EΛΛΑΔΑ. Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας που παρουσιάζεται σύντομα σε δημόσια διαβούλευση προωθεί την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, ενδυναμώνοντας τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας 2019/1158, με την οποία προχωράμε πιο πέρα από τις ελάχιστες προϋποθέσεις που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για θέματα όπως η άδεια πατρότητας.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται - μεταξύ άλλων - άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα), μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της Οδηγίας για 10 ημέρες. Η χώρα ανεβαίνει έτσι στην 5η θέση μεταξύ των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στη διάρκεια της άδειας πατρότητας, βελτιώνοντας κατά πολύ την επίδοσή της

Επιπλέον, προστατεύει τους νέους πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, παρέχοντάς τους ανάλογη προστασία με αυτή που απολαμβάνει η μητέρα, από τη σύλληψη έως και 18 μήνες μετά τη γέννα.

Μια άλλη σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που προβλέπει γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών - με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες - και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι να γίνει το παιδί οκτώ ετών.

Μιλάμε δηλαδή για ένα πλέγμα διατάξεων με καθιέρωση αδειών και δικαιωμάτων και για το πατέρα, με το οποίο όχι μόνο εξισορροπείται ο ρόλος και των δυο γονέων στην οικογένεια, αλλά και περιορίζονται τα αντικίνητρα για την πρόσληψη γυναικών.