ΕΛΛΑΔΑ. Οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν ξανά από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Η μετάβαση στους χώρους αυτούς, μέσω κωδικού 6, δε θα γίνεται με αυτοκίνητο ή μηχανή, παρά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Οι μοναδικοί αυτοί χώροι, που ετοιμάζονται να μας μυήσουν εκ νέου στα μυστικά τους, θα υποδέχονται στην είσοδο έως 3 επισκέπτες, εκτός και αν πρόκειται για οικογένειες, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Η μετάβαση στους χώρους αυτούς, μέσω κωδικού 6, δε θα γίνεται με αυτοκίνητο ή μηχανή, παρά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, εμβληματικοί ή πιο ταπεινοί, αποτελούν οάσεις πολιτισμού ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου στον οποίον ανήκουν, είτε αυτοί αφορούν σύγχρονα αστικά κέντρα είτε περιοχές εκτός κλεινού άστεως.

Θυμίζουμε μερικούς εμβληματικούς υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, οι Φίλιπποι, τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, αρχαία πανελλήνια ιερά όπως οι Δελφοί και η Ολυμπία, τόποι μυστηριακών λατρειών όπως η Ελευσίνα και το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, σημαντικοί προϊστορικοί οικισμοί, όπως το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη, γυμνάσια και «πανεπιστήμια» της αρχαιότητας όπως το Λύκειο του Αριστοτέλη, εντυπωσιακά κάστρα διαφόρων εποχών, όπως το φράγκικο κάστρο στο Γεράκι Λακωνίας, βυζαντινές καστροπολιτείες όπως ο Μυστράς και η Μονεμβασιά, μνημειακά ανάκτορα όπως η Κνωσός και η Φαιστός, περίφημες ακροπόλεις, όπως οι Μυκήνες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν σε αναστολή λειτουργίας από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020, μαζί με τα μουσεία, τα οποία παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Κομμωτήρια

Σε διευκρίνιση για τον τρόπο μετακίνησης στα κομμωτήρια που ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 22/3/2021, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω Twitter. Όπως αναφέρει το υπουργείο, για τις υπηρεσίες κομμωτηρίων, αλλά και περιποίησης άκρων (μανικιούρ, πεντικιούρ) «επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού, με βεβαίωση τύπου Β ή αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6».