ΕΛΛΑΔΑ. Κάθε εποχή και κάθε κοινωνία διαμορφώνει τα δικά της ταμπού σχετικά με το σεξ και τον έρωτα. Αυτό ισχύει φυσικά για την εποχή μας, ισχύει όμως και για την αρχαία Ελλάδα.

Κάποια από αυτά τα ταμπού μοιάζουν πολύ οικεία για έναν άνθρωπο της εποχής μας. Άλλα πάλι μοιάζουν τελείως παράταιρα και εντυπωσιακά, αν τα κοιτάξεις με τα δεδομένα της εποχής μας.

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε, λοιπόν, μία σεξουαλική πρακτική που θεωρούνταν τελείως εξευτελιστική και αυτή δεν ήταν άλλη από τον στοματικό έρωτα ενός άνδρα προς μία γυναίκα. Ήταν πολύ πιο κατακριτέο από το να κάνει ένας άνδρας στοματικό έρωτα σε έναν άλλο, παρότι ευρύτερα ο στοματικός έρωτας θεωρούνταν ως μια βρόμικη και αηδιαστική πρακτική.

Ο λόγος όμως που συγκεκριμένα ο στοματικός έρωτας από άνδρα προς γυναίκα θεωρούνταν τόσο εξευτελιστικός είναι περίπου αυτός που φαντάζεστε. Αφορούσε τη θέση της γυναίκας στην αρχαία ελληνική κοινωνία. Και είναι ακόμα μία ένδειξη του πώς οι κοινωνίες προσπαθούν να παρέμβουν στο τι κάνει ο καθένας στις κατά τα άλλα ιδιωτικές του στιγμές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Με βάση τους κυρίαρχους λόγους της εποχής, η γυναίκα ήταν σαφώς κατώτερη από τον άνδρα. Για την ακρίβεια, οι γυναίκες δεν είχαν καν νομικό πρόσωπο, δεν είχαν (προφανώς) τα δικαιώματα του ελεύθερου πολίτη και γενικά θεωρούνταν μέρος της περιουσίας του άνδρα ως μέλος του οίκου του. Περνούσαν από την ηγεμονία του πατέρα τους σε αυτή τους συζύγου τους στην εφηβεία τους.

Με βάση, λοιπόν, το δεδομένο αυτό, το να προσφέρεις ως άντρας ευχαρίστηση σε μία γυναίκα - σε μία πρακτική που δεν υπάρχει άμεση ηδονή για τον άνδρα- θεωρούνταν ντροπιαστικό, υποτιμητικό και μη αρρενωπό. Αυτό γιατί η συγκεκριμένη στάση θεωρούνταν η μόνη κατά την οποία η γυναίκα υπέτασσε τον άνδρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους Ιππής του Αριστοφάνη, ο χορός επιτίθεται σε έναν χαρακτήρα του έργου, επειδή έκανε στοματικό έρωτα σε γυναίκες. Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και σε σωζόμενα κείμενα που βρίσκουμε στα λατινικά. Για παράδειγμα, ο Σενέκας στο In Beneficiis κατηγορεί τον Mamercus Scaurus ότι κάνει στοματικό έρωτας σε δούλες.

Φαίνεται μάλιστα ότι ο λεξικογράφος Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς καταγράφει την υβριστική λέξη «σκύλαξ» που ουσιαστικά σημαίνει κουταβάκι. Μία πιo slang σημασία της συγκεκριμένης λέξης είναι αυτός που κάνει μία συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη η οποία το πιθανότερο είναι πως αφορά τον στοματικό έρωτα σε μία γυναίκα. Μία σεξουαλική πρακτική που ταιριάζει περισσότερο σε ζώα παρά σε ανθρώπους.

Ταμπού στην αρχαία Ελλάδα

Εξάλλου, το σεξ μεταξύ άνδρα και γυναίκας ήταν κάτι μέσω του οποίου έπαιρνε απόλαυση μόνο άνδρας. Έτσι, στην αρχαία ελληνική και κυρίως στη ρωμαϊκή κοινωνία, θεωρούνταν, λοιπόν, πολύ πιο εξευτελιστικό για την αρρενωπότητα ενός άνδρα το να κάνει στοματικό έρωτα σε μία γυναίκα από το να κάνει σεξ με έναν άλλο άνδρα.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις