ΕΛΛΑΔΑ. Η μετάλλαξη Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα. Και ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει νέα μέτρα. Το ποια θα είναι αυτά, θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εισαγωγική του ομιλία, στο υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης (Όμικρον) και θα προβεί σε ανακοινώσεις μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ενόψει και των γιορτών, ανέφερε η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του υπουργικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία είναι τα βασικά σενάρια που είναι στο τραπέζι :

  • Χορήγηση self test στους πολίτες στις γιορτές των Χριστουγέννων για να γίνει το ρεβεγιόν με μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Αυτή τη στιγμή απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα (μοριακά η rapid), ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν τρία (ή και τέσσερα). Μένει να φανεί αν στην «εξίσωση» θα μπουν και self test.
  • Υποχρέωση για προσκόμιση αρνητικού τεστ 24 ωρών (αντί για 48 ωρών) για την είσοδο σε κλειστούς χώρους (π.χ. καταστήματα). Η υιοθέτηση ανάλογων προτάσεων θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχθεί το επόμενο διάστημα το σύστημα υγείας. Να σημειωθεί πως στην εστίαση και στη διασκέδαση είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται οι ανεμβολίαστοι να βρίσκονται ούτε στους εξωτερικούς χώρους (στους κλειστούς χώρους απαγορεύεται ήδη)
  • Παράλληλα υπάρχει ένα ακόμα σενάριο, το οποίο θα επιστρατευθεί σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα . Ειδικότερα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους για δωρεάν τεστ. Ωστόσο σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο στους ανεμβολίαστους.

Σημειώνεται ότι πολλοί επιστήμονες έχουν ζητήσει σκληρά μέτρα, με τον Νίκο Καπραβέλο να ζητά lockdown παντού για όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες και να κλείσουν τα σχολεία πιο νωρίς για τις γιορτές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις