Δείτε ποιοι έχουν γιορτή σήμερα, 1 Νοεμβρίου. Διαβάστε το συναξάρι των τιμώμενων αγίων της ημέρας και γνωρίστε τη ζωή και τη δράση τους.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα:

  • Ανάργυρη, Ανάργυρος
  • Δαβίδ
  • Δαμιανή, Δαμιανός
  • Διόνυσος
  • Κοσμάς

Σήμερα τιμώνται από την Εκκλησία οι Κοσμάς και Δαμιανός, Οσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία και Οσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία

Κοσμάς και Δαμιανός

Κατάγονταν από τη Μικρά Ασία, έζησαν τον 3ο αι. και είναι γνωστοί ως Ανάργυροι επειδή πρόσφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες αφιλοκερδώς. Ηταν αδέλφια κατά σάρκα, ο πατέρας τους πέθανε όταν ήταν σε μικρή ηλικία, αφού πρώτα ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, και ανατράφηκαν από τη μητέρα τους, την Αγ. Θεοδότη, που τους μετέδωσε χριστιανική πίστη και αρετή. Διακρίθηκαν για την ευφυΐα τους και σπούδασαν διάφορες επιστήμες, με έμφαση στην ιατρική τέχνη, με την οποία θεράπευαν τους ασθενείς συνδυάζοντάς τη με την προσευχή.

Οι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από τη Μικρά Ασία, έζησαν τον 3ο αι. και είναι γνωστοί ως Ανάργυροι επειδή πρόσφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες αφιλοκερδώς.

Δεν δέχονταν ποτέ χρήματα (αργύρια) ή άλλα ανταλλάγματα για τις θεραπείες τους και, μάλιστα, όταν χρειαζόταν εκτός από ανθρώπους γιάτρευαν και τα άρρωστα ζώα. Αντίθετα με το άλλο ζεύγος Αναργύρων της 1ης Ιουλίου που μαρτύρησαν στη Ρώμη, οι Αγιοι της 1ης Νοεμβρίου πέθαναν ειρηνικά.

Οσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία

Ο αποκαλούμενος και «Γέρων», γεννήθηκε στη Γαρδινίτσα Λοκρίδας, το σημερινό Κυπαρίσσι Φθιώτιδας, στα τέλη του 15ου αι. και τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς υπήρξε μεγάλος ασκητής, θαυματουργός, ιδρυτής της περίφημης ομώνυμης Μονής στην Εύβοια και ένας από τους φωτισμένους διδασκάλους του υπόδουλου Γένους. Ηταν γιος του ιερέα Χριστόδουλου και της Θεοδώρας που τον μεγάλωσαν με βαθιά χριστιανική πίστη. Το συναξάρι του αναφέρει ότι σε ηλικία μόλις τριών ετών είδε σε όραμα τον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος τον οδήγησε σε ένα εξωκκλήσι και εκεί ο μικρός Δαβίδ παρέμεινε προσευχόμενος μπροστά στην εικόνα για έξι μερόνυχτα, μέχρι που τον βρήκαν οι γονείς του.

Στα 15 του χρόνια ακολούθησε τον ξακουστό ασκητή και μετέπειτα Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ακάκιο, ο οποίος τον έκειρε μοναχό, τον μύησε στην πνευματική ζωή και τον χειροτόνησε πρεσβύτερος στη Ναύπακτο, ενώ αργότερα διετέλεσε ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας από το 1520 έως το 1532, αναζωογονώντας πνευματικά την περιοχή. Λόγω της επιθυμίας του για μεγαλύτερη ησυχία, αποσύρθηκε στη Βόρεια Εύβοια, κοντά στις Ροβιές, όπου γύρω στο 1540 έχτισε πάνω σε ερείπια παλαιού ναού το μοναστήρι που σήμερα φέρει το όνομά του. Στα κελιά του λειτούργησε σχολείο για τα παιδιά των υπόδουλων Ελλήνων, ενισχύοντας την παιδεία και την εθνική συνείδηση, ενώ η εκκλησιαστική παράδοση του αποδίδει αμέτρητα θαύματα. Προέβλεψε με ακρίβεια την κοίμησή του και παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό σε βαθύ γήρας, περιτριγυρισμένος από τους μαθητές του, με την αγία κάρα και τα ευωδιάζοντα λείψανά του να φυλάσσονται μέχρι σήμερα στη Μονή του στην Εύβοια, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς.

Στην ίδια μονή έζησε και ασκήτευε στους νεότερους χρόνους ο επίσης δημοφιλής και πρόσφατα αγιοκαταταχθείς Ιάκωβος Τσαλίκης. Ο όσιος θεωρούσε τον Αγιο ως τον άμεσο πνευματικό του πατέρα και προστάτη και μιλούσε μαζί του σαν να ήταν ζωντανός, έχοντας αξιωθεί πολλές φορές να τον δει σε οράματα ή ακόμη και σε εγρήγορση. Τον έβλεπε να περπατά στους διαδρόμους της μονής, να μπαίνει στο ιερό ή να τον ενισχύει στις ασθένειές του. Ως ηγούμενος της μονής, από το 1975 έως το 1991, ο Ιάκωβος κρατούσε με απέραντο σεβασμό την τιμία κάρα του οσίου, με τους πιστούς να μαρτυρούν αμέτρητα θαύματα, ο ίδιος δε να ομολογεί πάντα ταπεινά: «Ο όσιος Δαβίδ έκανε το θαύμα, όχι εγώ».

Οσιομάρτυς Ιάκωβος ο Νέος

Ο εκ Καστορίας ή Ιβηροσκητιώτης έζησε τον 15ο αι., μαρτύρησε την 1η Νοεμβρίου 1519 στην Αδριανούπολη και τιμάται την ίδια ημέρα με τους δύο μαθητές του, Ιάκωβο τον Διάκονο και Διονύσιο τον Μοναχό. Γεννήθηκε στην περιοχή της Καστοριάς από ευσεβείς γονείς, τον Μαρτίνο και την Παρασκευή, και το κοσμικό του όνομα ήταν Ιωάννης. Αρχικά εργάστηκε ως βοσκός αποκτώντας μεγάλη περιουσία, αλλά επειδή ο αδελφός του τον φθόνησε και τον κατήγγειλε ψευδώς στις οθωμανικές αρχές ότι βρήκε κρυμμένο θησαυρό, για να γλιτώσει κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο προβάτων και κρεάτων, γενόμενος και πάλι ιδιαίτερα εύπορος.

Στην Κωνσταντινούπολη γνωρίστηκε με τον Πατριάρχη Αγ. Νήφωνα που τον επηρέασε βαθύτατα, με αποτέλεσμα να μοιράσει όλη την περιουσία του στους φτωχούς και να αναχωρήσει για το Αγιον Ορος, αρχικά στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου και έπειτα στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου της Ιεράς Μονής Ιβήρων, όπου έζησε με αυστηρή άσκηση και αξιώθηκε με το προφητικό και θαυματουργικό χάρισμα. Υστερα από θεία αποκάλυψη, άφησε το Αγιον Ορος και περιόδευσε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κηρύττοντας τον λόγο του Θεού και στηρίζοντας πνευματικά τους υπόδουλους χριστιανούς. Το αφυπνιστικό του, όμως, έργο θορύβησε ορισμένους, οι οποίοι τον διέβαλαν στους Τούρκους ότι ετοιμάζει επανάσταση, κι έτσι, με διαταγή του μπέη των Τρικάλων συνελήφθη ο ίδιος και οι δύο στενοί μαθητές του Ιάκωβος και Διονύσιος και μεταφέρθηκαν σιδηροδέσμιοι στο Διδυμότειχο, όπου φυλακίστηκαν στα υπόσκαφα σπήλαια του Κάστρου.

Εκεί ο Σουλτάνος Σελήμ Α΄ προσπάθησε με υποσχέσεις και απειλές να τους αναγκάσει να εξισλαμιστούν, αλλά επειδή εκείνοι παρέμειναν ακλόνητοι βασανίστηκαν φρικτά και την 1 Νοεμβρίου 1519 απαγχονίστηκαν στην Αδριανούπολη.

Τιμάται επίσης η μνήμη: μαρτύρων Κυριαίνης και Ιουλιανής εκ Κιλικίας, μαρτύρων Καισαρίου, Δασίου, Σαβίνιου, Αγρίππα, Σάββα, Αδριανού και Θωμά εν Δαμασκώ, ιερομάρτυρος Ιωάννη επισκόπου και Ιακώβου πρεσβυτέρου, αποστόλου Νηρέα, νεομάρτυρος Ελένης εν Σινώπη και Αυστρεμονίου επισκόπου Κλερμόν.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις