ΕΛΛΑΔΑ. Σημαντική μείωση σημειώθηκε στη χρήση του λιγνίτη στη χώρα μας για το 2020 σε σχέση με το 2019 καθώς μειώθηκε κατά 49%. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζονται σε έκθεση της Eurostat για τη χρήση λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η συνολική κατανάλωση λιγνίτη στην Ελλάδα έχει περιοριστεί από τα 26,62 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε 13,56 εκατομμύρια τόνους το 2020. Παρά το γεγονός ότι ο λιγνίτης χρησιμοποιείται κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή η χρήση του δεν επηρεάστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Το 2018, αν το συγκρίνουμε με τα νεότερα στοιχεία το ποσοστό μείωσης ανέρχεται στο 63%. Η πτωτική τάση που παρουσιάζει η χρήση λιγνίτη οφείλεται στην ευρύτερη προσπάθεια της χώρας για αλλαγή του ενεργειακού μείγματος. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η χρήση του λιγνίτη μειώθηκε κατά 64% μεταξύ των ετών 1990 και 2020.

Ενίσχυση έως και 80% για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές.

Επιδότηση έως και 80% στα ποσοστά των επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη) αλλά και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη εξασφάλισε η κυβέρνηση καθώς οι σχετικές προτάσεις εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το «μπόνους» στις λιγνιτικές περιοχές προβλέπει μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και θα φθάνουν μέχρι 80%.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις