ΗΠΑ. Ένας γιατρός που εργάζεται στα επείγοντα περιστατικά μοιράστηκε τις ακτινογραφίες ενός ασθενούς που εισήχθη στο νοσοκομείο αφότου έφαγε μισοψημένο χοιρινό κρέας.

Στις 25 Αυγούστου, ο Δρ. Σαμ Γκάλι, γιατρός στα επείγοντα περιστατικά του Universitty of Florida Health Jacksonville, δημοσίευσε στο Χ τη φωτογραφία «μίας από τις πιο τρελές αξονικές τομογραφίες που έχω δει ποτέ». Η αξονική έδειχνε τα πόδια ενός ασθενούς γεμάτα με μια παρασιτική μόλυνση στους μύες.

Ο γιατρός δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το Χ για να δείξει στους ακολούθους του τι συμβαίνει στα επείγοντα περιστατικά και ζητώντας τους να μαντέψουν τη διάγνωση.

Η διάγνωση του ασθενούς

Τελικά, αποκάλυψε αργότερα ότι ο ασθενής διαγνώστηκε με την παρασιτική λοίμωξη που ονομάζεται κυστικέρκωση. Η κυστικέρκωση είναι μια μόλυνση που προσβάλλει τον εγκέφαλο, τους μυς και άλλους ιστούς. Προκαλείται από τον Κυστίκερκο, μία προνύμφη του πλατυέλμινθα σκώληκα «ταινία των χοίρων» (Taenia solium).

«Οι άνθρωποι μολύνονται από το T. solium με την κατάποση κύστεων που μπορούν να βρεθούν σε μισοψημένο χοιρινό κρέας» εξήγησε ο Δρ. Γκάλι. Οι προνύμφες «διαπερνούν το εντερικό τοίχωμα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί μπορούν να εξαπλωθούν κυριολεκτικά οπουδήποτε σε ολόκληρο το σώμα».

Η κυστικέρκωση μεταδίδεται συχνά με την επαφή με μολυσμένα από ταινίες ανθρώπινα κόπρανα, μολυσμένα τρόφιμα, νερό και βρώμικα χέρια. Μπορεί να προκαλέσει εξογκώματα κάτω από το δέρμα και αν εξαπλωθεί στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, ενώ ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να εμφανίσει πονοκεφάλους και επιληπτικές κρίσεις.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο γιατρός

Ο Δρ Γκάλι δήλωσε ότι η λοίμωξη εμφανίζεται στις αξονικές τομογραφίες ως λευκά στίγματα που συνήθως αναφέρονται ως «ασβεστοποιήσεις κόκκων ρυζιού». Πρόσθεσε ότι μετά από 5-12 εβδομάδες, οι καταποθείσες κύστεις μπορεί να εξελιχθούν ακόμη και σε ώριμους ενήλικους ταινιοσκώληκες.

«Η πρόγνωση για την κυστικέρκωση είναι γενικά καλή, αλλά δυστυχώς ορισμένες περιπτώσεις είναι θανατηφόρες. Υπολογίζεται ότι περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μολύνονται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα ~50.000 θανάτους», δήλωσε ο Ghali. «Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν αντιπαρασιτική θεραπεία, στεροειδή, αντιεπιληπτικά (νευροκυστικέρκωση) και χειρουργική αφαίρεση».

«Έτσι, το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας εδώ είναι να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διατηρείτε την καθαριότητά σας, να πλένετε πάντα τα χέρια σας και να μην τρώτε ποτέ, μα ποτέ ωμό ή μισοψημένο χοιρινό κρέας», πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις