ΚΟΣΜΟΣ. Μόλις ολοκληρωθεί η ελαιοποίηση της εφετινής εσοδείας (2020-2021) η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 273.000 τόνους, μειωμένη κατά 25% εν συγκρίσει με την περασμένη περίοδο (2019-2020).

Στη Νότια Ιταλία, η Απουλία, η Καλαβρία και η Σικελία κατέγραψαν μειώσεις στην παραγωγή ελαιολάδου κατά 45%, 36% και 5% αντίστοιχα. Στην Κεντρική και Βόρεια Ιταλία, αντίθετα, οι μάλλον θετικές προβλέψεις στις αρχές του φθινοπώρου, φαίνεται να επιβεβαιώνονται τώρα, με διπλάσια παραγωγή στην Τοσκάνη, 82% αυξημένη σε σχέση με ένα χρόνο πριν στην Ούμπρια, + 58% στο Λάτσιο και τριπλάσια παραγωγή στη Λιγουρία.

Όσον αφορά στην τάση της αγοράς στην πρώτη φάση διαπραγμάτευσης, η πολύ δυναμική ζήτηση των εμφιαλωτών, χάρη στην ανάκαμψη του καναλιού Horeca (εστίαση, ξενοδοχεία κ.λπ.), αύξησε τις τιμές των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, οι οποίες κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του 2021 κυμάνθηκαν στα 4,60 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας αύξηση 45% σε βάση τάσης.

Οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Ιταλία άρχισαν, επίσης, να τρέχουν, σημειώνει το Ismea, μετά την επιβράδυνση που σημειώθηκε το 2020, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η έλλειψη ντόπιας πρώτης ύλης. Τους πρώτους τρεις μάλιστα μήνες του 2021, η Ιταλία αύξησε τις αγορές ελαιολάδου κατά 16%, καταβάλλοντας μάλιστα και περισσότερα χρήματα (δαπάνες) κατά 43%, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του προϊόντος.

Όπως σημειώνει το Ismea, σε σχέση με το εμπορικό ισοζύγιο της Ιταλία, από την άλλη πλευρά, καταγράφηκε καθαρή μείωση του όγκου των εξαγωγών, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (-6,4%) έναντι.

Οι προσδοκίες για νέες εξάλλου παραγγελίες έδωσαν ώθηση και έφεραν αισιοδοξία, λόγω της επανεκκίνησης της εστίασης, του τουρισμού κ.λπ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις