Γράφει η Μάγδα Ματθαίου(*)

Αν γνωρίζαμε ότι θα συμβεί κάτι απρόοπτο, θα κάναμε ότι μπορούσαμε για να το αποφύγουμε.

Έχουμε υπόψη μας αρκετούς κινδύνους, καθώς και τρόπους για να προστατευτούμε.

Για παράδειγμα συνηθίζουμε να κλειδώνουμε και να βάζουμε συναγερμό, να κόβουμε ξερά χόρτα γύρω από την περιουσία μας, να κλαδεύουμε τα δέντρα που ακουμπούν πάνω σε κτίρια, να κλείνουμε τις τέντες όταν ακούσουμε για έντονη βροχόπτωση ή χαλάζι, προσέχουμε όσο μπορούμε…τι μπορεί να συμβεί;

Αυτό που αμελούμε είναι η προστασία μας από το απρόβλεπτο και τυχαίο γεγονός, η οποία είναι ο βασικός σκοπός της ασφάλισης.

Όταν ακούσουμε για πυρκαγιές που βρίσκονται κοντά μας, ή για πιθανή σεισμική δραστηριότητα αναζητούμε την ασφάλιση για την προστασία μας αλλά τότε δεν μπορούμε να ασφαλιστούμε, γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν κινδύνους για το τυχαίο και το απρόβλεπτο και όχι για το δεδομένο.

Αμέλεια ή άγνοια;

Τι μας αφήνει εκτεθειμένους τελικά αναρωτιέται κανείς. Δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία που με τόσο κόπο αποκτήσαμε;

Θεωρούμε ότι το κόστος θα είναι μεγάλο και δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία ή γνωρίζουμε ότι το κόστος είναι προσιτό αλλά όλο το αφήνουμε για κάποια άλλη στιγμή που ποτέ δεν έρχεται…

Μέχρι να μας υποχρεώσουν να ασφαλίσουμε την ακίνητη περιουσία μας θα μένουμε με την πεποίθηση ότι δεν κινδυνεύουμε ίσως κι ότι δεν υπάρχει λόγος ασφάλισης γιατί μάλλον δεν θα συμβεί σε εμάς, ενώ σε όλα αυτά τα όμορφα υποθετικά σενάρια θα μας διαψεύδει η καθημερινότητα δίπλα μας.

Το κόστος ασφάλισης μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με το είδος της προστασίας που θέλουμε να έχουμε. Μπορούμε να καλυφθούμε έστω γι’ αυτά που έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε από το να μένουμε εντελώς απροστάτευτοι. Αν πράγματι κάποιος έχει αναζητήσει την ασφάλιση της περιουσίας του και δεν μπορεί να πληρώνει λιγότερα από 50€ το χρόνο για ένα απλό συμβόλαιο κατοικίας, τότε όντως θα μείνει να ελπίζει ότι δεν θα συμβεί..

Η ασφάλιση περιουσίας δεν αφορά μόνο δανειολήπτες, ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρηματίες για την ασφάλιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, αφορά και ενοικιαστές γιατί μπορούν να προστατεύσουν το περιεχόμενο της κατοικίας τους.

Ασφαλιστήρια περιουσίας υπάρχουν και για τις κατοικίες με βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) που επεκτείνονται και στην κάλυψη αστικής ευθύνης οικοδεσπότη.

Σε μια χώρα με μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, με συχνή σεισμική δράση, με πυρκαγιές που κάθε καλοκαίρι μαίνονται, με πλημμύρες που δεν ελέγχονται, περιμένουμε την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ή κάποιο άλλο κίνητρο για να ασφαλίσουμε την ακίνητη περιουσία μας; Μάλλον ξεχνάμε πόσο κοστίζει η αναδημιουργία της κι έτσι επιλέγουμε να την αφήνουμε εκτεθειμένη.

Ο σοφός λαός λέει: «Εγώ κρατώ την κλείδα μου κι άλλος την καλύβα μου»

(*)Πιστοποιημένος Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής επιπέδου Δ΄
Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων στην ΔΙΚΛΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις