στεφανιά! Στο 38ο χλμ. της διαδρομής και 4,5 χιλιόμετρα μετά τις Κροκεές, συναντάμε μία μεγάλη διχάλα! Στρίβουμε εκεί αριστερά, προς την Κοινότητα της Στεφανιάς, την οποία θα την συναντήσουμε στο 42ο χλμ. περίπου – δηλαδή μέχρι εκεί θα έχετε κάνει Μαραθώνιο! Εξερχόμαστε της Στεφανιάς, με κατεύθυνση προς Σούλι και Τρίνησα, όπου συναντάμε την Επαρχιακή Οδό Σκάλας – Γυθείου, στον Άη Γιαννάκη, και στρίβουμε δεξιά με κατεύθυνση προς το Γύθειο!
 • Τον επαρχιακό δρόμο Σκάλας – Γυθείου, τον συναντάμε στο 47ο χλμ. του αγώνα ακριβώς! Διασχίζουμε πλέον για 12 περίπου χιλιόμετρα, όλη την παραλιακή οδό Σκάλας – Γυθείου. Το όμορφο κομμάτι της διαδρομής αφού τρέχεις παράλληλα με τη θάλασσα!
 • Στο 56ο χιλιόμετρο έχετε μπει πλέον μέσα στο γραφικό Γύθειο, και αφού το διασχίσουμε όλο, αντικρίζετε την Νήσο Κρανάη στο αριστερό σας χέρι, την οποία διασχίζετε την γέφυρα που την ενώνει με την κυρίως πόλη του Γυθείου και τερματίζετε επάνω στο νησάκι ακριβώς!

18 Σταθμοί Ανεφοδιασμού

Οι σταθμοί ανεφοδιασμού του αγώνα είναι 18 στον αριθμό, όλοι στελεχωμένοι με τους εθελοντές!

Αυτοί είναι:

 • 1ος Σταθμός: 4,6o χλμ. – διασταύρωση προς Τσερεμιό
 • 2ος Σταθμός: 9,5o χλμ. – Καλύβια Σοχάς(εκκλησία)
 • 3ος Σταθμός (Σταθμός Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής): 13,5o χλμ. – Ανώγεια
 • 4ος Σταθμός: 15o χλμ. Παλαιοπαναγιά
 • 5ος Σταθμός: 17,3o χλμ. Ξηροκάμπι
 • 6ος Σταθμός: 19,5o χλμ. Διχάλα προς Ποταμιά
 • 7ος Σταθμός: 22,3o χλμ. Ποταμιά
 • 8ος Σταθμός:25,8o χλμ. Έξοδος Σπάρτης – Γυθείου
 • 9ος Σταθμός: 30,5o χλμ. Χάνια Βασιλακίου(Έξοδος προς Κροκεές)
 • 10ος Σταθμός: 33,5o χλμ. Κροκεές(Πλατεία)
 • 11ος Σταθμός: 35,5o χλμ. Φάρος
 • 12ος Σταθμός: 38o χλμ. Διχάλα προς Στεφανιά
 • 13ος Σταθμός: 41,7o χλμ. Στεφανιά
 • 14ος Σταθμός: 43,7o χλμ. Σούλι
 • 15ος Σταθμός: 47o χλμ. Άη Γιαννάκης(έξοδος προς ΕΟ Σκάλας – Γυθείου)
 • 16ος Σταθμός: 50,0o χλμ.
 • 17ος Σταθμός: 52,5o χλμ. – Καράβι Βαλτάκι(Θεση Περίπτερο)
 • 18ος Σταθμός: 55,7o χλμ. – Περίπτερο με δέντρα, λίγο πριν την είσοδο του Γυθείου

Σταθμοί κόφτες

Δεν αποτελούν όλοι οι σταθμοί, κόφτες στον αγώνα! Οι σταθμοί κόφτες είναι οι εξής:

5ος Σταθμός: 17,3o χλμ. Ξηροκάμπι – ΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ½ ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – Μέχρι τις 11.00

9ος Σταθμός: 33,5o χλμ. Κροκεές – ΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – Μέχρι τις 13.30

16ος Σταθμός: 52,5o χλμ. Περίπτερο – ΚΑΡΑΒΙ Βαλτάκι – ΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 8 ΩΡΕΣ και 15΄ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – Μέχρι τις 16.45

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Nήσος Κρανάη, καλείστε να είστε μέσα σε 9 ½ ώρες – μέχρι τις 18.00!

Σηματοδότηση

Θα υπάρχει σηματοδότηση με Χ και με βέλη σε πράσινο χρώμα, ενώ η χιλιομέτρηση θα είναι ανά 5 χλμ. – όπου θα υπάρχει η ένδειξη των χιλιομέτρων που θα είστε!

Δικαίωμα Συμμετοχής

Δικαιώμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι είναι άνω των 17 ετών – βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, και θεωρούν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στο όγκο των χιλιομέτρων του αγώνα! Το μοναδικό κριτήριο που απαιτείται, είναι να έχετε κάνει κάποιο αγώνα άνω των 30χλμ. τα τελευταία 3 χρόνια! Σε κάθε περίπτωση όμως παρακαλείστε να έρθετε ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΈΣΕΤΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΤΕ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

Αναμνηστικά

Θα δοθούν αναμνηστικά του αγώνα σε όλους όσους συμμετάσχουν στον αγώνα! Τα αναμνηστικά είναι τεχνικές μπλούζες, τσαντάκια πλάτης κλπ.κλπ! Τα αναμνηστικά σε όλους που επιθυμούν να συμμετάσχουν και θα δωθούν στην γραμματεία και πριν τον αγώνα

Έπαθλα

Θα δοθούν μεταλλια σε όλους που θα τερματίσουν! Κύπελλα θα δοθούν στους 6 πρώτους και στις 6 πρώτες!

Drop bags

Drop bags με πράγματα που θεωρείτε ότι θα χρειαστείτε πάνω στον αγώνα, θα μπορέσετε να αφήσετε από τον 5ο σταθμό στο Ξηροκάμπι και έπειτα, δηλαδή από το 17,3ο χλμ. και μετά! Για αυτό και θα έχουμε σακούλες στην εκκίνηση του αγώνα και δίπλα στην γραμματεία, όπου μπορείτε να εναποθέσετε τα πράγματα που νομίζετε κατά την γνώμη σας! Ό,τι πράγματα αφήσετε σε σταθμούς, θα συλλεχθούν από την διοργάνωση, και θα έρθουν με την λήξη του αγώνα στον χώρο του τερματισμού , όπου και θα μπορείτε να τα πάρετε!

Σκούπα Αγώνα

Στον αγώνα θα υπάρχει πίσω από τον τελευταίο αθλητή, σκούπα όπου θα συλλέγει τους αθλητές που θα εγκαταλείπουν!

Ηλεκτρονική χρονομέτρηση

Στον αγώνα θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση με τσιπάκι που θα το επιστρέφετε μετά την λήξη του! Μία μέρα πριν θα δημοσιευτεί το λινκ με τα Live αποτελέσματα

Κόστος Αγώνα, 30 €

Το κόστος του αγώνα ορίζεται στα 30 €! Για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το πούλμαν από την Αθήνα, το κόστος ορίζεται στα 35 €. Το εν λόγω ποσόν καλείστε να το καταθέσετε στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, μέχρι την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου ώστε να είναι έγκυρη η εγγραφή σας! To ποσόν μπορείτε να τον καταβάλετε στον λογαριασμό 5073 063798 547, IBAN GR08 0172 0730 0050 7306 3798 547(ONOMATEΠΩΝΥΜΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΓΟΡΑΝΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ)

Εκδρομή από Αθήνα

Θα υπάρχει εκδρομή για όσους ενδιαφέρονται με πούλμαν της διοργάνωσης, από την Αθήνα! Η εκδρομή θα ξεκινήσει από την πλατεία Καραϊσκάκη(Μεταξουργείο) μπροστά από το ξενοδοχείο STANLEY, την ημέρα του αγώνα, το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 3.30 το πρωί! Η επιστροφή θα πραγματοποιηθει την ίδια μέρα, μετά την λήξη του αγώνα και των απονομών από το Γύθειο, περίπου στις 19.00!

Όσοι χρησιμοποιήσετε το πούλμαν της διοργάνωσης θα μπορείτε να αφήσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα στο πούλμαν που θα σας φέρει από την Αθήνα, και θα το βρείτε στον τερματισμό σας! Για να δηλώσετε συμμετοχή για το πούλμαν του αγώνα, θα βρείτε ειδικό πεδίο ερώτησης που θα το κλικάρετε στην φόρμα εγγραφής!

Εγγραφές Αγώνα

Για να γραφτείτε στον αγώνα, μπορείτε να το κάνετε ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/rWZ8mEeifLAWE6dy9

Οι εγγραφές θα λήξουν την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι! Πέραν αυτού, θα πραγματοποιούνται και την Παρασκευή 3/9, από τις 18:00 μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο 4/9, από τις 07:00 π.μ

Γραμματεία Αγώνα

Η γραμματεία του αγώνα , θα λειτουργήσει στο Δημοτικό Στάδιο της Σπάρτης, τις εξής μέρες και ώρες:

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου από τις 18.00 – 21.00

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου από τις 07.00

Επιστροφή στην εκκίνηση

Όσοι επιθυμούν να αφήσουν το όχημά τους, στον τόπο εκκίνησης στην Σπάρτη, και να επιστρέψετε μετά τον τερματισμό σας για να το παραλάβετε, η διοργάνωση θα σας επιστρέψει με δικό της όχημα στην Σπάρτη, μετά την λήξη του αγώνα και των απονομών – περίπου στις 19.00!

Όσοι επιθυμείτε να κάνετε χρήση της εν λόγω παροχής, παρακαλούμε να καλέσετε τον Τεχνικό Διευθυντή του αγώνα κο Γορανίτη Παύλο στα εξής τηλέφωνα: 6955985506/ 6936853165

Ώρες απονομών

Οι απονομές των 6 πρώτων νικητών και των 6 πρώτων νικητριών θα γίνει μετά την λήξη του αγώνα, και περίπου στις 18.00 πλησίον του χώρου τερματισμού!

Διαμονή, φαγητό

Η διοργάνωση δεν ασχολείται με την σίτιση και την διαμονή σας! Αν επιθυμείτε να μείνετε πλησίον της εκκίνησης και του τερματισμού, υπάρχουν πολλές προτάσεις διαμονής, τόσο στην εκκίνηση του αγώνα στην Σπάρτη και στον Μυστρά, όσο και στο Γύθειο για εάν επιθυμείτε να μείνετε μετά τον τερματισμό σας!

Δικαίωνα συμμετοχής λόγω Covid-19

Δικαίωμα συμμετοχής λόγω της πανδημίας Covid-19, και με βάση τα πρωτόκολλα της ΓΓΑ , έχουν οι κάτωθι:

 • Οι πλήρως εμβολιασμένοι, και αφού έχουν περάσει 14 ημέρες που έκαναν την τελευταία δόση του εμβολίου
 • Όσοι έχουν νοσήσει τις τελευταίες 180 ημέρες (6 μηνες) και έχουν αναρρώσει πλήρως
 • Όσοι έχουν κάνει RAPID TEST διάρκειας 48 ωρών και βρέθηκαν αρνητικοί
 • Όσοι έχουν κάνει ΜΟΡΙΑΚΟ TEST διάρκειας 72 ωρών και βρέθηκαν αρνητικοί

Θα πρέπει με την έλευσή σας στην γραμματεία να προσκομίσετε κάποιο από τα εν λόγω έγγραφα που θα σας επιτρέψουν να συμμετάσχετε! Επίσης η διοργάνωση θα κανονίσει ΔΩΡΕΑΝ RAPID TEST την παραμονή του αγώνα, σε μέρος και ώρες που θα δημοσιευθούν με νεώτερη ανακοίνωση!

Μπάνιο στην Κρανάη

Φέρτε μαζί σας τα μπανιερά σας και να τα έχετε στον τερματισμό!!! Μετά τον αγώνα και μιας και θα είναι ακόμα μέρα, θα μπορείτε να κάνετε μία δροσιστική και ευεργετική βουτιά στα μικρά κολπάκια της Νήσου Κρανάης!

Πολιτική Επιστροφής Χρημάτων

Σε περίπτωση που ο αγώνας ακυρωθεί για λόγους ανωτέρας βίας, εάν ο αγώνας δεν μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία, θα σας επιστραφούν πίσω σε όσους τα έχουν καταβάλει! Όσοι έχουν καταβάλει το ποσόν της συμμετοχής τους, και δεν προσέλθουν στον αγώνα για δικούς τους λόγους, τα χρήματά σας, δεν σας επιστρέφονται, αλλά θα σας αποσταλούν τα αναμνηστικά σας! Σε περίπτωση που δεν έρθετε για λόγους ανωτέρας βίας(π.χ. σεισμός, φωτιές, πλημμύρες κλπ) τοπικού χαρακτήρα στο μέρος της μόνιμης κατοικίας σας, τα χρήματά σας, θα σας επιστραφούν

Πληροφορίες Αγώνα

Όλες οι πληροφορίες του αγώνα είναι στο σάιτ του αγώνα www.lakoniaultrarunning.com

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες και απορίες, παρακαλούμε απευθυνθείτε στον Τεχνικό Διευθυντή του αγώνα, κο ΓΟΡΑΝΙΤΗ ΠΑΥΛΟ στα εξής τηλέφωνα: 6955985506/ 6936853165

H Oργανωτική Επιτροπή

Πέτρος Δούκας (Δήμαρχος Σπάρτης), Σταύρος Περγαντής (Πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάρτης), Βάσω Νικολακάκου (Εκπρόσωπος Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάρτης), Ηλίας Αναστασάκος (Τέως Πρόεδρος – Εκπρόσωπος Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάρτης), Ελένη Δαράκη ( Εκπρόσωπος Δήμου Σπάρτης), Άννα Παπαστρατάκου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Γιώργος Κουλόγιαννης (Πρόεδρος Σπαρτιατών Δρομέων), Παναγιώτης Λυμπέρης (Πρόεδρος ΝΠΔΔ Δήμου Ευρώτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ», Γεωργία Λυροφώνη (Αντιδήμαρχος – Εκπρόσωπος Δήμου Ανατολικής Μάνης), Ελένη Δρακουλάκου (Αντιδήμαρχος – Εκπρόσωπος Δήμου Ανατολικής Μάνης), Παύλος Γορανίτης (Τεχνικός Διευθυντής Αγώνα).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις