ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ. Όπως κάθε Άνοιξη, η Ομάδα του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων (ΟΣΑ), αποτελούμενη από στελέχη και εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ταξίδεψε στα Αντικύθηρα για να υποδεχθεί τους φτερωτούς ταξιδιώτες της Άνοιξης.

Γκιώνηδες, Τσαλαπετεινοί, Κοκκινοτσιροβάκοι και Κιτρινοσουσουράδες είναι μόνο κάποια από τα είδη που δακτυλιώνονται αυτή την εποχή στον Σταθμό ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες από το νησί θα περάσουν εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά που ταξιδεύουν από την Αφρική προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη.

Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων (ΟΣΑ) αποτελεί τη βάση του μακροβιότερου προγράμματος παρακολούθησης της μετανάστευσης πουλιών στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο, η αρχή της Άνοιξης σηματοδοτεί και την έναρξη του Προγράμματος παρακολούθησης της μετανάστευσης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων όπως και άλλων δράσεων που υλοποιούνται από την Ορνιθολογική με επίκεντρο τα Αντικύθηρα, τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του νησιού και τις παρακείμενες νησίδες.

  • Αντικύθηρα: Μία από τις σημαντικότερες περιοχές για να μελετηθεί η μετανάστευση των πουλιών στην Ελλάδα

Το νησί των Αντικυθήρων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για να μελετηθεί η μετανάστευση των πουλιών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια και των δύο μεταναστευτικών περιόδων (Άνοιξη και Φθινόπωρο), το μικρό ακριτικό νησί έχει κρίσιμο ρόλο για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, πολλά από τα οποία δεν θα επιβίωναν εάν δεν έκαναν μια στάση εκεί για να ξεκουραστούν και να τραφούν πριν συνεχίσουν το μακρύ και επίπονο ταξίδι τους.

  • Περισσότερα από 200 μεταναστευτικά είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα

Περισσότερα από 200 μεταναστευτικά είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα ενώ, το φθινόπωρο, η θέση του νησιού προσελκύει μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών αρπακτικών από Ελλάδα, Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη. Αυτή η εντυπωσιακή συγκέντρωση τόσο μεγάλων πληθυσμών πουλιών σε ένα τόσο μικρό νησί προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την παρακολούθηση και μελέτη των μεταναστευτικών πουλιών καθώς και για την παραγωγή επιστημονικής γνώσης που συμβάλλει στην προστασία τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός από το εξειδικευμένο προσωπικό της Ορνιθολογικής, στο νησί καταφθάνουν κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές από κάθε γωνιά του κόσμου καθώς ο ΟΣΑ, σε συνεργασία και με την τοπική κοινωνία, προσφέρει σε νέους επιστήμονες, ενθουσιώδεις ορνιθοπαρατηρητές αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα συμμετοχής και εκπαίδευσης στις δράσεις του. Επιπλέον, φοιτητές αλλά και ερευνητές συνεργάζονται συχνά και υποστηρίζονται από τον Σταθμό είτε με παροχή δεδομένων είτε με την υλοποίηση πρωτογενούς έρευνας στο πεδίο στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών τους δραστηριοτήτων.

  • 25 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας

Μετά από 25 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, ο ΟΣΑ θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους Ορνιθολογικούς Σταθμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και παραμένει το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει από κοντά το παγκόσμιο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών.

  • Και στα Αντικύθηρα, η Άνοιξη μόλις ξεκίνησε!

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες για τον συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης!

  • twitter.com/AntikythiraBird,

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις