ΕΛΛΑΔΑ. Την δυνατότητα παραιτηθέντα δημάρχου ή περιφερειάρχη να καταλάβει τη θέση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου ο οποίος θα εκλεγεί νέος δήμαρχος ή νέος περιφερειάρχης προβλέπει τροπολογία -προσθήκη του υπουργείου Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Περιφερειάρχης

Συγκεκριμένα, όσο αφορά στην παραίτηση περιφερειάρχη η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει:

  1. Η παραίτηση του περιφερειάρχη υποβάλλεται εγγράφως στον Γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης και καθίσταται αυτοδικαίως οριστική την επομένη της κατάθεσης της δήλωσης στο πρωτόκολλο του Γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης. Ο περιφερειάρχης που παραιτήθηκε δύναται να καταλάβει τη θέση περιφερειακού συμβούλου που Θα εκλεγεί νέος περιφερειάρχης, με σχετική αναφορά του στη δήλωση παραίτησης και στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι είναι ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης περιφερειακός σύμβουλος στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια” σύμφωνα με τη προτεινόμενη ρύθμιση.

Δήμαρχος

Αντίστοιχα για την παραίτηση του δημάρχου, η προτεινόμενη ρύθμιση αναφέρει:

  1. Η παραίτηση του δημάρχου υποβάλλεται εγγράφως στον γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης και καθίσταται αυτοδικαίως οριστική την επομένη της κατάθεσης της δήλωσης στο πρωτόκολλο του γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης. Ο δήμαρχος που παραιτήθηκε δύναται να καταλάβει τη θέση δημοτικού συμβούλου που θα εκλεγεί νέος δήμαρχος, με σχετική αναφορά του στη δήλωση παραίτησης και στην περίπτωση αυτή Θεωρείται ότι είναι ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης δημοτικός σύμβουλος.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις