Οι ουρανοί δεν είχαν ξαναδεί πιλότο σαν την Μπέσυ Κόλμαν. Ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που απέκτησε διεθνή άδεια πιλότου, φτάνοντας στα ύψη, που στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν φτάσει ποτέ πριν. Αλλά ως μαύρη γυναίκα τη δεκαετία του 1920, αντιμετώπισε πολλά εμπόδια λόγω της φυλής και του φύλου της. Πάντα έλεγε ότι «ο αέρας είναι το μόνο μέρος απαλλαγμένο από προκαταλήψεις».

Η Κόλμαν γεννήθηκε στην Ατλάντα του Τέξας, στις 26 Ιανουαρίου 1892, και ήταν το 10ο από τα 13 παιδιά της οικογένειας. Η μητέρα της ήταν Αφροαμερικανίδα και οι πρόγονοι του πατέρα της ήταν οι Black and Choctaw, ένας ιθαγενής αμερικανικός λαός. Ήταν και οι δύο μέτοχοι που μάζευαν βαμβάκι για γαιοκτήμονα.

Όταν ήταν μικρή, η οικογένειά της μετακόμισε στο Waxahachie του Τέξας, όπου φοίτησε σε χωριστά σχολεία (που σημαίνει ότι τα μαύρα παιδιά πήγαιναν σε ξεχωριστά σχολεία, τα οποία συνήθως δεν ήταν τόσο καλά όσο τα σχολεία για λευκά παιδιά). Γράφτηκε στο Colored Agricultural and Normal University της Οκλαχόμα το 1910 αλλά αναγκάστηκε να το παρατήσει γιατί δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει για το σχολείο.

Τελικά μετακόμισε στο Σικάγο του Ιλινόις το 1915 και εργάστηκε σε ένα κουρείο βάφοντας νύχια. Όταν ο αδερφός της Τζον επέστρεψε από τις μάχες στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, είπε ιστορίες για την ελευθερία που απολάμβαναν οι γυναίκες στο εξωτερικό. Θα μπορούσαν να είναι πιλότοι, είπε. Αυτό πυροδότησε το νέο όνειρο της Μπέσυ: να γίνει αεροπόρος.

Αποταμίευσε χρήματα και έκανε αίτηση σε σχολές αεροπόρων στις ΗΠΑ. Αλλά κάθε σχολείο την απέρριψε γιατί ήταν Μαύρη και γυναίκα. Τέλος, ο Robert Abbott, εκδότης μιας αφροαμερικανικής εφημερίδας που ονομάζεται Chicago Defender, της πρότεινε να δοκιμάσει τα σχολεία στη Γαλλία. Έμαθε γαλλικά, άφησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και γράφτηκε στη Σχολή Αεροπορίας Cauldron Brothers στο Le Crotoy της Γαλλίας. Απέκτησε τη διεθνή άδεια πιλότου της στις 15 Ιουνίου 1921, μέσα σε ένα χρόνο από την εγγραφή της. Στη συνέχεια σπούδασε κασκαντέρ σε όλη την Ευρώπη .

Όταν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1922 ως εναέριος ακροβάτης, η Κόλμαν κατέπληξε το ασπρόμαυρο κοινό με τα τολμηρά κατορθώματά της. Γνωστή ως "Queen Bess" και "Brave Bessie", έκανε θηλιές, βαρέλια και οκτάρια στο αεροπλάνο της - περπατούσε στα φτερά του και πετούσε με αλεξίπτωτο. Χρησιμοποίησε επίσης τη φήμη της για να καταπολεμήσει τον ρατσισμό και τον διαχωρισμό, αρνούμενη να συμμετάσχει σε παραστάσεις που ανάγκαζαν τους ασπρόμαυρους θεατές να εισέλθουν από ξεχωριστές πύλες.

Το 1923, η Coleman επέζησε από ένα άσχημο ατύχημα που την άφησε με σπασμένο πόδι και πλευρά. Σύντομα όμως συνήλθε και άρχισε πάλι να κάνει ακροβατικά σε αεροπορικές επιδείξεις. Στόχος της ήταν να ανοίξει μια σχολή για Μαύρους πιλότους, αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε αυτό το όνειρο. Στις 30 Απριλίου 1926, πέθανε σε ένα άλλο αεροπορικό ατύχημα που προκλήθηκε από ένα χαλαρό κλειδί που έμεινε στα χειριστήρια του κινητήρα. Αλλά τα θαρραλέα κατορθώματά της στην πτήση έχουν εμπνεύσει έναν στόλο μαύρων γυναικών πιλότων που την ακολούθησαν και ταξίδεψαν στον ουρανό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις