ΕΛΛΑΔΑ. «Εμείς οι παρακάτω Πράσινοι Αυτόδιοικητικοί, που θεωρούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα αλλά δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για τα λάθη μας ή τις παραλείψεις μας, ΣΥΝ-υπογράφουμε τα παρακάτω ερωτήματα της Δήμητρας Λυμπεροπούλου Περιφερειακής Συμβούλου Πελοποννήσου».

 1. 7-2-2019. Το πόρισμα της έκθεσης (Goldammer)

Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που συστάθηκε μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι για την ανάλυση των αιτίων και τη διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης των μελλοντικών πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα.

Αξιοποιήθηκε;

 1. 30-8-2018. Πρωτοβουλία για τα Δάση

Το 2018 με αφορμή την καταστροφή στο Μάτι αττικής πάνω από 400 επιστήμονες (Δασολόγοι-Δασοπόνοι στην πλειοψηφία τους) από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα υπέγραψαν ένα κείμενο πρωτοβουλίας για τα δάση μας. Στην ανοιχτή επιστολή προς τον ΠτΔ, , τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, που απέστειλε η «Πρωτοβουλία για τα Δάση», υπάρχουν ιεραρχημένες προτάσεις για τη λήψη των αναγκαίων πολιτικών αποφάσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού για την προστασία των δασών.

Αξιοποιήθηκε;

 1. 1-7-2014 (πόρισμα για τις Δασικές Υπηρεσίες)

Το πόρισμα για τις Δασικές Υπηρεσίες το οποίο στηρίχθηκε στην αξιοποίηση των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που δόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και τις απόψεις που κατέθεσαν περιβαλλοντικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, παραδόθηκε, στον τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και σημερινό πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον τότε Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα.

Αξιοποιήθηκε;

 1. 2007 (πόρισμα της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής)

Το πόρισμα της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία μετά από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και με Πρόεδρο το σημερινό Πρωθυπουργό, κατέληξε σ’ ένα πολύ καλά επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο πόρισμα για την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του συστήματος πυροπροστασίας για τα δάση και προχώρησε σε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων.

Αξιοποιήθηκε;

 1. Αντίπυρ - Προδιαγεγραμμένη καύση

Πρόκειται για δύο σημαντικά «εργαλεία» που μπορούν να προσφέρουν λύσεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η ανάγκη για υιοθέτηση των «εργαλείων» αυτών είναι προφανής. Απαιτούνται όμως: Άμεση νομοθετική κατοχύρωση, Ειδική εκπαίδευση του προσωπικού και Εξοικείωση με τη χρήση λογισμικού πρόβλεψης συμπεριφοράς της φωτιάς.

Μήπως είναι η ώρα να θεσμοθετηθεί και να επιτραπεί η τεχνική του αντίπυρ και της Προδιαγεγραμμένης Καύσης;

 1. Πράσινο Ταμείο

Για την «προστασία» του 65% του χερσαίου εδάφους της χώρας που αποτελούν τα δασικά οικοσυστήματα, δόθηκε από το Πράσινο Ταμείο για την αντιπυρική περίοδο του 2021 σε όλα τα δασαρχεία το 0,43% ( 1.700.000 ευρώ ) του προϋπολογισμού του (391.792.435 ευρώ).

Αιτούμενες πιστώσεις από όλα τα δασαρχεία της χώρας για το έτος 2021: 17.696.538,76 ευρώ !

Το ποσό των 1.700.000 ευρώ που διατίθενται τελικά αντιστοιχεί μόλις στο 0,43% του προϋπολογισμού του Πράσινου Ταμείου για το 2020 που ήταν 391.792.435 ευρώ!

Πράσινο Ταμείο, πόσο πράσινο είναι τελικά;

 1. Δασικοί χάρτες

Η χώρα έχει ανάγκη από την υλοποίηση των δασικών χαρτών γιατί ήταν και είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει δασολόγιο και κτηματολόγιο. Οι δασικοί χάρτες ανέδειξαν προβλήματα κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτούμε ότι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 100 χρόνια γίνετε τώρα είναι λογικό να υπάρχουν τετελεσμένα. Η πολιτεία οφείλει να δώσει λύση σε αυτά τα τετελεσμένα με τρόπο δίκαιο περιβαλλοντικά κοινωνικά οικονομικά αλλά πάνω από όλα με ρεαλισμό και να είμαστε πραγματιστές και να δρομολογήσει η πολιτεία τις τολμηρές αλλά και αναγκαίες πολιτικές.

Γιατί έχει βαλτώσει η διαδικασία των Δασικών Χαρτών με ολέθριες συνέπειες στην εφαρμογή δασικής πολιτικής.

 1. Αναδασώσεις

Με προσεκτικά βήματα πρέπει να γίνουν οι αναδασώσεις στις καμένες εκτάσεις, ώστε να είναι αποτελεσματικές. Η ανάγκη για αναδάσωση είναι ένα μέτρο που λαμβάνεται μόνο αν η φυσική αναγέννηση του δάσους είναι αδύνατη ή δεν δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Να μη χρησιμοποιήσουμε χρήματα για να κάνουμε αυτό που θα κάνει η φύση δωρεάν.

Αναδάσωση «δια πάσαν νόσον» ή αναδάσωση εκεί που πρέπει, όταν πρέπει, όπως πρέπει και όσο πρέπει;

 1. Δασικές Υπηρεσίες

Η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος την κρίνουμε θετική και δικαιώνει τις προσπάθειες και το διαχρονικό αίτημα της για την κάθετη διάρθρωση της Δασικής Υπηρεσίας. Ωστόσο η σημερινή της κατάσταση, με την υποστελέχωση της και τη μη επαρκή χρηματοδότηση, είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

Υπάρχει η βούληση για ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών;

 1. Πρόληψη – Καταστολή σημειώσατε 2

Για μία ακόμη χρονιά, μπήκαμε στη μάχη των πυρκαγιών χωρίς να έχουμε ενισχύσει αποφασιστικά το κυριότερο μέσο προστασίας των δασών μας: την πρόληψη. Ο σχεδιασμός και για φέτος έχει ξεκάθαρα κατασταλτικό χαρακτήρα, γεγονός που αποτυπώνεται και στα οικονομικά στοιχεία. Γιατί μία πυρκαγιά δεν είναι μόνο δασοπυρόσβεση, αλλά και ένα οικονομικό μέγεθος. Είναι ώρα να δούμε το οικονομικό κόστος που έχει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών μόνο με μεθόδους καταστολής και πώς η επένδυση στην πρόληψη θα έχει μακροχρόνια επιχειρησιακά και οικονομικά οφέλη.

Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για πρόληψη;

Τελειώνοντας θα σταθούμε στα λόγια του σημερινού πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνάντηση του με τον κ. Γολντάμερ 7-2-2019:

«τώρα πια γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, και μένει να προχωρήσουμε γρήγορα στην εφαρμογή».

Υ.Γ. στους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών δόθηκε εντολή εκκένωσης, στα ζώα του τόπου μας που δεν γνωρίζουν από εντολές εκκένωσης φοβάμαι ότι είναι και αυτά θύματα αυτής της τραγωδίας δίχως τέλος.

Οι Υπογράφοντες/ουσες

 1. Λυμπεροπούλου Δήμητρα

Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου

Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης « Πράσινη Πελοπόννησος»

 1. Στασινός Παναγιώτης

Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Λαμιέων

Επικεφαλής του συνδυασμού «Λαμία στο Κέντρο»

 1. Αργυρούδη Γιούλα

Περιφερειακή Σύμβουλος Β. Αιγαίου

Από την Περιφερειακή Παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών για το Β.Αιγαίο»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις