EΛΛΑΔΑ. 24 Αυγούστου 2007. Ο Αύγουστος του θανάτου! Τέτοιες μέρες πριν από 14 χρόνια η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος και η χώρα σύσσωμη κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ανακοινώνονται μέτρα για τους πληγέντες από την τραγωδία. Η Ελλάδα ζητάει τη βοήθεια της ΕΕ για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές.

Για το «μαύρο» καλοκαίρι του 2007 και τις φονικές πυρκαγιές που χτύπησαν υπό μορφή ασύμμετρης απειλής την Ελλάδα έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί πλήρως τι ακριβώς είχε συμβεί αυτό το σκοτεινό καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι του 2007 μια σειρά από δασικές πυρκαγιές σε πολλούς νομούς της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 268.834 εκτάρια (περ. 2.700km2) γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.

Από τις πυρκαγιές επλήγησαν οι νομοί: Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας (όπου έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι), Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας και Φθιώτιδας. Το ύψος των καταστροφών αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο συνδυασμός του θερμότερου χειμώνα των συγχρόνων μετεωρολογικών καταγραφών, με λίγες βροχοπτώσεις και ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού, με σημαντική ενίσχυση των ανέμων, συνέβαλαν στην έξαρση των πυρκαγιών.

Η ασύμμετρη απειλή και η επιχείρηση πολιτικής αστάθειας

Η κυβέρνηση Καραμανλή βρέθηκε εκείνη την περίοδο σε τεράστιο αδιέξοδο. Την επόμενη μέρα της ανείπωτης τραγωδίας στην Ηλεία, στις 25 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός προβαίνει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα ανακούφισης και την ίδρυση του Ταμείου Αρωγής που θα μείνει γνωστό στη συνέχεια ως Ταμείο Μολυβιάτη. Για πρώτη φορά εισάγεται από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα ο όρος «ασύμμετρη απειλή».

Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις