ΚΟΣΜΟΣ. Οι εκπαιδευτικοί στη Σάντα Ρόζα της Καλιφόρνια γιόρτασαν για πρώτη φορά την Εβδομάδα Ιστορίας της Γυναίκας τον Μάρτιο του 1978 για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη συνεισφορά των γυναικών στην κοινωνία. Οι διοργανωτές επέλεξαν μια εβδομάδα στις αρχές Μαρτίου για να αντιστοιχούν στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Τα επόμενα χρόνια, άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα συμμετείχαν στη Santa Rosa για τον εορτασμό της Εβδομάδας Ιστορίας της Γυναίκας.

Το 1980, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ κήρυξε την εβδομάδα της 8ης Μαρτίου Εθνική Εβδομάδα Ιστορίας της Γυναίκας, προτρέποντας όλους στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με τον Κάρτερ, "πολύ συχνά οι γυναίκες δεν τραγουδιούνταν και μερικές φορές η συνεισφορά τους περνούσε απαρατήρητη. Όμως τα επιτεύγματα, η ηγεσία, το θάρρος, η δύναμη και η αγάπη των γυναικών που έχτισαν την Αμερική ήταν τόσο ζωτικής σημασίας όσο και των ανδρών των οποίων τα ονόματα γνωρίζουμε τόσο καλά ."

Το εβδομαδιαίο γεγονός έγινε επίσημα ένα μήνα το 1987, όταν το Κογκρέσο ενέκρινε ψήφισμα που ορίζει τον Μάρτιο ως Μήνα Ιστορίας των Γυναικών. Έκτοτε, ο Μήνας της Γυναικείας Ιστορίας γιορτάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε Μάρτιο.

Ποιους τιμά

Μεταξύ των αξιοσημείωτων φιγούρων που συχνά επισημαίνονται κατά τη διάρκεια του Μήνα της Γυναικείας Ιστορίας είναι η Sacagawea, μια ιθαγενής Αμερικανίδα που βοήθησε να γίνει επιτυχημένη η αποστολή του Lewis και του Clark για τη χαρτογράφηση τμημάτων της Δύσης στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η Elizabeth Cady Stanton και η Susan B. Anthony, που αγωνίστηκαν για την ισότητα των γυναικών στα μέσα του 19ου αιώνα, περισσότερα από 70 χρόνια πριν από την 19η Τροποποίηση έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1920. Harriet Tubman, μια κατάσκοπος που οδήγησε τους σκλάβους στην ελευθερία κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου .

Η Αμέλια Έρχαρτ, μία από τις πρώτες γυναίκες πιλότους στον κόσμο (εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό το 1937). Η Madeleine Albright, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών το 1996 και η Misty Copeland, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ονομάστηκε κύρια χορεύτρια - το υψηλότερο επίπεδο - στην 75χρονη ιστορία του American Ballet Theatre το 2015.

Ο μήνας της ιστορίας των γυναικών σήμερα

Από την πρώτη Εβδομάδα Ιστορίας της Γυναίκας το 1978, άλλες χώρες έχουν προσχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τιμήσουν τις γυναίκες και τη συμβολή τους στην ιστορία και τον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Αυστραλίας .

Κάθε χρόνο η National Women's History Alliance επιλέγει ένα θέμα για τον Μήνα της Γυναικείας Ιστορίας. Τα προηγούμενα θέματα περιλάμβαναν το "Women Take the Lead to Save Our Planet " (2009) και "Celebrating Women in STEM " (2013). Το θέμα για το 2020 και το 2021 είναι «Οι γενναίες γυναίκες της ψήφου». Και το θέμα του 2023 ήταν «Γιορτάζουμε τις γυναίκες που λένε τις ιστορίες μας».

Πέρα από το θέμα της χρονιάς, ο Μήνας της Ιστορίας των Γυναικών συνεχίζει τη συζήτηση για τις γυναίκες και τη συνεισφορά τους μέσω δραστηριοτήτων όπως εκθέματα μουσείων και προβολές ταινιών και ενθαρρύνοντας τη μελέτη των επιτευγμάτων των γυναικών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις