ΕΛΛΑΔΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου 2021 η κακοκαιρία που θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας σήμερα Σάββατο 18/12, καθώς σημειώνονται βροχές και χιονοπτώσεις στη Βορειοανατολική Ελλάδα, και οι άνεμοι ενισχύονται συνεχώς.

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σύμφωνα με το meteo, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, θα είναι αισθητή στις περιοχές του Αγίου Στεφάνου, Σταμάτα, Δροσιά, ενώ ο υδράργυρος θα αγγίξει τον 1 βαθμό. Η εισβολή πολικών αερίων μαζών από τα βόρεια, θα συνοδευτεί από κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρό παγετό.

Για λόγους ασφαλείας η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων, επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, στο ύψος της διασταύρωσης Καταφύγιο Μπάφι. Αυτή την ώρα, χιονοθύελλα πλήττει τις περιοχές, Βίλια, Ιπποκράτειο πολιτεία, Παρνασσό και Στενή Ευβοίας.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Δείτε LIVE εικόνα πού χιονίζει σε όλη την Ελλάδα

Κακοκαιρία Κάρμελ: Ο καιρός το Σάββατο

Στα βορειοδυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές, χιονόνερο στα κεντρικά και τα βόρεια και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα ανατολικά και νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα κεντρικά και βόρεια, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, Εύβοιας, ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, έως 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στην Αττική. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά- ημιορεινά και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά έως 8 και το απόγευμα πιθανώς 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 4 έως 8 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 1 έως 8 βαθμούς κελσίου.

Κακοκαιρία Κάρμελ: Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα παραθαλασσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά έως 8 και από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις απογευματινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα δυτικά και βόρεια από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, τοπικά πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ με τον καιρό σήμερα και αύριο:

Ο καιρός την Κυριακή

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα βόρεια.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια θα χιονίσει και στα ημιορεινά. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 6 με 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 9 με 11 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις