ΕΛΛΑΔΑ. Στην περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύουν για τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και στο σταδιακό άνοιγμα της εστίασης, των μετακινήσεων και τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας προχώρησε ο κ. Χαρδαλιάς στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αναλύοντας για ακόμα μια εβδομάδα πως κατανέμονται οι περιφέρειες με βάση το επίπεδο επιτήρησης. Εξήγησε, δηλαδή, το ποιες είναι στο «βαθύ κόκκινο» και ποιες όχι, ανακοινώνοντας τις μεταβολές στον επιδημιολογικό χάρτη.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

«Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια ανέφερε τα μέτρα, ξεκινώντας από αυτά που θα ισχύουν για τις εκκλησίες. Αναλυτικά:

  • Για τις ακολουθίες Μεγάλης Εβδομάδας και Πάσχα ισχύει το ένα άτομο ανά 25τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν. Στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία γίνεται ένα άτομο ανά 10τ.μ. με τήρηση κανόνων υγιεινής.
  • Υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς εντός κι εκτός Ναών. Υποχρεωτικά τα τεστ για ιερείς και προσωπικό Ναών.
  • Περιφορά επιταφίων στον προαύλιο χώρο, προσκύνημα εκτός του Ναού με τήρηση μέτρων.

Τι αλλάζει στο ωράριο κυκλοφορίας

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως τη Μεγάλη Εβδομάδα θα αρχίζει στις 22:00 το βράδυ και από τη Δευτέρα του Πάσχα στις 23:00 το Βράδυ.

Για την ημέρα του Πάσχα, ανέφερε πως επιτρέπεται η συγκέντρωση μέχρι δυο οικογενειών ως εννέα άτομα σε κλειστό χώρο και ως 12 άτομα σε ανοικτό χώρο.

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις ανέφερε πως ως τις 10 Μαΐου απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις. Θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας και θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Στην Αττική απαγορεύεται και η μετακίνηση προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού όπως ανέφερε.

Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων και έκανε σαφές ότι δεν πρέπει κανείς να επιχειρήσει να παρακάμψει τα μέτρα με «τρικ», δηλώνοντας δηλαδή τόπο εργασίας στο χωριό ή σε περιοχή της περιφέρειας, για να επιστρέψει στη συνέχεια στη μόνιμη κατοικία με το Ε1, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό και θα επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα.

Παράλληλα, έκανε σαφές πως δεν επιτρέπεται ούτε η μετακίνηση για αγροτικές εργασίες και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων από ιδιώτες με επίδειξη του Ε9 για το επιμαχο διάστημα.

Ακολούθως, ανακοίνωσε τις επιτροπόμενες υπερτοπικές μετακινήσεις. Αναλυτικά:

  • Από και προς την εργασία με τα απαραίτητα έγγραφα όπως μέχρι τώρα
  • Μετακίνηση προς δημόσια δομή υγείας και με έγγραφο από τη δομή.
  • Εφάπαξ μετάβαση σε τόπο μόνιμης κατοικίας
  • Μετάβαση σε κηδεία με την επίδειξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου και άδειας ταφής.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή σε διάσταση για την επικοινωνία με τέκνα, με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων.


Ανοίγουν mall, εκπτωτικά χωριά και κέντρα αισθητικής

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε το άνοιγμα της εστίασης από τις 3 Μαΐου με τα γνωστά μέτρα προφύλαξης και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και τη διενέργεια self-test για τους εργαζόμενους.

Επίσης, ανακοίνωσε πως από το Σάββατο 24 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν τα mall, εκπτωτικά χωριά και τα κέντρα αισθητικής, ενώ ανέφερε πως και στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη επιτρέπεται πλέον η μέθοδος click in shop.

Τι ανοίγει 24 Απριλίου και τις 3 Μαΐου

Κανόνες λειτουργίας για εμπορικά καταστήματα

Κανόνες για τα κέντρα αισθητικής

Γενικοί κανόνες για την επαναλειτουργία της εστίασης

Παραδείγματα για τους χώρους της εστίασης

Ποιες περιοχές εντάχθηκαν στο «βαθύ κόκκινο»

Ακολούθως, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Όπως ανέφερε, μετά τη σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), εντάσσονται τέσσερις ακόμα περιοχές.

Αντίθετα υπήρξαν και περιοχές που έδειξαν επιδημιολογική βελτίωση και «έπεσαν» στο «κόκκινο».

Οι περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο»

Π.Ε. Καβάλας Π.Ε. Ρεθύμνου Π.Ε. Αργολίδας Δήμος Κισσάμου Χανίων

Οι περιοχές που «έπεσαν» στο «κόκκινο»

Π.Ε. Χίου Δήμος Ιωαννιτών Δήμος Κόνιτσας Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων Δήμος Ερέτριας Δήμος Βέροιας Δήμος Λαμιέων Δήμος Ρόδου «Να είμαστε συνεπείς, για να κάνουμε ξανά Πάσχα στο χωριό»

Κλείνοντας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων τα επόμενα 24ωρα. «Κατανοούμε την κούραση αλλά είναι σημαντικό. Αν κάνουμε υπομονή και φανούμε συνεπείς μερικές ημέρες ακόμα θα εξασφαλίσουμε τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Διανύουμε την τελευταία φάση, μπορεί να είναι πιο απαιτητική, αλλά είναι η πιο σημαντική. Για να πάρουμε ξανά πίσω τη ζωή μας, για να κάνουμε ξανά Πάσχα στο χωριό όπως το γνωρίζαμε», είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας