ΚΟΣΜΟΣ. Για πολλούς ανθρώπους τα κατοικίδια ζώα αποτελούν μέλος της οικογένειάς τους. Αλλά κάνει καλό στην υγεία σας να κοιμάστε τη νύχτα με τον τετράποδο φίλο σας;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να μοιράζεται κανείς το κρεβάτι του με το κατοικίδιό του είναι μια δημοφιλής πρακτική. Σε μια μελέτη του 2015 το 56% των συμμετεχόντων που είχαν κατοικίδια ζώα δήλωσαν ότι το κατοικίδιό τους κοιμόταν στο κρεβάτι τους, ενώ σε μια έρευνα του 2022 το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε το ίδιο.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι, αλλά και οφέλη, που σχετίζονται με το να μοιράζεται κανείς το κρεβάτι του με ένα κατοικίδιο ζώο. Ωστόσο, η κτηνίατρος Jamie Whittenburg δήλωσε στο «Health» πως δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ή μία απάντηση για το αν θα πρέπει να επιτρέψουν οι άνθρωποι στο κατοικίδιο ζώο τους να κοιμηθεί στο κρεβάτι μαζί τους. Η ίδια ανέφερε πως η πρακτική αυτή μπορεί να συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους για την υγεία, όπως η μετάδοση παρασίτων, αλλά, από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξουν οφέλη για την ψυχική υγεία τόσο του ζώου όσο και του ιδιοκτήτη.

Ουσιαστικά η απόφαση εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση, καθώς και από τη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου και τυχόν λόγους υγείας, όπως εξήγησε η ίδια. «Κάθε γονέας κατοικίδιου ζώου πρέπει να εξετάσει την κατάσταση και να λάβει την καλύτερη απόφαση για τον ίδιο και τα κατοικίδιά του», δήλωσε η Whittenburg.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει το να κοιμάστε με ένα κατοικίδιο ζώο και τι μπορείτε να κάνετε για να μετριάσετε τους κινδύνους, σύμφωνα με αλλεργιολόγους και κτηνιάτρους.

Το να κοιμάστε με το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία

«Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάμε τα κατοικίδιά μας, το να μοιραζόμαστε το κρεβάτι μαζί τους δεν είναι πάντα η πιο υγιεινή επιλογή», δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια και ειδικός σε θέματα αλλεργιών και λοιμωδών νοσημάτων, Purvi Parikh. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για άτομα με ορισμένα προϋπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα ή ανησυχίες.

Συμπτώματα αλλεργίας που επιδεινώνονται

Στις ΗΠΑ εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κατοικίδια ζώα, παρά το γεγονός ότι έχουν αλλεργίες. Η Parikh αναφέρει πως, αν κάποιος με αλλεργία στα κατοικίδια ζώα αποφασίσει να κοιμηθεί μαζί με το κατοικίδιό του, μπορεί να βιώσει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης όπως φαγούρα στα μάτια, φτέρνισμα ή κνίδωση. «Αυτό θα επιδεινώσει σημαντικά τις αλλεργίες και το άσθμα τους λόγω της συνεχούς έκθεσης στις τρίχες και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι αλλεργικός στο τρίχωμα των ζώων, ο ύπνος με ένα κατοικίδιο ζώο θα μπορούσε να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα», ανέφερε η ειδικός σε θέματα αλλεργίας, ανοσολογίας και άσθματος, Michelle Yasharpour. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να εκθέσουν τους ιδιοκτήτες τους σε άλλα αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της σκόνης, η γύρη και η μούχλα που συγκεντρώνονται στη γούνα τους. Η έκθεση κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε, και πάλι, να πυροδοτήσει συμπτώματα αλλεργίας.

Έκθεση σε παράσιτα και ζωονόσους

«Το να κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το κατοικίδιό σας μπορεί επίσης να σας εκθέσει σε παράσιτα. Αυτά μπορεί να είναι εξωτερικά, όπως ψύλλοι ή τσιμπούρια, και εσωτερικά, όπως σκουλήκια», δήλωσε η Whittenburg. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να μεταφέρουν ορισμένες ζωονόσους, όπως η λεπτοσπείρωση, η σαλμονέλωση και η βαρτονέλωση, τις οποίες μπορούν να κολλήσουν από άλλα μολυσμένα ζώα ή μολυσμένο περιβάλλον.

Ένα μολυσμένο κατοικίδιο ζώο μπορεί «να φέρει βακτήρια στο στόμα και στη γούνα του, τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν κίνδυνο για ορισμένα άτομα, ιδίως για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι», εξήγησε η Whittenburg. «Ο κίνδυνος να έρθει κανείς σε επαφή με ανεπιθύμητα βακτήρια είναι πιο έντονος με τα κατοικίδια ζώα που περιφέρονται σε εξωτερικούς χώρους, σε αντίθεση με τα κατοικίδια ζώα εσωτερικού χώρου», πρόσθεσε.

«Για παράδειγμα, αν υπήρχε οποιαδήποτε πιθανότητα τα κόπρανα ενός σκύλου να βρεθούν οπουδήποτε κοντά στο μαξιλάρι ή το στόμα σας, είναι πιθανό να μεταδοθεί ένα παράσιτο», δήλωσε η διευθύντρια κλινικής ανοσολογίας, Tanya Laidlaw. «Σε γενικές γραμμές, τα κατοικίδια ζώα που περιποιούνται καταλλήλως από τους κτηνιάτρους και έχουν λάβει όλη την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να μεταφέρουν παράσιτα που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο», πρόσθεσε η Laidlaw. «Αλλά δεν είναι μηδενική».

Νυχτερινές… διαταραχές

«Τη νύχτα, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να μετακινούνται, να γλείφονται, να γρατζουνάνε ή να καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο κρεβάτι, προκαλώντας ενδεχομένως διαταραχές στον ύπνο του ιδιοκτήτη τους», δήλωσε η Whittenburg. «Ορισμένοι ιδιοκτήτες ίσως διαπιστώσουν ότι η παρουσία του κατοικίδιου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο τους, λόγω της κίνησης ή άλλων διαταραχών», εξήγησε. «Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς».

Το να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο

«Παρόλο που ο ύπνος με κατοικίδια ζώα έχει κάποια μειονεκτήματα, είναι γεγονός πως συνοδεύεται και από κάποια οφέλη, όπως η καλή ψυχική υγεία, η αυτοεκτίμηση και η μείωση της κατάθλιψης και του άγχους», δήλωσαν οι Whittenburg και Parikh. «Πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων βρίσκουν παρηγοριά επιτρέποντας στο κατοικίδιό τους να κοιμάται κοντά τους τη νύχτα. Το να κοιμούνται με τα κατοικίδια ζώα μπορεί να τους μειώσει το άγχος και να τους δώσει μια αίσθηση προστασίας ή άνεσης».

Επειδή η παρουσία του κατοικίδιου ζώου στο κρεβάτι μπορεί να αυξήσει αυτή την αίσθηση ασφάλειας ή άνεσης, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορεί να έχουν ακόμα και θετική ή απλώς ουδέτερη επίδραση στην ποιότητα του ύπνου. Ειδικά για τα σκυλιά, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι, όταν τα σκυλιά κοιμούνται σε συγκεκριμένες θέσεις στο κρεβάτι, δεν φαίνεται να έχουν αρνητική επίδραση στον ύπνο των ιδιοκτητών τους.

Πώς να μειώσετε τους κινδύνους του να μοιράζεστε το κρεβάτι με το κατοικίδιό σας

«Αν δεν είστε σίγουροι για το εάν θα επιτρέπετε στο κατοικίδιό σας να κοιμάται στο κρεβάτι, είναι προτιμότερο να μην ξεκινήσετε ποτέ αυτή την πρακτική», συνέστησε η Whittenburg.

Ωστόσο, αν το να κοιμάστε με τον τριχωτό σας φίλο έχει γίνει συνήθεια, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία και να ενισχύσετε την ποιότητα του ύπνου για όλους.

Μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα αλλεργίας από τη συσσώρευση τριχώματος ή άλλων αλλεργιογόνων, πλένοντας συχνά τα σεντόνια, χρησιμοποιώντας έναν καθαριστή αέρα και κάνοντας συχνά μπάνιο το κατοικίδιό σας. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν, επίσης, να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αντιισταμινικών χωρίς συνταγή ή να δοκιμάσουν ενέσεις αλλεργίας ή ανοσοθεραπεία, για να μειώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας.

Οι ασθένειες και τα παράσιτα είναι λίγο πιο δύσκολο να ελεγχθούν, ωστόσο, θα πρέπει να εμβολιάζετε τα κατοικίδιά σας και να επισκέπτεστε συχνά τον κτηνίατρο, για να βεβαιωθείτε πως το ζωάκι σας είναι προστατευμένο από τυχόν μολύνσεις. Αν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας δώσει πληροφορίες και να σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις