ΕΛΛΑΔΑ. «Πέρασε» από την ολομέλεια της Βουλής (2/11), αλλά μόνο με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές.

Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, στη διάρκεια των παρεμβάσεών του κατά τη συζήτηση.

Ως ένα «νομοσχέδιο που διαλύει στη βάση του έναν θεσμό 93 χρόνων, έναν θεσμό που φτιάχτηκε για τους λιγότερο προνομιούχους καταναλωτές» χαρακτήρισε το νομοθέτημα ο Στ. Αραχωβίτης, στην πρωτολογία του.

Το νομοσχέδιο «χτυπά» τους λιγότερο προνομιούχους παραγωγούς, αυτούς για τους οποίους φτιάχτηκε ο θεσμός των λαϊκών αγορών πριν από 93 χρόνια.

Όπως τόνισε ο βουλευτής Λακωνίας, «Διαλύεται ένας θεσμός, ο οποίος έχει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Αξιοσημείωτο πως με το ψηφισθέν νομοσχέδιο καταργείται ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε μόλις το 2017, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, αλλά και με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο, επίσης, συναντά την αντίθεση της Ένωσης Περιφερειών!

Καταλήγοντας ο Σταύρος Αραχωβίτης την πρωτολογία του, σημείωσε με νόημα πως, «Έχουμε για πρώτη φορά νομοσχέδιο για τις λαϊκές που δεν έχει μέσα ο νόμος τα είδη που μπορούν να πουληθούν σε μια λαϊκή!», και δεσμεύτηκε για την κατάργησή (του νομοσχεδίου), από την μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυτός ο νόμος θα προσβληθεί και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Εμείς δεσμευόμαστε ότι όπως και να έχει αυτό τον νόμο θα τον καταργήσουμε»…

Δείτε την πρωτολογία του Σταύρου Αραχωβίτη στην Ολομέλεια για τις λαϊκές αγορές (1/11/2021)

Συμπεράσματα

Στα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τη μακρά συζήτηση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε κατά την δευτερολογία του, ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Έτσι, ιδιαιτέρως υπογράμμισε πως,

  • Καταργείται ένας πρόσφατος νόμος, ο ν. 4497/2017, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, ένας νόμος που είχε τη συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας
  • Όπως και να το κάνουμε, η Κυβέρνηση και η συμπολίτευση έμεινε τραγικά μόνη. Το είδαμε από τις επιστολές που έστειλαν οι φορείς που δεν μίλησαν μέχρι τώρα.
  • Έχουμε ζητήματα δημοκρατίας σ’ αυτή τη χώρα και σε αυτή την Κυβέρνηση. Όταν λέτε ότι ο διάλογος γίνεται, προφανώς είναι ένας διάλογος μεταξύ κωφών, ένας διάλογος μεταξύ μη ακουόντων
  • Φέρατε βελτιώσεις πράγματι, μια σειρά από νομοτεχνικές ρυθμίσεις, 85 τον αριθμό, οι οποίες, όμως, προφανώς, δεν αλλάζουν τον πυρήνα και την ουσία του νομοθετήματος. Δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία
  • Δεν ελέγξατε τους φαινομενικά παραγωγούς, δεν εξυγιάνατε τις λαϊκές, αλλά προσπαθείτε τώρα να νομιμοποιήσετε την παρανομία.
  • Καταστρατηγείτε την αρχή της αναλογικότητας που δεν υπάρχει στο στεγασμένο εμπόριο. Επομένως, άλλα μέτρα και σταθμά για το υπαίθριο εμπόριο, άλλα για το στεγασμένο.
  • Στην πράξη, βέβαια, αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ. Έχει πολλά σημεία στα οποία θα προσβληθεί και εμείς, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση που δεν θα αργήσει να έρθει, αυτόν τον νόμο θα τον καταργήσει.

Δείτε τη δευτερολογία του Σταύρου Αραχωβίτη στην Ολομέλεια για τις λαϊκές αγορές (2/11/2021)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις