ΣΠΑΡΤΗ. Και με την παρουσίαση λευκώματος, που περιλαμβάνει τη διαχρονική πορεία του Συλλόγου, γιορτάζει την συμπλήρωση 125 χρόνων από την ίδρυσή του, ο Σπαρτιατικός Γυμναστικός Σύλλογος!

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11/9, (19:00), στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, του Μυστρά.

Ο Σπαρτιατικός Γυμναστικός Σύλλογος ιδρύθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1895 από επίλεκτα μέλη της Σπαρτιατικής κοινωνίας που επηρεάστηκαν από το τότε επικρατούν πνεύμα αναβιώσεως του Ολυμπισμού, έναν μόλις χρόνο πριν τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, που θα διεξάγονταν στην Αθήνα του 1896.

Κατά την ίδρυση του Συλλόγου, βασικό λόγο διαδραμάτισε το πνεύμα αρχαιολατρίας το οποίο πρυτάνευε εκείνη την εποχή και εκδηλωνόταν με την συνεχή ονοματοδοσία αρχαίων Σπαρτιατικών ονομάτων σε δρόμους αλλά και σε φυσικά πρόσωπα.

Αποτέλεσμα ήταν ο Σύλλογος να υιοθετήσει ως έμβλημά του τους Διόσκουρους, που ήταν μυθικοί ήρωες της Λακωνίας και κατά την παράδοση γιοι του Δία και της Λήδας.

Οι Διόσκουροι κρίθηκαν σαν τους πιο αντιπροσωπευτικούς αθλητικούς ήρωες, με τον Κάστορα να είναι ιπποδαμαστής και ο Πολυδεύκης, πυγμάχος.

Σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η αρχαία ιστορία με την Βυζαντινή, τα χρώματα του Συλλόγου καθορίστηκαν ίδια με τα χρώματα του Βυζαντίου, δηλαδή το κίτρινο με το μαύρο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις