ΕΛΛΑΔΑ. Τον φώναξαν, χιλιάδες κόσμου, «Παύλο», τον αποκάλεσαν, οι σημαντικότεροι του χώρου, «πατριάρχη». Γήπεδα αντήχησαν το όνομά του, περγαμηνές της Φαρμακοβιομηχανίας το έγραψαν με χρυσά γράμματα. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, Σπαρτιάτης στην καταγωγή, από τη Σελλασία Σπάρτης, γεννήθηκε στην Αθήνα, 20 Αυγούστου 1929 όπου και πέθανε, σαν σήμερα, 10 Ιουνίου του 2018.

Έλληνας φαρμακοβιομήχανος και πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στο μπάσκετ και στον Ερασιτέχνη. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και ο σημαντικότερος έλληνας Φαρμακοβιομήχανος με αναγνώριση που διατρέχει τα σύνορα όλου του κόσμου.

Αν υπάρχει μια λέξη που αγκαλιάζει την μνήμη αλλά και τη ζωή του Παύλου Γιαννακόπουλου αυτή είναι η λέξη «αγάπη». Λίγοι αγαπήθηκαν όσο ο Παύλος στον αθλητισμό. Λίγοι επιχειρηματίες ένιωσαν τόση αγάπη όση αυτός από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο στη ΒΙΑΝΕΞ. Λίγες πατρίδες αγάπησαν έτσι ένα παιδί τους όπως η Σελλασία της Σπάρτης.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε το 1929. Γονείς του ήταν ο Δημήτρης και η Κατερίνα Γιαννακόπουλου από τη Σελλασία Σπάρτης. Αδέλφια του ο Θανάσης, ο Κώστας και η Βασιλική, κατά ηλικιακή σειρά. Έζησε όλα τα χρόνια της ζωής του στην Αθήνα. Φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ και από μικρή ηλικία μαθήτευσε και αυτός στο φαρμακείο του πατέρα του, του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Με την σύζυγό του Δέσποινα, το 1974 απέκτησαν ένα γιο, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Μαζί με τον αδελφό του Θανάση σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική. Το 1960 ίδρυσε την εταιρία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ με έδρα στην οδό Σωκράτους. Διακρίθηκε στον χώρο της φαρμακευτικής, όπου ως ιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ μαζί με τα δύο αδέρφια του, ίδρυσε και ανέπτυξε την μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα.

Ασχολήθηκε με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού από το 1971. Από το 1987 έως το 1997 υπήρξε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού. Από το 1992 όταν η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αυτονομήθηκε και αυτή ως επαγγελματική ανέλαβε τη διοίκησή της σε συνεργασία με τον αδερφό του Θανάση Γιαννακόπουλο. Υπο την προεδρία του κατακτήθηκαν 28 σημαντικοί και αξιοζήλευτοι τίτλοι.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος πέθανε στις 10 Ιουνίου 2018. Στις 13 Ιουνίου 2018, εψάλη η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Νωρίτερα η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η ταφή του Παύλου Γιαννακόπουλου έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Μνημόσυνο για τον Παύλο Γιαννακόπουλο αλλά και για όλα α μέλη της οικογένειά του που έχουν «φύγει» τελείται στην ιδιαίτερη πατρίδα καταγωγής τους, τη Σελλασία Σπάρτης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις