ΕΛΛΑΔΑ. Όποια και να είναι η επένδυση που αφορά την επεξεργασία της πρώτης αγροτικής ύλης, το πρόγραµµα «Καινοτοµία και πράσινη µετάβαση στη µεταποίηση αγροτικών προϊόντων» που ανοίγει στις 15 Μαΐου για αιτήσεις φιλοδοξεί να προσφέρει µία λύση χρηµατοδότησης µε ποσοστό κάλυψης δαπανών έως 55% σε φιλόδοξες επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ. Ο προϋπολογισµός ανέρχεται σε 181.521.000 ευρώ και τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται σε:

Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, ∆υτική Ελλάδα: Μεγάλες επιχειρήσεις 45%, Μεσαίες και Μικρές επιχειρήσεις 55%.

Κρήτη, ∆υτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος: Μεγάλες επιχειρήσεις 40%, Μεσαίες επιχειρήσεις 50% και Μικρές επιχειρήσεις 55%

Νότιο Αιγαίο: Μεγάλες επιχειρήσεις 30%, Μεσαίες επιχειρήσεις 40%, Μικρές επιχειρήσεις 50%

∆ικαιούχοι του προγράµµατος

α) Συλλογικά Σχήµατα Αγροτών

β) Εταιρίες του εµπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης α), οι οποίες κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος, της αξίας των Α’ υλών που χρησιµοποιούνται στην ενισχυόµενη επένδυση είναι γεωργικό προϊόν συµβολαιακής γεωργίας. Η υποχρέωση εφαρµογής της συµβολαιακής γεωργίας ξεκινάει από την ηµεροµηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και τα συµβόλαια είναι τουλάχιστον 3-ετούς διάρκειας.

γ) Εταιρίες του εµπορικού δικαίου, εκτός αυτών της περίπτωσης α) πιο πάνω, οι οποίες εµφανίζουν βαθµό καθετοποίησης σε ποσοστό τουλάχιστον 40%, αξιοποιώντας ιδιοπαραγόµενα αγροτικά προϊόντα.

Επιλέξιµες δαπάνες

Κατασκευή και εκσυγχρονισµός ακινήτων.

∆ιαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειµένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της µονάδας. γ) Οχήµατα µε τα οποία η επιχείρηση διενεργεί µεταφορές Α΄ υλών και προϊόντων (έτοιµων και ηµι-έτοιµων), εντός του χώρου της µονάδας. Επιλέξιµα είναι τα ηλεκτρικά οχήµατα, τα οχήµατα µηδενικών εκποµπών CO2 και τα οχήµατα που εκπέµπουν CO2 µικρότερο των 50g/Km.

Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισµού, συµπεριλαµβανοµένου και του εξοπλισµού εργαστηρίων στο βαθµό που εξυπηρετεί την λειτουργία της µονάδας.

Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηµατική εγκατάσταση που έχει κλείσει.

∆απάνες εξοπλισµού µηχανοργάνωσης της επιχείρησης.

Eκσυγχρονισµός και αναβάθµιση των δικτύων διανοµής (logistic) της επιχείρησης.

Ενισχύσεις για συµβουλευτικές υπηρεσίες, για συµµετοχή ΜΜΕ σε εµπορικές εκθέσεις

Aγορά καινούργιων οχηµάτων για οδικές µεταφορές αγαθών και προϊόντων, µε σκοπό τη συµµόρφωση σε εκδοθέντα ενωσιακά πρότυπα, υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά πραγµατοποιείται πριν αυτά τεθούν σε ισχύ. i. Για οχήµατα µε µικτό φορτίο έως 3,5 τόνους επιλέξιµα είναι τα ηλεκτρικά οχήµατα, τα οχήµατα µηδενικών εκποµπών CO2 και τα οχήµατα που εκπέµπουν CO2 µικρότερο των 50g/Km. ii. Για οχήµατα των κατηγοριών Ν1, Ν2 και γενικά το σύνολο των βαρέων οχηµάτων, επιλέξιµα είναι τα βαριά επαγγελµατικά οχήµατα µηδενικών εκποµπών και τα βαριά επαγγελµατικά οχήµατα χαµηλών εκποµπών όπως ορίζονται στον Καν. 2019/1242.

Eξοπλισµός παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές. Oι επενδύεις σε ΑΠΕ, περιλαµβανοµένης της ηλιακής ενέργειας, θα στηρίζονται σε σχετική µελέτη ενεργειακών απαιτήσεων και στην οποία γίνεται ανάλυση του ποσοστού κάλυψης των αναγκών λειτουργίας της επιχείρησης του δικαιούχου.

Πηγή: agronews.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις