Οι περισσότερες πλούσιες γυναίκες του 1800 δεν σπούδαζαν μαθηματικά και επιστήμες. Η Ada Lovelace διέπρεψε σε αυτά και έγινε, όπως λένε ορισμένοι, η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στον κόσμο.

Γεννημένη στην Αγγλία στις 10 Δεκεμβρίου 1815, η Ada ήταν κόρη του διάσημου ποιητή Λόρδου George Byron και της συζύγου του, Lady Anne Byron. Ο πατέρας της άφησε την οικογένεια λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση της Ada, αλλά η μητέρα της επέμεινε η κόρη της να έχει ειδικούς δασκάλους για να της διδάξουν μαθηματικά και φυσικές επιστήμες.

Όταν ήταν 17 ετών, η Ada γνώρισε τον μαθηματικό και εφευρέτη Charles Babbage σε ένα πάρτι στην πόλη. Γοητεύτηκε από τη μηχανή του Difference, μια πρώιμη έκδοση της αριθμομηχανής. Σύντομα έγινε ο μέντοράς της.

Το 1835, η Άντα παντρεύτηκε τον Γουίλιαμ Κινγκ, ο οποίος έγινε ο κόμης της Λάβλεϊς τρία χρόνια αργότερα, κάνοντας την Κόμισσα της Λάβλεϊς. Είχαν τρία παιδιά και παρόλο που οι περισσότερες σύζυγοι και μητέρες της εποχής δούλευαν μόνο στο σπίτι, η Ada Lovelace συνέχισε τη δουλειά της με τον Babbage.

Το 1843, ο Babbage ανέπτυξε την Αναλυτική Μηχανή, μια πιο περίπλοκη έκδοση του Difference Engine. Ζήτησε από τη Lovelace να μεταφράσει το γαλλικό κείμενο από τον μηχανικό του στα αγγλικά. Η Lovelace όχι μόνο μετέφρασε τις σημειώσεις, αλλά πρόσθεσε και τις δικές της, υπογράφοντας τις ως "AAL"

Μερικές από αυτές τις σημειώσεις συνέκριναν το σχέδιο της Αναλυτικής Μηχανής με το πώς λειτουργούσαν οι μηχανές ύφανσης. Οι μηχανές ύφανσης ακολουθούν μοτίβα για να κάνουν ένα πλήρες σχέδιο και η Lovelace φαντάστηκε ότι ο κινητήρας θα μπορούσε επίσης να ακολουθήσει σχέδια - ή κώδικες - όχι μόνο για να υπολογίσει αριθμούς, αλλά και για να σχηματίσει γράμματα. Αυτή είναι μια πολύ βασική εξήγηση του προγραμματισμού υπολογιστών.

Ο Babbage δεν έλαβε ποτέ αρκετή χρηματοδότηση για να ολοκληρώσει την Αναλυτική Μηχανή και οι σημειώσεις της Lovelace ξεχάστηκαν. Αλλά το 1953, οι σημειώσεις της επαναδημοσιεύτηκαν σε ένα βιβλίο για τους ψηφιακούς υπολογιστές που έδειχνε πώς λειτουργούν οι υπολογιστές ακολουθώντας μοτίβα. Αποδεικνύεται ότι πολύ πριν εφευρεθεί ο πρώτος υπολογιστής, η Lovelace είχε σκεφτεί την ιδέα για μια γλώσσα υπολογιστή.

Η Lovelace πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 1852, περισσότερα από εκατό χρόνια πριν ανακαλυφθούν ξανά οι σημειώσεις της. Αλλά λόγω του προηγμένου τρόπου σκέψης της, θεωρείται συχνά η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών. Μάλιστα, το 1979, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ονόμασε μια νέα γλώσσα υπολογιστή «Ada» προς τιμήν της.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις