Τα ταξίδια, ακόμη και τα σύντομα όπως ραφήνα μύκονος, μπορούν να λειτουργήσουν σαν πηγή ευτυχίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Tourism Analysis, όσοι ταξιδεύουν συχνά είναι 7% πιο χαρούμενοι από όσους δεν ταξιδεύουν καθόλου. Τι γίνεται όμως με εκείνους τους κοσμοπολίτες, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν;

Ακόμη κι αν οι σύντομες αποδράσεις ή οι εξωτικοί προορισμοί αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός υπάρχει μια λύση: Προγραμματίστε ταξίδια ούτως ή άλλως! Και θα απορήσει εύλογα κανείς στο σημείο αυτό,τι νόημα θα είχε κάτι τέτοιο εφόσον δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ένα ταξίδι. Αυτό θα δούμε ακολούθως.

Η προσμονή είναι πηγή ευτυχίας

Η ιδέα και μόνο, ότι θα φύγετε μακριά φέρνει μια αίσθηση ευτυχίας, ισχυρίζεται η ψυχολόγος Carla Marie Manly. Στην ουσία αρκεί να φανταστεί κανείς ένα θετικό γεγονός για να ενισχύσει μια αίσθηση χαράς κι ευεξίας. Συγκεκριμένα η μονοτονία της καθημερινότητας και ο φόρτος των υποχρεώσεων προσθέτουν υψηλά επίπεδα άγχους και ανησυχίας.

Σε αυτές τις συνθήκες ο σχεδιασμός ενός ταξιδιού μοιάζει με όαση στην έρημο για την ψυχική μας υγεία. Μάλιστα οι ειδικοί ισχυρίζονται, ότι η προσμονή των διακοπών μπορεί να έχει ακόμη θετικότερη επίδραση στην ψυχολογία μας, από το ίδιο το ταξίδι.

Ραφήνα Πάρος: Πως θα γευτείτε τα οφέλη από την προσμονή του ταξιδιού;

Οργανώνετε το ταξίδι ραφήνα πάρος και απορείτε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε ακόμη περισσότερο από τις προσδοκίες σας για το ταξίδι; Οι Ολλανδοί σας έχουν την απάντηση. Μελέτη σε 1530 άτομα το 2010 έδειξε, ότι τα επίπεδα ευτυχίας όσων θα πήγαιναν ένα ταξίδι, αυξάνονταν τις εβδομάδες ή και τους μήνες πριν το ταξίδι. Κατά την επιστροφή έπεφταν στα ίδια επίπεδα με εκείνων, που δεν ταξίδεψαν καθόλου. Το συμπέρασμα; Είναι η προσδοκίες που αυξάνουν κατακόρυφα τον ενθουσιασμό.

Όταν πρόκειται να κάνετε ένα ταξίδι θα έχετε θετικά συναισθήματα και προσδοκίες. Αν την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο το ταξίδι σας, αυτή την εβδομάδα θα αισθάνεστε πολύ ωραία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Chun-Chu Chen, PhD, επίκουρος καθηγητής στο School of Hospitality Business Management του Washington State University στο Vancouver. Ο ίδιος μάλιστα υπέδειξε με μελέτη, ότι όσοι ταξιδεύουν πιο συχνά είναι κατά 7% πιο χαρούμενοι από τη ζωή τους γενικότερα σε σχέση με όσους δεν ταξιδεύουν.

Πέραν τούτων όμως σύμφωνα με την ίδια μελέτη όσοι συζητούσαν με φίλους και συγγενείς για το επικείμενο ταξίδι (ακόμη κι αν ήταν μήνες μακριά), είχαν περισσότερες πιθανότητες να υλοποιήσουν το ταξίδι. Μάλιστα αυτό το μοίρασμα των σχεδίων με άλλους, το άνοιγμα στις ζωές μας ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς, αφού γινόμαστε πιο εξωστρεφείς.

Ραφήνα Άνδρος: Ένα ταξίδι χωρίς ταξίδι

Αρκεί κι ένα πολύ σύντομο ταξίδι, όπως το ραφήνα άνδρος, για να νιώσετε ευτυχία. Το πιο ωραίο όμως είναι, ότι τα ίδια αποτελέσματα μπορείτε να τα έχετε και χωρίς καν να ταξιδέψετε. Η Stephanie Harrison, ιδρύτρια και CEO του New Happy, που χρησιμοποιεί τη συμπεριφορική έρευνα για να βοηθήσει τις εταιρείες να υιοθετήσουν θετική κουλτούρα για τους υπαλλήλους τους, εξηγεί πώς. «Το ίδιο το συναίσθημα της προσμονής βαθαίνει κι επεκτείνει θετικά συναισθήματα, όπως ευτυχία, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Λειτουργεί σαν ένα ταξίδι στον χρόνο. Κάνοντας προβολή στο μέλλον οραματιζόμενος πώς θα είναι μια θετική εμπειρία, δημιουργεί στο παρόν θετικά συναισθήματα».

Για να το εντάξει κανείς στην καθημερινότητά του μπορεί να δημιουργήσει μια λίστα με όσα οφέλη αποκομίζει κανείς από ένα ταξίδι. Έπειτα προσπαθήστε όλες αυτές τις εμπειρίες να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα: Από ένα ταξίδι αποκομίζουμε τη χαρά μιας νέας εμπειρίας, την ικανοποίηση ότι ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα, την αισιόδοξη αίσθηση ότι όλα μπορούν να συμβούν, την εξερεύνηση ενός νέου τόπου.

Έπειτα διερωτηθείτε: Πως μπορώ να φέρω τη χαρά, την αισιοδοξία, την περιέργεια στην καθημερινότητά μου ακόμη κι αν δεν ταξιδεύω; Μια απλή λύση να αποσυνδεθείτε από την καθημερινότητα είναι να αποσυνδεθείτε πλήρως από τη δουλειά για μία ή δύο μέρες.

Ραφήνα Τήνος: Αποσυνδεθείτε από την καθημερινότητα

Όποιος έχει κάνει το ταξίδι ραφήνα τήνος, γνωρίζει ότι είναι αυτό που χρειάζεται κανείς για να αποσυνδεθεί από την καθημερινότητα. Αυτό είναι άλλωστε που επιδιώκουν να πετύχουν όλοι στις διακοπές τους, την αποσύνδεση από την καθημερινότητα. Αυτή ακριβώς η αποσύνδεση είναι απο αποφέρει τα πνευματικά οφέλη είτε ταξιδεύετε είτε όχι.

Οι ειδικοί το συγκρίνουν με την παρακολούθηση μια ταινίας στον κινηματογράφο και στο σπίτι: Αν πάτε στον κινηματογράφο θα απολαύσετε πραγματικά την ταινία. Στο σπίτι όμως υπάρχουν τόσοι αντιπερισπασμοί, που μπορεί και να μη δείτε ολόκληρη την ταινία. Κάπως έτσι μοιάζει και η δυνατότητα διακοπής από την καθημερινότητα.

Κι ενώ είναι πιο εύκολο να αποκοπεί κανείς από την καθημερινότητα, χαλαρώνοντας σε μια όμορφη παραλία στην Καραϊβική, μπορεί να αποκομίσει κανείς τα ίδια οφέλη κι από το σπίτι του. Πως; Σχεδιάζοντας μια μέρα, όπου θα χαλαρώσετε στο σπίτι, ίσως παρέα με το αγαπημένο σας βιβλίο ή ακολουθώντας μια ρουτίνα ομορφιάς. Μπορείτε ακόμη να επιδιώξετε να έχετε εμπειρίες, που προσδίδουν την αίσθηση ότι είστε σε ένα άλλο μέρος. Ανανεώνοντας με λίγα εξωτικά φυτά και άνετα μαξιλάρια τον εξωτερικό χώρο δίνετε μια πινελιά διακοπών.

Καθημερινές συνήθειες ευτυχίας

Κι αν ένα ταξίδι δεν είναι εφικτό, εντάξτε άλλες καθημερινές συνήθειες στη ζωή σας, που θα ενισχύσουν αυτή την αίσθηση. Για την ακρίβεια δεν είναι απαραίτητο να βρείτε νέες συνήθειες, απλώς να ζήσετε στο παρόν και να απολαύσετε πράγματα, που μοιάζουν δεδομένα. Αντί για την κουζίνα γευματίστε στη βεράντα. Θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα σαν να το βλέπατε από το καράβι στο ταξίδι santorini paros. Χαρείτε όμορφες οικογενειακές στιγμές. Πράγματα δηλαδή, που θα κάνουν πιο όμορφες τις στιγμές σας στο παρόν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις