Αν σκεφτεί κανείς ότι οι οικοδομές στην Ελλάδα μέχρι και το 1980 δεν διέθεταν κατάλληλη μόνωση και χαρακτηρίστηκαν ενεργοβόρες, τότε καταλαβαίνει γιατί η σημασία της θερμομόνωσης σήμερα είναι υψίστης σημασίας.

Οι θερμικές ανάγκες ενός κτιρίου καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα δομικά στοιχεία του, δηλαδή τις κολώνες, τους τοίχους, τα δάπεδα, και κυρίως την ταράτσα που διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην ενεργειακή απόδοση μιας κτιριακής κατασκευής.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε γιατί μια ολοκληρωμένη λύση θερμομόνωσης θα καλύψει πλήρως τις θερμικές ανάγκες του κτιρίου σας. Επιπλέον, θα εξετάσουμε ποια μονωτικά υλικά κυκλοφορούν στην αγορά και πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο.

Γιατί να επενδύσω για να μονώσω την ταράτσα του κτιρίου μου;

Η εγκατάσταση αποτελεσματικής μόνωσης σε κτίρια και εμπορικά ακίνητα μπορεί να μειώσει τις απαιτήσεις σε θέρμανση και ψύξη έως και 70%. Όσα κτίρια δεν είναι αποτελεσματικά μονωμένα μπορεί να χάσουν περίπου το ένα τέταρτο της θερμότητας των εσωτερικών τους μέσω της ταράτσας. Εκτός από τον θερμό αέρα που διαφεύγει, υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα ο κρύος αέρας να εισέλθει από μια ταράτσα που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Αντίστοιχα, σε θερμά κλίματα, όπως αυτό της Ελλάδας όπου είναι απαραίτητο να διατηρούνται δροσεροί οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων, μπορεί να συμβεί το αντίστροφο.

Η μόνωση ταράτσας βοηθά στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του κτιρίου αποτρέποντας την απώλεια θερμότητας το χειμώνα και εμποδίζοντας τη μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό στο εσωτερικό περιβάλλον το καλοκαίρι. Επιπλέον, αυξάνει την ενεργειακή απόδοση ενός ακινήτου, συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων στους λογαριασμούς ενέργειας και προστατεύει την υγεία από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η υγρασία και η μούχλα.

Υλικά μόνωσης ταρατσών: Ποιο να επιλέξω

Στη σύγχρονη αγορά κυκλοφορούν πολλά και διαφορετικά μονωτικά προϊόντα. Για παράδειγμα, οι πλάκες από υαλοβάμβακα είναι συνήθης επιλογή για κατοικίες και μικρά εμπορικά κτίρια, ενώ οι άκαμπτες μονωτικές πλάκες από διογκωμένη ή εξηλασμένη πολυστερίνη (EPS) χρησιμοποιούνται συχνότερα για οικιστικές κατασκευές.

Τα τελευταία χρόνια, τα εναλλακτικά μονωτικά υλικά ταρατσών, όπως η κυτταρίνη (Ecowool) κερδίζουν δημοτικότητα, εν μέρει λόγω της αμελητέας ρύπανσης τους κατά την κατασκευή και του σχετικά χαμηλού ενσωματωμένου ενεργειακού τους περιεχομένου σε σύγκριση με τα πιο άκαμπτα μονωτικά υλικά. Συγκεκριμένα, οι μονώσεις κυτταρίνης προσφέρουν τιμές R μεταξύ 0,6 και 0,7 m2 K/W.

Ωστόσο, ενώ τα μονωτικά υλικά κυτταρίνης μπορεί να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, η εφαρμογή τους ενέχει ανησυχίες. Πρώτον, τείνουν να απορροφούν και να συγκρατούν την υγρασία η οποία μπορεί να υποβαθμίσει τις θερμικές τους ιδιότητες, δεύτερον, οι ίνες και τα χημικά τους μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα και τα μάτια και τρίτον, μπορεί να είναι πολύ εύφλεκτα και επομένως, συχνά, επεξεργάζονται με μια χημική ουσία που επιβραδύνει την ευφλεκτότητά τους.

Επιλέξτε Monotica

Για τους παραπάνω λόγους, εάν έχετε αποφασίσει να μονώσετε την ταράτσα του κτιρίου σας, πρέπει να συμβουλευτείτε έμπειρους επαγγελματίες που θα σας βοηθήσουν τα επιλέξετε τον βέλτιστο τύπο μόνωσης καθώς και το κατάλληλο μονωτικό υλικό για να καλύψετε τις θερμικές ανάγκες του κτιρίου σας.

Μονώσεις Monotica - Μονώσεις ταρατσών

Μυριοφύτου 30, Αιγάλεω τ.κ 122 42

τηλ. 210 2381855

https://www.monoseis-monotica.gr

info@monoseis-monotica.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις