ΕΛΛΑΔΑ. Περίπου 8.300 πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να προσληφθούν στο δημόσιο, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, εντός του 2023. Πιο συγκεκριμένα, από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν εγκριθεί για το τρέχον έτος, συνολικά 8.383 μόνιμες προσλήψεις πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από τις 8.383 αυτές προσλήψεις, οι 5.495 αφορούν απόφοιτους ΑΕΙ και οι 2.888 αφορούν αποκλειστικά απόφοιτους ΤΕΙ. Υπενθυμίζουμε ότι, εκτός των προσλήψεων για απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το υπουργείο έχει δώσει το «πράσινο φως» και για 4.881 προσλήψεις απόφοιτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με απολυτήριο λυκείου.

Οι προσλήψεις του 2023 αφορούν στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του υπουργείου Υγείας, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των φορέων, τόσο της Κεντρικής όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «τρέξουν» όλες οι προσλήψεις εντός του 2023. Ωστόσο οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να πάνε πίσω τον προγραμματισμό, αφού είναι γνωστό πως κατά την περίοδο των εκλογών «παγώνει» κάθε διαδικασία πρόσληψης στο δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι θέσεις θα προκηρυχθούν εντός του έτους, αλλά υπάρχει περίπτωση, κάποιες από αυτές, να καλυφθούν την επόμενη χρονιά.

Ο γραπτός διαγωνισμός

Οι περισσότερες από τις προσλήψεις του 2023 που έχουν ανακοινωθεί για πτυχιούχους, θα καλυφθούν μέσω του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού που έχει στόχο να διεξάγει το ΑΣΕΠ την άνοιξη.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, θα καλυφθούν οι 5.124 θέσεις, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

  • 3.502 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)
  • 1.565 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)
  • 57 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ)

Οι υπόλοιπες 3.259 θέσεις που μένουν κενές θα καλυφθούν είτε με «κλασικές» προκηρύξεις ΑΣΕΠ, είτε στα Σώματα Ασφαλείας. Ανοικτό είναι ακόμα το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, οι θέσεις του γραπτού διαγωνισμού να αυξηθούν κατά 1.000 ακόμα.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει ακόμα η ακριβής κατανομή των 5.124 θέσεων του γραπτού διαγωνισμού. Αυτό που είναι μέχρι στιγμής γνωστό είναι ότι όλες οι θέσεις κατανέμονται σε υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, αποκεντρωμένες διοικήσεις και ΟΤΑ. (Δείτε εδώ την κατανομή ανά ειδικότητα).

Από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού θα δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» ή «αποθήκη» εργαζομένων, από την οποία οι φορείς του δημοσίου θα αντλούν προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες τους. Η «άντληση» των εργαζομένων από τη «δεξαμενή» θα γίνεται με την έκδοση δεύτερης προκήρυξης, στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά όλα τα τυπικά και πρόσθετα προσόντα που θα πρέπει να κατέχουν οι υποψήφιοι.

Ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού το ΑΣΕΠ έχει «κλειδώσει» το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαρτίου 2023.

Πηγή: proson.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις