ΣΠΑΡΤΗ. Όπως ενημέρωσε ο Γορτυνιακός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Σπάρτης, με μια λιτή, σεμνή, μεστή περιεχομένου και αξιοπρεπή εκδήλωση τίμησαν οι Γορτύνιοι του Δήμου τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του ιστορικού Συνδέσμου τους, την Άνοιξη του 1920, και παρουσίασαν το βιβλίο «Η ιστορία του Συνδέσμου Γορτυνίων Σπάρτης» του Γραμματέα κ. Γιάννη Μητράκου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 6:30 μ.μ. στη φιλόξενη αίθουσα του κάτω ναού του Αγίου Νικολάου Σπάρτης με την τήρηση όλων των υποχρεωτικών περιορισμών ασφαλείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως ανέφεραν, «…Ο Πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου κ. Γιάννης Πετρόπουλος ξεκίνησε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό που αναφερόταν στη σημασία του εορτασμού της επετείου των 100 ετών, στο έργο που επιτελέστηκε όλα αυτά τα χρόνια και κατέληξε εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν στην εύρυθμη λειτουργία του και στην αποτελεσματική παρουσία του στην πόλη της Σπάρτης, ιδίως στον Σεπτό Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ευστάθιο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσταθίου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του σ’ αυτή την σημαντική εκδήλωση. Μίλησε με επαινετικά λόγια για τον Πρόεδρο, τα Μέλη του Δ.Σ. και τα Μέλη του Συνδέσμου Γορτυνίων Σπάρτης, αναφέροντας ότι ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος είναι πλέον καταξιωμένος κι αποτελεί παράδειγμα και για άλλους συλλογικούς φορείς της περιοχής μας. Κατέληξε εμφανώς συγκινημένος με λόγια αγάπης για τη Γορτυνία και τους ανθρώπους της που την υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας επί 11 συναπτά έτη κι ευχήθηκε ο Σύνδεσμος να συνεχίσει το γόνιμο έργο του και να φτάσει να εορτάσει και τη 2η εκατονταετηρίδα του.

Ο παριστάμενος Βουλευτής ΝΔ, Νομού Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός χαιρετίζοντας την εκδήλωση επαίνεσε τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων κι ευχήθηκε καλή συνέχεια στη νέα περίοδο, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους Γορτύνιους της Σπάρτης.

Ο Συνταξιούχος Δάσκαλος κ. Βαγγέλης Μητράκος, Μέλος του Συνδέσμου και επί 15 χρόνια Γραμματέας του, έκανε μία συνοπτική αναφορά στα εκατό χρόνια ενεργού παρουσίας του και στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που επιτέλεσε ως φορέας αλληλοβοήθειας των Μελών του, τονίζοντας ότι αποτελεί συνεκτικό κρίκο μεταξύ των Μελών του και της γενέτειρας γης της Γορτυνίας.

Η Αντιπρόεδρος κ. Ποτούλα Πασχαλίδη-Τσίτσου παρουσίασε το βιβλίο «Η ιστορία του Συνδέσμου Γορτυνίων Σπάρτης» που συνέγραψε ο Γραμματέας κ. Γιάννης Μητράκος, κάνοντας αναφορά στο πλούσιο και πολύπλευρο έργο που έγινε στο πέρασμα του χρόνου και κυρίως μετά την επαναδραστηριοποίησή του από το έτος 1997 έως σήμερα. Με λυρισμό και συναίσθημα ανέτρεξε στις κυριότερες εκδηλώσεις του Συνδέσμου και στην ανταπόκριση που είχαν στην τοπική μας κοινωνία.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη της παρουσίασης του βιβλίου την πήρε ο λόγιος ιερέας Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας, Γορτύνιος εκ μητρός, ο οποίος με εμπεριστατωμένο και μεστό λόγο παρουσίασε τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία του βιβλίου, επαινώντας τον συγγραφέα για το αποτέλεσμα της επίπονης εργασίας του. Η παρουσίαση του παπα-Γιώργη ήταν υποδειγματική κι αποτελεί καθοδηγητικό μέτρο για όποιον αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της παρουσίασης ενός βιβλίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια σύντομη παρέμβαση του συγγραφέα κ. Γιάννη Μητράκου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για τα καλά τους λόγια, αναφέροντας ότι η συγγραφή του βιβλίου ήταν για τον ίδιο μια υπόθεση χρέους και ευθύνης προς τον Σύνδεσμο. Επεσήμανε, επίσης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής κι εξέφρασε την απογοήτευσή του διότι, εκτός του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσταθίου, οι λοιπές τοπικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στο γραπτό αίτημα του Συνδέσμου για οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα εκδοτικά έξοδα.

Το Δ.Σ. του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Ορφανάκο, Εφημέριο Αγίου Νικολάου Σπάρτης για την πρόθυμη παραχώρηση της αίθουσας του κάτω ναού και για τη μεγάλη βοήθειά του σε ό,τι χρειαζόταν για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της επετειακής εκδήλωσης».