ΚΟΣΜΟΣ. Η Margaret Lee Runbeck, η οποία ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, έβλεπε την ευτυχία ως έναν τρόπο για να ταξιδεύουμε κι όχι ως μία κατάσταση στην οποία φτάνουμε.

Ο Ρόμπερτ Γκ. Ίνγκερσολ, Αμερικανός συγγραφέας, υποστήριζε ότι η ευτυχία είναι το μόνο καλό. Η στιγμή για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι το τώρα. Το μέρος για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι το εδώ και ο τρόπος για να είμαστε ευτυχισμένοι, είναι προσπαθώντας να κάνουμε άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Πράγματι, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι θεωρούν την “ευτυχία” ως μία επιλογή και ως μία αναζήτηση που δεν τελειώνει ποτέ. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι μία στιγμιαία αντίδραση που εξαρτάται κάθε φορά από τις συνθήκες, αλλά μία συνειδητή απόφαση, που επιλέγουν να παίρνουν ανά πάσα στιγμή, στην καθημερινότητά τους. Έχουν αποβάλλει από τη ζωή τους, τη σκέψη πως πρέπει να περιμένουν διαρκώς κάτι, προκειμένου να νιώσουν ευτυχισμένοι. Νιώθουν ευτυχισμένοι ούτως ή άλλως, στο εδώ και τώρα.

Η ευτυχία είναι μέσα μας

H ανακάλυψη του που βρίσκεται η ευτυχία, αποτελεί και το πρώτο μυστικό των ευτυχισμένων ανθρώπων. Την ευτυχία δεν τη βρίσκουμε ούτε στο μέλλον, ούτε στο παρελθόν. Όσοι ανησυχούν για το μέλλον και όσοι ζουν στο παρελθόν, σίγουρα δεν απολαμβάνουν το τώρα. Η ευτυχισμένη ζωή βρίσκεται στο τώρα, σε αυτή τη στιγμή, οτιδήποτε κι αν κάνουμε.

Από την άλλη, οι δυστυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που διαρκώς ψάχνουν την ευτυχία, κάπου εξωτερικά. Την αναζητούν στην απόκτηση κάποιου καινούριου αγαθού ή κάποιας διαφορετικής κατάστασης. Σε οτιδήποτε δηλαδή, συμβαίνει έξω από αυτούς. Κυνηγούν την ευτυχία μανιωδώς, τη ψάχνουν σε λάθος μέρη και καταλήγουν στο τέλος να μένουν απασχολημένοι και να χάνονται μέσα σε όλο αυτό το κυνηγητό.

Πολλοί από εμάς, ψάχνουμε την ευτυχία στην επόμενη μας αγορά, στην επόμενη μας σχέση, ή ακόμα και στην επόμενη μας δουλειά και μόλις τα βρίσκουμε, νιώθουμε την ευτυχία να μας πλησιάζει για λίγο. Ύστερα από λίγο όμως, νιώθουμε και πάλι ανεπαρκείς κι έτσι μπαίνουμε στη διαδικασία να αναζητάμε και πάλι τα επόμενα. Αναζητάμε όσα, θα μας χαρίσουν την ευτυχία προσωρινά, κι αυτή η ατέρμονη αναζήτηση, μας αποσπά την προσοχή από το τώρα.

Πολλές φορές ψάχνουμε την ευτυχία αλλού, ενώ εκείνη κάθεται σιωπηλά δίπλα μας!

Όλο αυτό συνεχίζεται, μέχρι κάτι να μας προσγειώσει απότομα στην πραγματικότητα. Τότε μόνο, βλέπουμε την ευτυχία ως μία σκιά, που σηκώνεται από δίπλα μας και απομακρύνεται. Τότε καταλαβαίνουμε ότι βρισκόταν στα πιο απλά και στα πιο ουσιώδη. Βρισκόταν σε όλα εκείνα που υποτιμήσαμε και θεωρήσαμε δεδομένα. Ή βρισκόταν σε όλα εκείνα, που δεν προσέξαμε, αφού ήμασταν απασχολήμένοι με τα επόμενα, που κυνηγούσαμε.

Η ευτυχία δεν είναι άπιαστη και δεν είναι για λίγους! Η ευτυχία είναι για όλους μας, βρίσκεται μέσα μας και είναι πράγματι συνειδητή επιλογή. Είναι από εκείνες τις επιλογές, που μας γίνονται συνήθεια. Δεν είναι ποτέ αργά για να την ανακαλύψουμε. Μπορεί να την ανακαλύψουμε σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας, ακόμα και τυχαία. Έτσι και την επιλέξουμε όμως, ένα είναι σίγουρο: φροντίζει να μη μας απογοητεύσει. Γίνεται τρόπος ζωής. Γίνεται ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουμε, κι όχι ο προορισμός!

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι χαίρονται με πολλά, απλά πράγματα στην καθημερινότητα τους, που σε άλλους μπορεί να φαίνονται ασήμαντα. Παραμένουν ήρεμοι ακόμα και στις πιο στρεσογόνες καταστάσεις. Νιώθουν την πολυτιμότητα της στιγμής. Ξέρουν ότι όσο επιλέγουν την ευτυχία, τόσο τους επιλέγει κι εκείνη, κι έτσι οι ευτυχισμένες τους στιγμές, πολλαπλασιάζονται.

Το μυστικό της ευτυχίας

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν την τάση να βλέπουν μία άλλη οπτική ακόμη και στα πιο αρνητικά γεγονότα. Μία οπτική, που σίγουρα οι πολλοί δεν έχουν σκεφτεί. Θεωρούν πως οτιδήποτε συμβαίνει, συμβαίνει γι’αυτούς κι όχι σε αυτούς. Με αυτό τον τρόπο, αποκομίζουν το θετικό από κάθε κατάσταση. Στόχος τους είναι, να ανακαλύπτουν διαρκώς, πώς μπορούν να εξελίσσονται και να γίνονται καλύτεροι. Καθετί που συμβαίνει το αντιλαμβάνονται ως ένδειξη μάθησης κι όχι ως κάτι προσωπικό. Αυτό αποτελεί άλλωστε και μέρος της εξέλιξης τους.

Η επιλογή της ευτυχίας είναι ένας δρόμος μακρύς, και έχει διάρκεια. Το να βρούμε την ευτυχία μέσα μας, δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται περαιτέρω δουλειά κι ότι σταματάμε να ωριμάζουμε και να αναπτυσσόμαστε. Σημαίνει απλά, πως βιώνουμε τις αναποδιές διαφορετικά.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν την ευτυχία, ως δικαιολογία για τη μετριότητα, ούτε επαναπαύονται επειδή τη βρήκαν. Ακριβώς το αντίθετο, προσπερνάνε τις τρικλοποδιές της ζωής και συνεχίζουν με αυτοπεποίθηση και πειθαρχία, προσπαθώντας να γίνονται καθημερινά, η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους – όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους άλλους!

Η πρόοδος, λοιπόν, αποτελεί το δεύτερο μυστικό των ευτυχισμένων ανθρώπων. Κι αυτό διότι η πρόοδος εξισώνεται με την ευτυχία. Όσο περισσότερο εξελισσόμαστε στην πορεία της ζωής μας, τόσο πιο ευτυχισμένοι νιώθουμε. Παίρνουμε μεγάλη ικανοποίηση, όταν κάνουμε αυτό που επιθυμεί η ψυχή μας, όταν βελτιώνομαστε και όταν αλλάζουμε. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί πολύ απλά η πρόοδος, σχετίζεται με την κίνηση και η κίνηση, με τη σειρά της, σχετίζεται με τη ζωή και τη ζωντάνια.

Η αλλαγή είναι κάτι που συμβαίνει αναπόφευκτα. Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, συνεχώς. Η πρόοδος όμως, δεν είναι κάτι που συμβαίνει έτσι κι αλλιώς. Η πρόοδος είναι κάτι που αναζητούν, όσοι επιθυμούν να γίνονται καλύτεροι, κι όχι απλά όσοι επιθυμούν να αλλάζουν.

Το τρίτο μυστικό των ευτυχισμένων ανθρώπων, είναι η προσφορά. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν ζουν μόνο για τον εαυτό τους και δεν ζουν εις βάρος των άλλων. Προσφέρουν στο σύνολο και συνήθως προσφέρουν κρυφά. Δεν προσφέρουν για να το διαφημίζουν, ούτε έχουν ανάγκη να το πουλάνε. Προσφέρουν, γιατί το αισθάνονται. Προσφέρουν με πραγματική αγάπη κι όχι εικονική. Προσφέρουν με χαρά και προσφέρουν γιατί εισπράττουν από αυτό, ευτυχία. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός τους.

Γι’αυτό και η ευτυχία, δεν μπορεί να είναι το μέρος που περιμένουμε να φτάσουμε, αλλά το μέσο που επιλέγουμε για να ταξιδέψουμε κάθε φορά. Δεν είναι κάτι που σταματάει, αλλά κάτι που διαρκώς συνεχίζεται, όσο εξελισσόμαστε και μεγαλώνουμε.

Έχετε παρατηρήσει ότι μικροί επιλέγαμε την ευτυχία πιο εύκολα; Την αντιλαμβανόμασταν υποσυνείδητα ως ταξιδιωτικό μέσο.

Η ευτυχία πάντα ήταν και παραμένει επιλογή και το αν θα την επιλέξουμε, είναι αποκλειστικά δική μας απόφαση. Βρίσκεται ήδη μέσα μας και ανυπομονεί να έρθει στην επιφάνεια. Κοχλάζει σαν ένα ηφαίστειο, το οποίο, όταν εκραγεί, πλημμυρίζει όλο μας το είναι.

Η ευτυχία μας, ανήκει σε εμάς κι όχι σε κάποιον άλλον. Η ευτυχία μας, βρίσκεται στην καρδιά μας και στο μυαλό μας, κι όχι στα αντικείμενα που κατέχουμε.

Αυτό αποτελεί, εντέλει, και ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής!

Πως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι τελικά;

Η ευτυχία σχετίζεται με το πώς αισθανόμαστε, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια προσωρινή κατάσταση της διάθεσης. Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος και ο θυμός, μας βοηθούν να ξεφύγουμε από επικίνδυνες καταστάσεις ή να αμυνθούμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Και τα θετικά συναισθήματα, όπως η ευχαρίστηση και η ελπίδα, μας βοηθούν να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους και να ενισχύσουμε τις ικανότητες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Όταν προσπαθούμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε τα αρνητικά συναισθήματα ή ότι προσποιούμαστε ότι είμαστε χαρούμενοι όλη την ώρα. Όλοι αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες και είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε θυμό, θλίψη, απογοήτευση και πολλά άλλα αρνητικά συναισθήματα. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ένα κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξής μας.

Από τι εξαρτάται όμως η ευτυχία μας;

1. Η ευτυχία στη ζωή βασίζεται στην ποιότητα των σκέψεων μας.

Η ποιότητα των σκέψεων μας καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Αν το μυαλό μας είναι αγνό και οι σκέψεις μας χαρούμενες, θετικές και ενθαρρυντικές, τότε έτσι θα είναι και η ζωή μας. Αν έχουμε ψυχικά τραύματα και αρνητικές πεποιθήσεις που μας βάζουν εμπόδια, αυτά μπορούν να λυθούν ψυχοθεραπευτικά.

2. Η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς.

Κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη δική του ευτυχία, και εσείς είστε υπεύθυνοι για τη δική σας. Ποτέ μην βασίζεστε σε κάποιον άλλο για να είστε ευτυχισμένοι. Πάντα να θυμάστε ότι η ευτυχία σας βασίζεται σε εσάς.

3. Η ευτυχία ξεκινά με την αποδοχή.

Η ευτυχία ξεκινά με την αποδοχή. Όταν αποδεχόμαστε τα πράγματα, αγκαλιάζουμε τον εαυτό μας, τον αντιμετωπίζουμε με συμπόνια και κάνουμε ειρήνη με τον εαυτό μας, τη ζωή μας και τον κόσμο γύρω μας, όχι μόνο γινόμαστε πιο χαρούμενοι και πιο ήρεμοι, αλλά κάνουμε χώρο στη ζωή μας για κάτι καλύτερο.

4. Ευτυχία είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είναι.

Ευτυχία είναι να συγχωρούμε τον εαυτό μας για τα λάθη και τις αποτυχίες μας. Είναι να κάνουμε ειρήνη με όλα τα ελαττώματα και τις ατέλειές μας και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι.

Η ευτυχία είναι ο τρόπος που ταξιδεύουμε στη ζωή.

Είσαι ευχαριστημένος ή δυστυχισμένος  από τις επιλογές στη ζωή σου;

  • 25%
  • 45%
  • 25%
  • 0%
  • 5%
20 συμμετοχές. Η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί