ΕΛΛΑΔΑ. Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της επερχόμενης κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται δεύτερη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επί ποδός οι αστυνομικές υπηρεσίες για την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»
Προς την κατεύθυνση αυτή, τίθενται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να συνδράμουν ουσιαστικά, με μέσα και έμψυχο δυναμικό, τον σχεδιασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν.

Στο δρόμο κλιμάκια της Τροχαίας

Για το σκοπό αυτό, ενισχυμένα κλιμάκια της τροχαίας θα επιτηρούν στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας της Επικράτειας, ευρισκόμενες σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Αρχές της χώρας.

Επιπλέον, με αποφάσεις που θα εκδίδονται από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων. Προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της Τροχαίας που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι οι οδηγοί των οχημάτων οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή τους χρήση.

Συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις

Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτές είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, να είναι εφοδιασμένοι με τα προβλεπόμενα αντιολισθητικά μέσα και να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών και άλλων Αρχών.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) υπάρχει ειδικό banner με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διακοπές κυκλοφορίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια.

Σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων

Σε εξέλιξη είναι ευρεία συντονιστική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και την βέλτιστη προετοιμασία-ετοιμότητα.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων, εκπρόσωποι των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» -Τι λένε Μαρουσάκης, Καλλιάνος

«Ετοιμαζόμαστε για αρκετά δύσκολες καταστάσεις και στην Αττική όπου πολύ πιθανόν να χρειαστούν αλυσίδες και σε κεντρικές περιοχές», έγραψε στο facebook ο μετεωρολόγος.

Σύμφωνα με όσα είπε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, από σήμερα, Σάββατο, το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη της επόμενης εβδομάδας, με μια πολική αέρια μάζα που κατεβαίνει από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Έντονες χιονοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, από την Κυριακή και στο κέντρο της Αθήνας

Τα κύρια χαρακτηριστικά των «χιονοκυμάτων», όπως τα χαρακτήρισε ο μετεωρολόγος, θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις -ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και σε θαλάσσιες/παραθαλάσσιες περιοχές- και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μαρουσάκης είπε ότι σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας η θερμοκρασίες αναμένεται να πέσει ακόμα και στους -15 βαθμούς Κελσίου και δεν αποκλείεται να παραμείνει κάτω από το μηδέν για ολόκληρο 24ωρο. Επίσης, θα σημειωθούν πολύ δυνατοί άνεμοι και καταιγίδες.

Ο μετεωρολόγος εξήγησε ότι από την Κυριακή το βράδυ θα χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας και, μάλιστα, θεωρείται πολύ πιθανό να το «στρώσει» κιόλας, ακόμα και στις κεντρικές περιοχές. Από τις 8 το πρωί της Κυριακής θα χιονίζει στην Αττική, στα βόρεια προάστια κυρίως, και από το απόγευμα θα αρχίσει να πέφτει χιόνι και στο κέντρο. Τη Δευτέρα, είπε ο κ. Μαρουσάκης, αναμένεται ένα «άνοιγμα» στον καιρό, αλλά μετά, από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα κακοκαιρίας μέχρι Τετάρτη-Πέμπτη.

Ο χιονιάς θα μπει εντυπωσιακά το πρωί της Κυριακής στην Αττική

Σε ανάρτησή του στο facebook ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει πως ο χιονιάς θα μπει εντυπωσιακά το πρωί της Κυριακής στην Αττική.

Συγκεκριμένα γράφει:

Με πολύ εντυπωσιακό και γρήγορο τρόπο θα μπει ο χιονιάς αύριο στην Αττική ξεκινώντας από τις βορειοανατολικές και βόρειες περιοχές του νομού.

Όπως όλα δείχνουν, ενώ πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής θα υπάρχουν και ανοίγματα στον ουρανό της Αττικής, πολύ γρήγορα θα έρθουν νεφώσεις από τα βορειοανατολικά του νομού, προερχόμενες από την Εύβοια, και θα καλύψουν όλη την Αττική.

Αν δεν αλλάξει κάτι, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από το πρωί της Κυριακής θα ξεκινήσει να χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και πάρα πολύ γρήγορα οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα βόρεια προάστια της Αθήνας από το υψόμετρο των 200-250 μέτρων και υψηλότερα (πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα).

Στον υπόλοιπο νομό θα εκδηλώνεται βροχή η χιονόνερο κατά διαστήματα.

Από το βράδυ και στη συνέχεια και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, ο καιρός θα παρουσιάσει νέα υποτροπή και οι χιονοπτώσεις πια θα κατέβουν χαμηλότερα με αυξημένη την πιθανότητα να επηρεαστεί και το κέντρο της Αθήνας και ίσως και περιοχές με ακόμα χαμηλότερο υψόμετρο.

Ψύχος μέχρι και την Πέμπτη-Παρασκευή

Αυτές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως και σχεδόν τα τέλη της εβδομάδας που θα έρθει με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα αρκετές ημέρες μπροστά μας για να συζητάμε τις πιθανές περιοχές χιονοπτώσεων, που κατά βάση θα είναι οι :

  • Βορειοανατολικό Αιγαίο
  • Σποράδες
  • Εύβοια
  • Ανατολική Θεσσαλία
  • Ανατολική Στερεά (και η Αττική ασφαλώς)
  • Ανατολική Πελοπόννησος
  • Κυκλάδες
  • Κρήτη

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις