ΚΥΘΗΡΑ. Η ενημερωτική εκδήλωση την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 στον Ποταμό Κυθήρων εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα ενδιαφέρον γεγονός για την τοπική κοινωνία.

Κατά την εκδήλωση ο Δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων και Πρόεδρος ΔΣ του Δικτύου Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής Στράτος Χαρχαλάκης παρουσίασε τα οφέλη του προγράμματος LEADER/CLLD για τις Νήσους Αττικής και ιδιαίτερα για τον Δήμο Κυθήρων. Ο Μαρίνης Μπερέτσος, διαχειριστής του Δικτύου, παρουσίασε τις ευκαιρίες του προγράμματος LEADER της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου, ενώ ο Γεώργιος Κασιμάτης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΙΠΑ - Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης, παρουσίασε την δραστηριότητα και τον σχεδιασμό του ιδρύματος για την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού του περιβάλλοντος και την προώθηση των εκλεκτών κυθηραϊκών προϊόντων.

Μηχανισμός έμπνευσης και γρανάζια δημιουργίας

Στην συνέχεια ο Σωτήρης Μπόλης, συνεργάτης του Δικτύου Νήσων Αττικής, παρουσίασε την ταυτότητα, το αφήγημα και τον σχεδιασμό του νέου φεστιβάλ The Mechanism festival Κυθήρων - Αντικυθήρων, το οποίο προγραμματίζεται για το 2024.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το εκπληκτικό αυτό αρχαίο τέχνεργο της ελληνιστικής περιόδου, αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας των Αντικυθήρων το 1900 και αποτελεί έκτοτε μία από τις πιο σημαντικές μηχανικές εφευρέσεις στην ιστορία, έναν αναλογικό υπολογιστή εκπληκτικής τεχνολογίας και λεπτομέρειας, ένα “laptop” της αρχαίας εποχής!

Ο Μηχανισμός γίνεται πλέον αφετηρία εξερεύνησης και δημιουργίας. Προερχόμενος από τα βάθη της θάλασσας, το βάθος της ιστορίας και κοιτάζοντας στο βάθος του ουρανού, ο Μηχανισμός λειτουργεί ως έμπνευση για ένα πρωτότυπο φεστιβάλ. Προορισμοί, άνθρωποι, παραδόσεις, τόπος, ιστορία και δράσεις συνθέτουν και ενεργοποιούν τα γρανάζια ενός σύγχρονου μηχανισμού, εξερευνώντας τα κρυμμένα μυστικά των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.

Κατά γενική ομολογία, με βάση τις δηλώσεις των παρευρισκόμενων, πρόκειται για μια πολύ ελπιδοφόρα προσπάθεια, σωστά δομημένη, με ελκυστική προσέγγιση και πολλές διαστάσεις ανάπτυξης. Κατά την συζήτηση, πέραν των καλών εντυπώσεων, εκφράστηκαν απόψεις από εκπροσώπους τοπικών φορέων για το πώς θα μπορούσε να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο το φεστιβάλ και να αποτελέσει εργαλείο ποιοτικής ανάδειξης των Κυθήρων και Αντικυθήρων σε διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται ότι τι φεστιβάλ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER/CLLD του Δικτύου Νήσων Αττικής και υλοποιείται με την συνεργασία του Δήμου Κυθήρων αλλά και τοπικών φορέων και ιδρυμάτων, στοχεύοντας έτσι να είναι μια πολυμετοχική προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας.

Μουσικό ταξίδι

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην πλατεία του Ποταμού, με την συναυλία του συγκροτήματος Cantistoria, το οποίο, με τις «τραγουδιστές ιστορίες» του, μας ταξίδεψε αρμονικά σε τόπους και χώρες, σε διαφορετικές εποχές και μουσικές, σε ένα νοητό γεωγραφικά, χρονικά και υφολογικά ταξίδι από τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή Ευρώπη ως την Αμερική, από τις καντάδες του Μεσαίωνα, τις μουσικές και χορούς της Κάτω Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, μέχρι τα blues και τις folk μπαλάντες της Αμερικής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις