ΑΘΗΝΑ. Αυτή η ημέρα αναγνωρίζεται ως σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, ενώ παράλληλα αποτίει φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων.

Το 1973, η φωνή των φοιτητών στην Εθνική Τεχνική Πολυτεχνική Σχολή στην Αθήνα αντηχούσε με αίσθηση αγώνα κατά της χούντας. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν ειρηνικά, καλώντας για ελευθερία και δημοκρατία. Η αντίδραση των αρχών όμως ήταν βίαιη. Στις 17 Νοεμβρίου, το κράτος εισέβαλε στην Πολυτεχνειούπολη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί νέοι. Το γεγονός αυτό έγινε συνώνυμο της αντίστασης και του αγώνα κατά της καταπίεσης. Στο πλαίσιο αυτό, η μνήμη του Μιχάλη Καλτεζά, ενός θύματος σε επέτειο της ημέρας αυτής, αναδύεται ιδιαίτερα συγκινητικά. Ποιος ήταν όμως ο Μιχάλης Καλτεζάς;

Μιχάλης Καλτεζάς: Σύμβολο Αντίστασης και Αγώνα

Στα επίπεδα της ελληνικής ιστορίας, το όνομα "Μιχάλης Καλτεζάς" αντιπροσωπεύει το θάρρος, την αφοσίωση, και τη θυσία για την ελευθερία. Γεννημένος στις αρχές της δεκαετίας του '50, ο Καλτεζάς έγινε μέλος μιας γενιάς που διαμαρτυρήθηκε και αγωνίστηκε ενάντια στην καταπίεση και τη στρατιωτική δικτατορία.

Η ζωή του Μιχάλη Καλτεζά αναδεικνύεται ως παράδειγμα αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς. Φοιτητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, συμμετείχε ενεργά στις φοιτητικές κινητοποιήσεις της δεκαετίας του '70, καλώντας για ελευθερία και δημοκρατία. Ο ίδιος, ωστόσο, έπεσε θύμα της αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης στην Πολυτεχνειούπολη το 1973.

Η ημέρα αυτή, 17 Νοεμβρίου, αποτελεί το σημείο αναφοράς της μνήμης του. Είναι η ημέρα που η φωνή του Καλτεζά και άλλων φοιτητών σιγήθηκε από τη βία του καθεστώτος. Ωστόσο, οι ιδέες και ο αγώνας τους ζουν σήμερα, μεταδίδοντας ένα μήνυμα ελπίδας και αντίστασης.

Ο Μιχάλης Καλτεζάς αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές, που συνεχίζουν να αγωνίζονται για δικαιοσύνη και ελευθερία. Η ιστορία του υπενθυμίζει ότι η ελευθερία είναι αξία που πρέπει να υπερασπίζεται κανείς, ακόμα και με κόστος. Ο Καλτεζάς και οι σύντροφοί του άφησαν το ανεξίτηλο ίχνος τους στην ιστορία της χώρας, καθιερώνοντας τον εαυτό τους ως ήρωες μιας περιόδου που απαιτούσε θυσίες.

Ο Μιχάλης Καλτεζάς ζει στη μνήμη του κόσμου, σαν ένα φωτεινό φάρο που υπενθυμίζει τη σημασία του αγώνα για τα ιδανικά μας. Ας συνεχίσουμε να εμπνέονται από το πνεύμα του και να διατηρούμε ζωντανό τον αγώνα για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία για την κοινωνία να αναλογιστεί τα διδάγματα του παρελθόντος και να εξετάσει τον τρόπο που μορφώνει το μέλλον. Είναι μια ευκαιρία να τιμηθούν οι άνθρωποι που έθυσαν τις ζωές τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση των αξιών αυτών.

Το μήνυμα που μας αφήνει η μνήμη του Μιχάλη Καλτεζά και των άλλων ηρώων του Πολυτεχνείου είναι το αίτημα για συνεχή αγώνα κατά της αδικίας και της καταπίεσης. Οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας πρέπει να προστατεύονται και να ενισχύονται καθημερινά, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα δίκαιο και ελεύθερο μέλλον για όλους.

Καθώς στέκεται η χώρα στη μνήμη του Πολυτεχνείου και του Μιχάλη Καλτεζά, οφείλει να εξετάσει την πορεία της προς τα εμπρός, με γνώμονα τα διδάγματα του παρελθόντος. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλίσει ότι ο αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία παραμένει ζωντανός και δυναμικός, στηρίζοντας την ανάπτυξη μιας κοινωνίας που σέβεται τα δικαιώματα και τιμά τη μνήμη των ηρώων της.

Η Επέτειος του Πολυτεχνείου λειτουργεί επίσης ως υπενθύμιση για την ανάγκη συνεχούς συμμετοχής και ενεργού συμμετοχής στη δημόσια διαδικασία. Ο διάλογος και η ειρηνική έκφραση απόψεων πρέπει να είναι τα βασικά εργαλεία επίλυσης των κοινωνικών αντιφωνιών. Η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή, ενεργό συμμετοχή, και σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή και τα δικαιώματα.

Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει μόνο στη γενιά που έζησε τα γεγονότα του 1973. Είναι κληρονομιά για όλους εμάς, μια υπενθύμιση του κόστους της ελευθερίας και της ανάγκης να προστατεύουμε αυτά τα ιερά αγαθά. Οι νέοι γεννημένοι μετά από το 1973 κουβαλούν το φορτίο της συνείδησης ότι οι προκλήσεις και ο αγώνας για δικαιοσύνη και δημοκρατία συνεχίζονται.

Είναι σημαντικό να μην είναι η Επέτειος του Πολυτεχνείου μια στατική μέρα, αλλά μια ευκαιρία για αναστοχασμό και δράση. Οι πολίτες έχουν το καθήκον να προστατεύουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην προαγωγή των αξιών που υπερασπίστηκαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου.

Η μνήμη του Μιχάλη Καλτεζά και των άλλων ηρώων του Πολυτεχνείου πρέπει να λειτουργεί ως έμπνευση για την αναζήτηση δικαιοσύνης, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Η κοινωνία πρέπει να προσανατολιστεί προς ένα μέλλον όπου οι αξίες αυτές δεν είναι απλώς λόγια, αλλά καθοδηγούν τις πράξεις και τις αποφάσεις μας.

Στον εορτασμό της Επετείου του Πολυτεχνείου και στον σεβασμό προς τον Μιχάλη Καλτεζά, ας δεσμευτούμε για μια κοινωνία όπου η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις αρχές. Ας εργαστούμε ενωμένοι για ένα μέλλον που τιμά τους ήρωες του παρελθόντος και προάγει τα ιδανικά που εκείνοι υπερασπίστηκαν με τόσο μεγάλο κόστος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις