ΚΟΣΜΟΣ. Στο πλαίσιο του πειράματος, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, που έλαβε χώρα στο EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak, γνωστό και ως «Κινεζικός τεχνητός ήλιος») επετεύχθη και θερμοκρασία 160 εκατ. βαθμών Κελσίου για 20 δευτερόλεπτα.

Ο απώτερος στόχος του EAST, που βρίσκεται στο Χεφέι, είναι η επίτευξη πυρηνικής σύντηξης όπως στον ήλιο, χρησιμοποιώντας δευτέριο από τη θάλασσα για τη σταθερή παροχή «καθαρής» ενέργειας. Θεωρείται πως το δευτέριο σε ένα λίτρο θαλασσινού νερού μπορεί να παράγει, μέσω αντιδράσεων σύντηξης, την ποσότητα ενέργειας που αντιστοιχεί σε 300 λίτρα βενζίνης.

Τον Νοέμβριο του 2018 το EAST είχε παράξει θερμοκρασία ηλεκτρονίων 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου στο πλάσμα στον πυρήνα, ενώ πέρυσι πέτυχε θερμοκρασία πλάσματος 100 εκατ. βαθμών Κελσίου για 20 δευτερόλεπτα.

Αντίθετα με τα ορυκτά καύσιμα, τα υλικά που απαιτούνται για τον «τεχνητό ήλιο» είναι στην πράξη απεριόριστα στη Γη. Ως εκ τούτου, η ενέργεια από τη σύντηξη το «απόλυτο» είδος ενέργειας, που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη «ουδετερότητας άνθρακα».