Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την μόνωση της οικίας σας; Ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα νέο σπίτι και θέλετε να ξέρετε αν στο μέλλον θα υπάρξει σε αυτό υγρασία;

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για να ελέγχουν εξονυχιστικά τα κτίρια και να εντοπίζουν πιθανά προβλήματα. Η υπέρυθρη θερμογραφία είναι μία νέα μέθοδος που βοηθά τους ειδικούς που ασχολούνται με τις εργασίες των κτιρίων και τους ιδιοκτήτες τους. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτή την μέθοδο, συνεχίστε την ανάγνωση των επόμενων γραμμών του κειμένου.

Υπέρυθρη θερμογραφία κτιρίων: Τι είναι

Η υπέρυθρη θερμογραφία των κτιρίων, ή όπως ονομάζεται και διαφορετικά ενεργειακός έλεγχος, είναι μία πολύ σημαντική μέθοδος που επιτρέπει στου ειδικούς να μετρούν και να καταγράφουν την θερμότητα και πώς αυτή ρέει στα κτίρια. Η θερμογραφία εντοπίζει εύκολα και γρήγορα την υγρασία που δεν διακρίνεται με γυμνό μάτι, σημεία που υπάρχουν διαρροές της θερμότητας ή που δεν έχει γίνει σωστή μόνωση. Και φυσικά με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται μετά τις μετρήσεις, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα μόνωσης στη οικία προκειμένου να την προστατέψει από τις απώλειες της θερμότητας και από μελλοντικά προβλήματα.

Πώς λειτουργεί η θερμογραφία και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται

Η ‘θερμογραφία’ σε ένα κτίριο πραγματοποιείται με μία υπέρυθρη κάμερα. Με αυτό το όργανο, ανιχνεύονται οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στις επιφάνειες του σπιτιού. Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται από τον ενεργειακό έλεγχο, δείχνουν αν είναι αναγκαίο να μονωθεί ένα σπίτι ή αν είναι σωστά τοποθετημένη η μόνωση. Ο ενεργειακός έλεγχος είναι ανεκτίμητος και χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις σε ένα κτίριο.

Πιο αναλυτικά, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού απευθύνεται στον ειδικό για την διεξαγωγή θερμογραφίας για τους παρακάτω λόγους:

* Για να ανιχνευθούν και να απεικονιστούν ελαττώματα που δημιουργήθηκαν κατά την κατασκευή της οικίας,

* Για να ανιχνευθεί στα δομικά στοιχεία του κτιρίου υγρασία,

* Για να εντοπιστούν πιθανές διαρροές στο υδραυλικό σύστημα,

* Για να εντοπιστούν καλώδια, δίκτυα και σωληνώσεις,

* Για να αναγνωριστούν με ακρίβεια τα διάφορα υλικά της κατασκευής της κατοικίας,

* Για να ελεγχθεί η πληρότητα της μόνωσης και η απόδοσή της,

* Για να ελεγχθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός

* Για να ανιχνευθεί αν διεισδύει εντός του σπιτιού αέρας,

* Για να εντοπιστεί μία πιθανή φθαρμένη ηλεκτρική μόνωση,

* για να ανευρεθούν πιθανοί ζώντες οργανισμοί, όπως παράσιτα, ζωύφια κλπ. Σε ένα σπίτι που υπάρχουν κρυμμένα παράσιτα που μασούν καλώδια, αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Οι δύο τύποι της υπέρυθρης θερμογραφίας

Ο ‘ενεργειακός έλεγχος’ ενός κτιρίου κατηγοριοποιείται σε ‘ποιοτικό και σε ποσοτικό. Στον ‘ποιοτικό ενεργειακό έλεγχο οι ειδικοί που εξετάζουν ένα κτίριο δεν καταγράφουν επισήμως τις θερμοκρασίες αλλά αναλύουν τις θερμικές εικόνες που λαμβάνουν κατά την διάρκεια της θερμογραφίας προκειμένου να αντιληφθούν αν υπάρχουν ανωμαλίες ή ελαττώματα στην οικία που εξετάζουν.

Αν για παράδειγμα κατά τον έλεγχο ενός εσωτερικού τοίχου παρατηρηθεί μία περιοχή με μπλε σκούρο χρώμα, σημαίνει πως η συγκεκριμένη επιφάνεια είναι περισσότερο ψυχρή από το περιβάλλον της.

Μία ψυχρή επιφάνεια μπορεί να προκληθεί από την υγρασία, την δομική ψυχρή γεφύρωση, την λανθασμένη μόνωση ή την έλλειψη της, από την διείσδυση του αέρα κλπ. Η καταγραφή των θερμοκρασιών πραγματοποιείται στον ποσοτικό ενεργειακό έλεγχο και είναι πιο περίπλοκος από τον ποιοτικό.

Γι αυτό το λόγο, ο ειδικός που εκτελεί την ‘ποσοτική θερμογραφία’ χρειάζεται να είναι έμπειρος.

Ποια είναι τα οφέλη της υπέρυθρης θερμογραφίας

Τα οφέλη της ‘υπέρυθρης θερμογραφίας’ είναι πολλά, γι αυτό και προτιμάται συχνά από πολλούς επαγγελματίες. Ας τα δούμε περισσότερο αναλυτικά:

* Είναι μία μη καταστροφική μέθοδος: Οι επιφάνειες που εξετάζονται με την υπέρυθρη κάμερα παραμένουν αλώβητες.

* Προλαμβάνει συνέπειες που μπορεί να δημιουργηθούν από βλάβες και από κατασκευαστικά ελαττώματα.

* Τα αποτελέσματα της ‘θερμογραφίας’ εμφανίζονται άμεσα. Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οικήματος, προτείνεται η πιο οικονομική λύση για τις ενέργειες της μόνωσης.

* Η ‘θερμογραφία’ είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπου άλλες τακτικές δεν είναι δυνατόν ή είναι επικίνδυνο να εφαρμοστούν.

Ανακεφαλαιώνοντας, η θερμογραφία είναι μία εξαιρετική μέθοδος που προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στις μονώσεις των κτιρίων. Πριν προβείτε σε νέες εργασίες μόνωσης του σπιτιού σας, καλό είναι να πραγματοποιήσετε αυτό τον ενεργειακό έλεγχο για να αποκλείσετε το ενδεχόμενων μελλοντικών προβλημάτων.

Monotica

Μυριοφύτου 30, Αιγάλεω τ.κ 12242, GR

τηλ. 2102381855

website

mail: info@monoseis-monotica.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις