ΚΟΣΜΟΣ. Τα δόντια, το δέρμα αλλά και τα νύχια του μωρού λιονταριού είναι μουμιοποιημένα και άριστα διατηρημένα.

Επιστήμονες ανακάλυψαν κοιμώμενο μωρό λιοντάρι που πέθανε πριν από περίπου 28.000 χρόνια, κουλουριασμένο σε παγωμένη σπηλιά της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα από τα πιο άριστα διατηρημένα ζώα από την Εποχή των Παγετώνων που έχουν ποτέ βρεθεί.

Τα δόντια, το δέρμα αλλά και τα νύχια της μικρής «Σπάρτης», όπως ονόμασαν το λιοντάρι οι επιστήμονες, είναι μουμιοποιημένα και άθικτα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNN, τα τελευταία είναι τόσο καλά διατηρημένα, «σε σημείο που να αποτελούν κίνδυνο για τους επιστήμονες που το μελετούν».

Το μικρό λιονταράκι βρέθηκε σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από ένα άλλο λιοντάρι, τον Μπόρις, ο οποίος φαίνεται να έζησε 15.000 χρόνια μετά τη Σπάρτη.

Αρχικά, οι επιστήμονες νόμιζαν ότι τα δύο λιονταράκια ήταν αδέρφια, ωστόσο, η μέθοδος χρονολόγησης άνθρακα αποκάλυψε πως δεν είναι, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση MDPI.

«Είναι καταπληκτικό. Ξέρεις πως ίσως βρεις κάτι, όμως αυτό έμοιαζε σαν να πέθανε προχθές» αναφέρει ο Λοβ Νταλέν, καθηγητής εξελικτικής γενετικής στο Κέντρο Παλαιογενετικής της Στοκχόλμης.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να μελετήσουν ενδελεχώς το γενετικό υλικό των δύο λιονταριών, με σκοπό να αναζητήσουν περαιτέρω απαντήσεις σε σχέση με τα χαρακτηριστικά και τη ζωή τού εξαφανισμένου είδους των λιονταριών των σπηλαίων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις