ΕΛΛΑΔΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (4 Μαρτίου) μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα κατάφεραν, όχι μόνο να μην έχουν αύξηση, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να σημειώσουν μια μικρή μείωση της ανεργίας, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020.

Η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι ειδικά για εργαζόμενους και ανέργους, η χώρα εφάρμοσε μέτρα που έφτασαν τα 6,4 δισ. ευρώ και αναπτύχθηκαν σε τέσσερις πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά τα μέτρα στήριξης για πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενους ανάμεσα στα οποία η αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζομένους που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη στήριξη σε 755.000 ανέργους, με επιδόματα τακτικής ανεργίας, επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά προγράμματα ΕΣΠΑ για την προώθηση ανέργων στην απασχόληση, από την εφαρμογή των οποίων έχουν ωφεληθεί περίπου 47.000 συμπολίτες μας.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη με αποφάσεις για 500.000 συμπολίτες μας όπως η διπλή καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.