ΣΠΑΡΤΗ. «Προσβολή στην ιστορική μνήμη και στην αντιφασιστική συνείδηση του λαού, ιδιαίτερα της Κρήτης», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του, το Παράρτημα Λακωνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τις πολυήμερες εκδηλώσεις που η «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών» προγραμμάτιζε στην Κρήτη, για να τιμηθεί η μνήμη των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που το 1941 πήραν μέρος στη Μάχη της Κρήτης.

Βέβαια μετά τον σάλο που προκλήθηκε οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.

Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λακωνίας, καλεί επιπλέον την κυβέρνηση να κινηθεί έτσι ώστε η Γερμανική κυβέρνηση να επιστρέψει στην Ελλάδα «…το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία».

Η Ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι σκοτεινή οργάνωση με την ονομασία “Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών” προγραμμάτιζε πολυήμερες εκδηλώσεις στην Κρήτη, από 17 μέχρι 23 Μαΐου, για να τιμηθεί η μνήμη των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που το 1941 συμμετείχαν στην εισβολή και κατάληψη του νησιού από τα γερμανικά στρατεύματα.

Προκλητικά, η αφίσα που η ίδια οργάνωση κυκλοφόρησε για την προκλητική νεοναζιστικής οσμής εκδήλωση, ανέφερε επί λέξει τα εξής:

“ΚΡΗΤΗ, ΕΛΛΑΔΑ. Πέρασαν ακριβώς 80 χρόνια από το άλμα των ειδικών δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ που κατέκτησαν το νησί της Κρήτης.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την γενναιότητά τους.

17-23 Μαΐου 2021: Ας τιμήσουμε τους πεσόντες αλεξιπτωτιστές αδερφούς μας που πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη εναέρια στρατηγική επιχείρηση στην Ιστορία”.

Η απόπειρα να πραγματοποιηθεί η νεοναζιστική αυτή εκδήλωση στην Κρήτη αποτελεί προσβολή στην ιστορική μνήμη και στην αντιφασιστική συνείδηση του λαού, ιδιαίτερα της Κρήτης, για τους χιλιάδες νεκρούς και τις αμέτρητες υλικές καταστροφές που πρόσφερε στη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα των λαών.

Πάνω από εβδομήντα χρόνια μετά τη μάχη της Κρήτης και από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες αξιώσεις του ελληνικού λαού για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία, για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και για τα πρωτοφανή εγκλήματά τους, για να κάμψουν την ηρωική και μεγαλειώδη αντίσταση του λαού, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές.

Ως παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ απαιτούμε ως ένδειξη σεβασμού και τιμής στους αγώνες του ελληνικού λαού η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει στην πράξη και με συγκεκριμένες ενέργειες από το γερμανικό κράτος να πληρώσει, επιτέλους, τις οφειλόμενες πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις».

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]