ΕΛΛΑΔΑ. Μετά τη διέλευση της κακοκαιρίας "Διομήδης" την προηγούμενη εβδομάδα, γνωρίζαμε ότι θα διατηρηθεί το κρύο με τη βόρεια κυκλοφορία να επικρατεί. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τελικώς αυτό θα επαληθευτεί αυτήν την εβδομάδα με την έλευση του πολικού αεροχείμαρρου, ο οποίος θα καθορίσει την πορεία των δύο διαδοχικών ψυχρών κυμάτων που θα έρθουν στη χώρα μας.

Οι ψυχρές αυτές μάζες συνδέονται με τον αντικυκλώνα που μαίνεται στη Βοδειοδυτική Ευρώπη και θα έρθουν από τα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης.

Πολικός αεροχείμαρρος

Λόγω του ισχυρού αντικυκλώνα (Βαρομετρικού υψηλού - Υ) που υπάρχει στη βορειοδυτική Ευρώπη οι αέριες μάζες θα ακολουθήσουν την πορεία που διαγράφεται από τα αντίστοιχα βέλη. Διακρίνονται οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που από τη Δυτική Ρωσία κινούνται νοτιότερα.

Ο αεροχείμαρρος είναι αυτός που καθορίζει την κίνηση των αερίων μαζών και την συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Ο αεροχείμαρρος καθώς δεν μπορεί να περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη ΒΔ Ευρώπη, ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας Δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα και μεταφέρει τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες.

Σχετικά με τις ψυχρές εισβολές η πρώτη που ολοκληρώνεται την Τετάρτη θα είναι ασθενής και θα προκαλέσει λίγα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, δηλαδή παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς. Προς το τέλος της εβδομάδας όμως όπως είδαμε παραπάνω όταν έρθει η δεύτερη και εντονότερη ψυχρή εισβολή έχουμε πολλές πιθανότητες να δούμε περισσότερα χιόνια όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά ενδεχομένως ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Μετά από την παρουσίαση αυτής της ψυχρής μεταβολής η οποία έρχεται από το Βόρειο Πόλο είναι κατανοητό ότι οι αέριες μάζες θα υποστούν μεγάλες μεταβολές και ακόμη τα ύψη υετού είναι σχετικά δύσκολο να υπολογιστούν. Είναι χαρακτηριστικό οτι προκύπτουν με τα σημερινά δεδομένα πολλές διαφορές μεταξύ των 3 κυριοτέρων μοντέλων ακόμη και για το Σάββατο.

Οι διαφορές που υπάρχουν οφείλονται κατά κύριο λόγο στη θέση ή στο βάθος των συστημάτων που δημιουργούνται και οι οποίες διαφοροποιούν σηματικά το πεδίο υετού (κυρίως των χιονοπτώσεων) αλλά και άλλων παραμέτρων της επερχόμενης μεταβολής Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις δύο ψυχρές εισβολές όπου ευκρινώς διακρίνεται ότι η δεύτερη θα είναι εντονότερη με μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές.

Ακόμη είναι νωρίς για δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες , αν και στην πρόγνωση πολλών ημερων της ΕΜΥ τονίζουμε ήδη ότι “ θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις παροδικά πιο πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια".

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις