ΕΛΛΑΔΑ. Διοικητής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε συνέντευξη που έδωσε στον κ. Ηλία Κουτσέρη στο Ράδιο ΕΝΑ και στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός επεξεργάζεται πακέτο προγραμμάτων για πάνω από 80.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, ενώ ακόμα τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 500 εκ. γενναίες ενεργητικές πολιτικές από το Ταμείο Ανάκαμψης και ακόμα περισσότερα από το ΕΣΠΑ.

Με τον δείκτη ανεργίας στην Ελλάδα να αγγίζει το 13,3%, έναν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η στήριξη και η ενδυνάμωση των νέων, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. «Ο ΟΑΕΔ ως δημόσια υπηρεσία, «στέκεται» με κάθε τρόπο δίπλα στους ανέργους, με σκοπό να τους ενθαρρύνει να βρουν εργασία, χωρίς να έχουν στο μυαλό τους την λανθασμένη αντίληψη μόνο του επιδόματος ανεργίας» δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Ερωτηθείς για το αν «μπορούμε να μιλήσουμε για δημιουργία συγκεκριμένου αριθμού θέσεων εργασίας μέσα στο τρέχον έτος, μέσω ίσως και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης», ο διοικητής του ΟΑΕΔ απάντησε:

«Θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 500 εκ. γενναίες ενεργητικές πολιτικές από το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμα περισσότερα από το ΕΣΠΑ, μιλώντας για ένα γενικότερο πακέτο προγραμμάτων το οποίο θα ξεκινήσει για πάνω από 80.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας. Κάποια έχουν ξεκινήσει ήδη και κάποια άλλα θα ξεκινήσουν στην πορεία, με σκοπό να στηρίξουν όλες τις ηλικιακές ομάδες, καλύπτοντας όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν ανθρώπους, γιατί ο μόνος τρόπος να μειωθεί η ανεργία είναι οι επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους. Επίσης, θέλουμε να συνεχίσουμε τις μέρες καριέρας και να τις διοργανώσουμε και σε άλλες πόλεις, ερχόμενοι και στον Βόλο. Έχουμε τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων βιογραφικών στην Ελλάδα, έχουμε άριστες σχέσεις και χτίζουμε νέες με τους πολίτες».

Μπόνους 300 ευρώ για ανέργους

Όσον αφορά τα επιδόματα ανεργίας και τις αλλαγές που θα επιφέρει το πρόσφατο Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα αλλάξει τον ΟΑΕΔ, ο κ. Πρωτοψάλτης είπε πως, «πραγματοποιεί αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Δημιουργούμε νέο επίδομα εργασίας, νέο μπόνους 300 ευρώ για ανέργους που πραγματοποιούν σχέδιο δράσης. Με το νομοσχέδιο η αναβάθμιση της υπηρεσίας έρχεται στο επίκεντρο, με την κατάρτιση να είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Ταυτόχρονα, θα γίνουν ψηφιακοί μετασχηματισμοί με νέα ψηφιακά εργαλεία. Πραγματοποιούμε όλες αυτές τις αλλαγές που θα μετατρέψουν την υπηρεσία σε έναν οργανισμό συνώνυμο της απασχόλησης».

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και μέσα στην υπηρεσία ή το αντίθετο, ο διοικητής του Οργανισμού απάντησε:

«Το γεγονός ότι μπορεί να γίνουν πιο γρήγορα κάποιες διαδικασίες της υπηρεσίας μέσω της τεχνολογίας, είναι σημαντικό. Αν μια αίτηση χρειάζεται 20 λεπτά για να επεξεργαστεί από έναν υπάλληλο και με την τεχνολογία χρειάζονται μόνο πέντε, γίνεται κατανοητό ότι αυτό θα απελευθερώσει εσωτερικούς πόρους του οργανισμού, ώστε οι πόροι να δοθούν εκεί που πραγματικά υπάρχει η μεγάλη προστιθέμενη αξία, δηλαδή στο να βρεις δουλειά στον κόσμο. Θέλουμε να απελευθερώσουμε ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους από τις παθητικές πολιτικές της υπηρεσίας, με σκοπό να επενδύσουμε περισσότερους πόρους στο κομμάτι της σύζευξης και της συμβουλευτικής».

Πηγή: proson.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις