Ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης ρίχνουν λιπάσματα για να βγάλουν πολύ λάδι, λόγω τιμής
Με τις τιμές του λαδιού να παραμένουν στα ύψη, οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης τρέχουν να βάλουν λίπασμα στις ελιές τους, ελπίζοντας σε μεγαλύτερη σοδειά τη νέα ελαιοκομική περίοδο
ΚΡΗΤΗ. Με τη νέα χρονιά, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που «καλλιεργούν» και ελπίδες για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος στην Κρήτη ξεκίνησε να κάνει εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων, αντιστρέφοντας την εικόνα που υπήρχε μέχρι και το τέλος της περασμένης χρονιάς.
Ήδη οι ελαιοπαραγωγοί συνεχίζουν να λιπαίνουν, όπως λέει στo neakriti.gr το μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης. Μάλιστα, οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αρχίσει να υποχωρούν λόγω των διεθνών συνθηκών, ενώ υπάρχει μία αισιόδοξη «ματιά» για τη σοδειά του κρητικού ελαιώνα φέτος, κάτι βέβαια που δεν μπορεί να φανεί ξεκάθαρα, πριν έρθει η περίοδος της άνοιξης και της ανθοφορίας της ελιάς.
Ο γνωστός επιστήμονας συμβουλεύει, επίσης, όσους παραγωγούς δεν έχουν βάλει ακόμα λίπασμα στις καλλιέργειές τους, να προλάβουν να το κάνουν βάζοντας τα σωστά λιπάσματα, που θα τους εξασφαλίσουν πιο σίγουρη παραγωγή και υψηλό εισόδημα λόγω των «χρυσών» τιμών του κρητικού ελαιολάδου.
Το στέλεχος του ΓΕΩΤΕΕ στην Κρήτη λέει συγκεκριμένα στην εφημερίδα: «Έχουν μπει στις ελιές λιπάσματα σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε δηλαδή φτάσει σε εποχές πριν από την κρίση των λιπασμάτων και αυτό είναι πολύ καλό. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι οι παραγωγοί στην Κρήτη προσέχουν την ελιά. Κάνουν τα κλαδέματά τους. Γίνονται και κάποιοι ψεκασμοί με χαλκούχα και ό,τι χρειάζεται η ελιά αυτήν την περίοδο. Οπότε φαίνεται ότι προσέχουν. Από την άλλη, ο καιρός δείχνει θετικά στοιχεία. Άρα ευελπιστούμε ότι, αν λειτουργήσει και από ’δω και πέρα θετικά ο καιρός, θα έχουμε μια καλή χρονιά με τη νέα ελαιοκομική περίοδο».
Σύμφωνα με τον Γιάννη Σμυρνάκη, «πέρα από τα λιπάσματα που έχουν μπει μέχρι τώρα, μπορούν να μπουν λιπάσματα και τώρα. Είτε βραδείας αποδέσμευσης και όχι μόνο. Έχουμε μέσα κάποια στοιχεία που είναι καλά για το περιβάλλον και η Ε.Ε. τα επιδοτεί μέσα από τα οικολογικά σχήματα, γιατί παράλληλα, βάζοντας αυτά τα λιπάσματα, δε χάνεις μονάδες. Απορροφούνται σταδιακά και δεν ξεπλένονται από τις δυνατές βροχές. Έχουν σε γενικές γραμμές χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μεγαλύτερη καθυστέρηση να απορροφηθούν από την καλλιέργεια».
Στο σημείο αυτό, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ τονίζει ότι, μετά τις τελευταίες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και τις υπαναχωρήσεις της Ε.Ε. ως προς τη γραφειοκρατία των οικολογικών σχημάτων, λέει στo neakriti.gr ότι «τα οικολογικά σχήματα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται. Απλώς θα γίνουν με πιο αργούς ρυθμούς, για να μπορέσει ο κόσμος να προσαρμοστεί σε αυτά με ομαλό τρόπο και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θα γίνουν, δηλαδή, κάποιες τροποποιήσεις, αλλά θα πάμε πιο αργά», σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Σμυρνάκης.
Ο ίδιος, στο ερώτημά τι άλλαξε με το πολύ πρόσφατο παρελθόν και την αλλαγή πλεύσης του ελαιοπαραγωγικού κόσμου στο νησί μας, λέει: «Πέρα από την αλλαγή του καιρού, που άρχισε να ευνοεί τη χρήση των λιπασμάτων, είδαν οι ελαιοπαραγωγοί επίσης ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο κόσμος πλέον έχει αρχίσει να προσέχει περισσότερο τη φροντίδα της ελαιοκαλλιέργειάς του. Μπορεί σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης να μη λιπαίνει, αλλά γενικότερα στο νησί μας, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δείχνει ότι μπαίνουν πια λιπάσματα».
Σημαντική πτώση των τιμών στα επίπεδα του 2017
Στο σημείο αυτό, ο Γιάννης Σμυρνάκης λέει πως, σε σχέση με πέρυσι, η χρήση των λιπασμάτων έχει αυξηθεί κατά 100%. «Έχουμε φτάσει στα επίπεδα του 2017», σύμφωνα με τον ίδιο. «Να υπενθυμίσουμε ότι στην παγκόσμια αγορά των λιπασμάτων είχαμε μια αναστάτωση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία ομαλοποίηση. Ακόμα και εργοστάσια που είχαν κλείσει λόγω των υψηλών τιμών στις πρώτες ύλες των λιπασμάτων ή είχαν μειώσει τις παραγωγές τους αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος, τώρα ξαναμπαίνουν σταδιακά στην παραγωγή και έτσι με αυτόν τον τρόπο έχει αρχίσει η υποχώρηση των τιμών των λιπασμάτων».
Καταλήγοντας, ο γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης συνιστά στους ελαιοπαραγωγούς να βάλουν τα λιπάσματά τους, να κλαδέψουν σωστά τα δέντρα τους, να κάνουν τους ψεκασμούς για την καρπόδεση και από ’κει και πέρα να κάνουν επεμβάσεις για καλόκορη και για πυρηνοτρήτη μέχρι να φτάσουμε στην ανθοφορία της ελιάς. Και βέβαια, να έχουν πάντοτε υπόψη τους ότι τα ψεκάσματα με χαλκούχα σκευάσματα μέσα στον Μάρτιο και λίγο πριν την άνθιση είναι πολύ ευεργετικά για την κατάσταση υγείας του δέντρου. Εννοείται, τέλος, ότι πάμε για τέλη Μαΐου με Ιούνιο για να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τον δάκο της ελιάς, ως προς την παγίδευση και την εκτίμηση του πληθυσμού του, ενόψει και της έναρξης του οργανωμένου προγράμματος δακοκτονίας.