Γράφει ο Ηλίας Περγαντής

ΕΛΛΑΔΑ. Σαν σήμερα 10 Μαρτίου 1821, ιδρύεται από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Ελληνικής Επανάστασης, ο Ιερός Λόχος, στην πόλη Φωξάνη, στα όρια Βλαχίας και Μολδαβίας.

Ο Ιερός Λόχος του Αλέξανδρου Υψηλάντη συγκροτήθηκε από εθελοντές σπουδαστές των Ελληνικών παροικιών κυρίως της Μολδοβλαχίας και της Οδησσού. Ήταν η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του ελληνικού στρατού γενικότερα. Ο Υψηλάντης πίστευε πως οι νεαροί αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ψυχή του στρατού του. Γι’ αυτό τους ονομάτισε από το κλασικό όνομα του Ιερού Λόχου των Θηβών, η οποία ήταν μια από τις κορυφαίες πολεμικές μονάδες που έδρασαν στην Αρχαία Ελλάδα και ιδρύθηκε το 379 π.Χ.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1942 δημιουργήθηκε ξανά Ιερός Λόχος, όπου ήταν Ελληνική στρατιωτική μονάδα ειδικών δυνάμεων και συγκροτήθηκε στη Μέση Ανατολή και αποτελείτο εξ ολοκλήρου από Έλληνες αξιωματικούς και των τριών όπλων, της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής και από μαθητές της στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις