ΣΠΑΡΤΗ. Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, γιορτάζει το «άλλο μισό του Ουρανού», και ποιος θα έμενε ασυγκίνητος μια μέρα σαν κι αυτή;

Ο Νεοκλής Κρητικός, βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά τη γυναίκα οφείλουμε να τη σεβόμαστε και να την τιμούμε κάθε ημέρα!

Η παρουσία και η προσφορά της στην κοινωνική ζωή, την οικονομία, τον πολιτισμό, την τέχνη, την επιστήμη, την οικογένεια, είναι ανεκτίμητη κι αναντικατάστατη.

Ο ρόλος της γυναίκας αποδείχτηκε ακόμα πιο απαιτητικός και σύνθετος σ' αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας. Έμεινε στο σπίτι κι επωμίστηκε μεγάλο επαγγελματικό, οικογενειακό αλλά και ψυχικό φορτίο. Κι όμως ανταποκρίθηκε με σθένος, ψυχική δύναμη κι αντοχές αξιοθαύμαστες! Γι’ άλλη μια φορά στάθηκε το κεντρικό πρόσωπο, το θεμέλιο, η ψυχή της οικογένειας!

8 Μαρτίου τιμούμε τους αγώνες και τις ιστορικές κατακτήσεις των γυναικών, αλλά δεν ξεχνάμε ότι η προσπάθεια για την πλήρη ισοτιμία συνεχίζεται κι αυτό αφορά όλους μας.

Εύχομαι σε όλες τις γυναίκες “χρόνια πολλά”, με υγεία, δύναμη κι ελπίδα!

Με βαθύτατη εκτίμηση και ειλικρινείς ευχαριστίες στη γυναίκα της ζωής, της δράσης και της προσφοράς».

Ο Πέτρος Δούκας, δήμαρχος Σπάρτης, δηλώνει:

«Σήμερα, 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Μόνο να σκεφτεί κανείς τη μητέρα του, τις αδελφές του και τις κόρες του, αρκεί για να χαμογελάσει!

Οι πρώτες και οι μεγαλύτερες χαρές που είχαμε και έχουμε, κατά κύριο λόγο από αυτές προέρχονται!

Σήμερα, οι γυναίκες συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή, στην εργασία, στις τέχνες, στις επιστήμες, στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση και στην οικονομία, ισάξια, αλλά ακόμα όχι απόλυτα ισότιμα!

Στον Δήμο Σπάρτης και στη Δημοτική Αρχή, τα πιο καίρια πόστα τα κατέχουν αξιοκρατικά γυναίκες!

Τα κατέχουν γιατί αξίζουν, όχι χατιρικά.

Και στο ICC Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, του οποίου είμαι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, πάλι οι γυναίκες οδηγούν την ανάπτυξη.

Έχουμε όμως δρόμο ακόμα μέχρι να εξαλειφθούν οι διακρίσεις, και κάθε προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες!

Και καθώς πλησιάζουμε τη μεγάλη επέτειο των 200 Χρόνων από την Επανά-σταση του 1821, ας αναλογισθούμε τι “χάριτες” χρωστάμε (όπως έγραφε ο Μακρυγιάννης) στις σπουδαίες γυναίκες του Αγώνα του ‘21, την Μπουμπουλίνα (Λασκαρίνα Πινότση), τη Μαντώ Μαυρογένους, τη Δόμνα Βισβίζη, την Κωνσταντίνα Ζαχαριά – Μπαρμπιτσιώτη, τη Σταυριάννα Σάββαινα, τη Μαριγώ Ζαφειροπούλου, την Ευφροσύνη Νέγρη και τόσες, τόσες άλλες».