ΕΛΛΑΔΑ. Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και την συμμετοχή Προέδρων Ενώσεων και Συλλόγων Ξενοδόχων πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με την Υφυπουργό Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη για την ανάπτυξη των ορεινών προορισμών – ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των τουριστικών καταλυμάτων από όλη την ηπειρωτική χώρα ενημερώθηκαν για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το μέλλον των περιοχών αυτών. Κοινή διαπίστωση ήταν η αναγκαιότητα διαμόρφωσης του κατάλληλου, λειτουργικού και ελκυστικού προφίλ της ορεινής – ηπειρωτικής Ελλάδας, δώδεκα μήνες το χρόνο, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τις outdoor activities.

Η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Σύσσωμη η Ελληνική Κυβέρνηση επενδύει πλέον στην στρατηγική ανάπτυξη και προώθηση του ορεινού τουρισμού ως έναν παράγοντα για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας και την επαναφορά όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου σε αναπτυξιακή τροχιά. Παρότι, βρισκόμαστε σε μία κατά κύριο λόγο ορεινή χώρα, την 3η κατά σειρά στην Ευρώπη, προικισμένη με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αλλά και πλούσια λαογραφία, το ελληνικό βουνό και οι δυνατότητές του παραμένουν, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες και ανεξερεύνητες. Προτεραιότητα του Υπουργείου και δική μου προσωπικά είναι η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για τον ορεινό τουρισμό στην χώρα μας.»

Από την πλευρά τους οι Τουριστικοί Φορείς που συμμετείχαν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την σύσταση, όπως δήλωσε μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Τουρισμού κα Ζαχαράκη, άμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού ειδικής ομάδας που θα ασχολείται με τον στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης της ορεινής – ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στις δηλώσεις του Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος επεσήμανε ότι : «Το τουριστικό μας προϊόν «ζει και αναπνέει» σε τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους, «ασφυκτιά» όμως εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και είναι καιρός να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που δικαιούται, προσελκύοντας τουρίστες όλο το χρόνο. Ελπίζουμε ότι με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την κατάλληλη τουριστική εκπαίδευση και την καλή συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει με την κα Ζαχαράκη, να καταφέρουμε να δώσουμε πνοή στην «άλλη Ελλάδα» και να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης».

Ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ) κ. Κων/νος Μαρινάκος κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε «στην αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Τουριστικής Ανάπτυξης προσανατολισμένου αποκλειστικά στην ηπειρωτική χώρα και τους ορεινούς προορισμούς και δημιουργίας ενός εξιδεικευμένου (σε συνέχεια του Ν. 4582/2018) νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη και πιστοποίηση ειδικών μορφών τουρισμού (αναρριχητικά πεδία, πεζοπορικά μονοπάτια κ.α.). Μείζονος σημασίας κρίνεται η δημιουργία σχολών για οδηγούς βουνού, rafting και άλλων δραστηριοτήτων outdoor activities, η μετατροπή των χιονοδρομικών κέντρων σε κέντρα ψυχαγωγίας στα πρότυπα των αντίστοιχων της κεντρικής Ευρώπης για την προσέλκυση τουριστών 365 ημέρες το χρόνο και ο προγραμματισμός ειδικών δράσεων προβολής και προώθησης εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης που να συνοδεύονται από ειδικά τεχνικά προγράμματα ανάπτυξης και υποστήριξης των ειδικών μορφών τουρισμού

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΤΟΠ στην αναγκαιότητα προστασίας της ελληνικής ξενοδοχίας από την ανεξέλεγκτη και δίχως σαφές θεσμικό πλαίσιο λειτουργία των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb). Εξίσου υψηλό κίνδυνο για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα πολλών ορεινών τουριστικών προορισμών αποτελεί ο σχεδιασμός εγκατάστασης πολύ μεγάλης κλίμακας αιολικών πάρκων σε όλη την ηπειρωτική χώρα, με παντελή έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και δίχως να έχουν ληφθεί υπόψη οι υπόλοιπες ανάγκες, δυνατότητες και προβλήματα των περιοχών, οι διαθέσιμοι πόροι , το ανθρώπινο δυναμικό και οι αναπτυξιακές παράμετροι, αλλά ούτε και τα στοιχειώδη λογικά προαπαιτούμενα (διανοίξεις δρόμων, ισοπεδώσεις κορυφογραμμών, αποψιλώσεις δασών κ.α. ) για τα οποία η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει άμεσα».