ΕΛΛΑΔΑ. Παραμένουν οι τιμές παραγωγού σε επίπεδα άνω των 3 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Παραμένουν οι τιμές παραγωγού σε επίπεδα άνω των 3 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου στην Κρήτη συνεχίζοντας την πρακτική της διάθεσης του ελαιολάδου του με διαγωνισμούς προχώρησε στη διάθεση 30 περίπου τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Βασίλειος Κατσικαλάκης, «το ελαιόλαδο ήταν εσοδείας 2020-2021, οξύτητας 0,34%, με τη δημοπρασία που κάναμε το πουλήσαμε στα 3,48 ευρώ το κιλό σε Έλληνα τυποποιητή. Υπαρχουν ακόμη ποσότητες ελαιολάδου αποθηκευμένες στον συνεταιρισμό. Η επόμενη δημοπρασία θα γίνει σε περίπου 15 ημέρες.

Πάντως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Κρήτη για αγορά ελαιολάδου και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό και για τη νέα περίοδο. Έλληνες και Ιταλοί τυποποιητές αναζητούν καλής ποιότητας ελαιόλαδο για το οποίο δίνουν μέχρι και 3,50 ευρώ το κιλό (για οξύτητα 0,3%). Αυτή την εποχή τα περσινά αποθέματα είναι μειωμένα και δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες».

Στη Λέσβο έχουμε μια πρόσφατη αύξηση των τιμών ελαιολάδου που δίνουν οι έμποροι. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στράτος Βραχνός, υπεύθυνος του ελαιοτριβείου στον Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίας Παρασκευής, «οι τιμές είναι βελτιωμένες σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι. Ο τελευταίος κατάλογος δίνει για τα 3/10 στα 3 ευρώ το κιλό, για τα 6/10 στα 2,70 ευρώ και για τον άσσο στα 2,40 ευρώ.

Την φετινή εμπορική περίοδο (2020/2021) ξεκινήσαμε με τιμή στα 1,79 ευρώ το κιλό για τον άσσο. Ποσοτικά είχαμε μια μειωμένη παραγωγή. Οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει πρόβλημα, αφού έχουμε αρκετά χρόνια να δούμε μια καλή παραγωγή στη Λέσβο. Ποιοτικά όμως είχαμε πολύ καλά ελαιόλαδα για αυτό είχαμε και την καλή πορεία των τιμών. Αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου υπάρχει όμως ακόμη αυξημένη ζήτηση.

Σήμερα είχαμε μια άσχημη μέρα με βροχή και ισχυρό άνεμο. Οι ελιές βρίσκονται στην ανθοφορία και θα δούμε το επόμενο διάστημα αν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη νέα παραγωγή. Πάντως για την ποιότητα θα παίξει ρόλο και πότε θα γίνει ο πρώτος ψεκασμός, πέρσι έγινε στις αρχές Ιουνίου».

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές παραγωγού στη Λακωνία. Ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων - Πακίων, κ. Παναγιώτης Ντανάκας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «την Παρασκευή πούλησε ο συνεταιρισμός 120 τόνους ελαιόλαδο στην τιμή των 3,55 ευρώ το κιλό. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει φήμη στην περιοχή ότι πουλήθηκαν περίπου 30 τόνοι στα 3,65 ευρώ το κιλό αλλά ακόμη δεν έχει διασταυρωθεί επίσημα.

Αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα ποιοτικού ελαιολάδου στη Λακωνία. Ο συνεταιρισμός μας έχει ακόμη στις αποθήκες περίπου 1.040 τόνους, ενώ σε ολόκληρο το δήμο Μονεμβασίας υπάρχουν 2.500 τόνοι. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τη ζήτηση και την εξέλιξη των τιμών. Πάντως αν η χώρα μας θέλει να ακολουθήσει μια σωστή στρατηγική στον κλάδο του ελαιολάδου θα πρέπει να διαθέτει σωστά στοιχεία για την ποσότητα παραγωγής και τα αποθέματα».

Δεν γίνονται πολλές αγοραπωλησίες στη Μεσσηνία, με τους παραγωγούς να κρατούν στάση αναμονής για να δουν αν αυξηθούν οι τιμές. Ο κ. Βασίλειος Κατσάς, μέλος του συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στα 3,40 ευρώ το κιλό είναι η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στην περιοχή. Οι παραγωγοί κρατούν στάση αναμονής και δεν βιάζονται να πωλήσουν. Υπάρχει ζήτηση από τους έμπορους αλλά εμπορικές συμφωνίες δεν κλείνονται γιατί όλοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη των τιμών. Πάντως δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στην περιοχή».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις