ΜΠΕΣΑΛΟΥ. Το Μπεσαλού είναι μια πόλη στην Καταλονία , στην Ισπανία . Η σημασία της πόλης ήταν μεγαλύτερη στον πρώιμο Μεσαίωνα, ως πρωτεύουσα της κομητείας Μπεσαλού, της οποίας η επικράτεια είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με τη σημερινή κομητεία της Garrotxa , αλλά κάποτε εκτεινόταν μέχρι το Corbières, στη Γαλλία. Ο Wilfred the Hairy, στον οποίο πιστώθηκε η ενοποίηση της Καταλονίας , ήταν κόμης του Μπεσαλού. Η πόλη ήταν επίσης η γενέτειρα του Raimon Vidal , ενός μεσαιωνικού τροβαδούρου .

Το Μπεσαλού χαρακτηρίστηκε ως ιστορική εθνική ιδιοκτησία το 1966. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της πόλης είναι η ρωμανική γέφυρα του 12ου αιώνα πάνω από τον ποταμό Fluvià , η οποία διαθέτει μια πύλη στο μέσο της. Η εκκλησία του Sant Pere καθαγιάστηκε το 1003. Η πόλη διαθέτει τοξωτούς δρόμους και πλατείες, καθώς και ένα ανακαινισμένο mikveh , ένα τελετουργικό εβραϊκό λουτρό που χρονολογείται από τον ενδέκατο ή τον δωδέκατο αιώνα, καθώς και τα ερείπια μιας μεσαιωνικής συναγωγής , που βρίσκεται στην κάτω πόλη κοντά στο ποτάμι. Το Μπεσαλού φιλοξενεί επίσης το Μουσείο μινιατούρων που δημιουργήθηκε από τον κοσμηματοπώλη και συλλέκτη έργων τέχνης Lluís Carreras.

Το μνημείο κυκλώνεται από το αρχαίο τείχος από τον αι. XII-XIV. Δυστυχώς μόνο τμήματα των αρχικών τοίχων υπάρχουν ακόμα. Η αστική διαμόρφωση του χώρου είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την αρχική διάταξη. Χωρίς αμφιβολία, η Μεσαιωνική γέφυρα είναι το έμβλημα της πόλης, με γωνιακό σχέδιο με επτά ανώμαλα τόξα και δύο πύργους. Στο τμήμα της πόλης που είναι πιο κοντά στη γέφυρα υπάρχουν πολλά στενά δρομάκια που ανήκουν στην αρχαία εβραϊκή συνοικία.

Σε αυτή την περιοχή θα βρείτε το Miqvé , τα λουτρά εξαγνισμού, που χρονολογούνται από τον περ. XII, και καταδεικνύουν την παρουσία μιας σημαντικής εβραϊκής κοινότητας. Ο δρόμος από τη μεσαιωνική γέφυρα οδηγεί στην πλατεία της πόλης «Plaça Major», μια πλατεία της οποίας οι στοές χρονολογούνται από τον αι. XVI, και ήταν το κέντρο της μεσαιωνικής πόλης.

Σημαντικά κτίρια είναι το «Ajuntament» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που χρονολογείται από γ. XVII, η Βασιλική Κουρία «Cúria Reial», που χρονολογείται από τον περ. XIV, και το «Casa Tallaferro». Η οδός «Tallaferro» οδηγεί στην είσοδο στον περίβολο του Κάστρου. Μέσα στον περίβολο σώζεται ένας από τους πύργους από το αρχαίο Κάστρο της Κομητείας και η αψίδα της Αγίας Μαρίας «Santa Maria» που χρονολογείται από τον αι. XI. Μαζί με την οδό Portalet, αυτά είναι τα ερείπια που διατηρούν καλύτερα τη μεσαιωνική όψη, μαζί με την πανοραμική θέα στη Ρωμαϊκή Γέφυρα.

Προχωρώντας από τον κεντρικό δρόμο «Carrer Major», υπάρχουν το «Casa Romà» (περ. XIV) και η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Βικεντίου «Sant Vicenç» που χρονολογείται από τον περ. XI-XII που έχει πολύ γλυπτές πόρτες και παράθυρα. Κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, υπάρχει το «Prat de Sant Pere», φαρδύ και ευρύχωρο, το οποίο παλαιότερα ήταν το νεκροταφείο του μοναστηριού των Βενεδικτίνων του Αγίου Πέτρου «Sant Pere». Σήμερα σώζεται μόνο ο τρίκλιτος ναός και η μία αψίδα, που χρονολογούνται από τον αι. XI.

Επίσης υπάρχει το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Ιακώβου «Sant Jaume» (περ. XII) και το «Casa Cornellà» (Llaudes) που χρονολογούνται από τον περ. XII και το οποίο διαθέτει αίθριο με τρεις στοές. Πίσω από το μοναστήρι υπάρχει η εκκλησία του νοσοκομείου του Αγίου Ιουλιανού «Sant Julià», με ένα σηκό και χωρίς αψίδα, που χρονολογείται από τον αι. XII, και μια εξαιρετική πύλη εισόδου.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις